2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frindzs 3.0 – fiatal tehetségek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2008. március 13. 09:51, utolsó frissítés: 10:27

Idén 551 művészeti együttes, illetve előadó jelentkezett a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) harmadik alkalommal megrendezett peremfesztiváljára, a Budapest Fringe-re, azaz a Frindzs 3.0-ra; március 28. és 30. között végül 318 formáció mutatkozhat be.

Idén megnőtt a Budapest Fringe, a Frindzs 3.0 három napja alatt a tavalyi 2500 fellépővel szemben 2607-en lépnek pódiumra 16 helyszínen: a Millenáris Park különféle színpadain, valamint a szomszédos Marcibányi téri Művelődési Központ három helyszínén.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is bárki jelentkezhetett, mert - tartják a szervezők - a szabadság a Frindzs legfőbb üzenete, célja, hogy jelentős tehetségek felfedezésére adjon lehetőséget.

A 2008-as Frindzsen 196 zenei produkció hallgatható-nézhető, ezek közül 26 tartozik a komolyzene műfajába, 16 dzsessz, 116 könnyűzenei és 35 világzenei produkció. A koncertek mellett 50 színházi eseményre, 13 gyerekműsorra és 24 performanszra is várják a közönséget a három nap alatt. A Frindzs 3.0 összműsorideje 224 óra lesz.

A szervezők szerint a peremfesztivál nem verseny, bár a legjobbaknak díjakat osztanak. Mivel azonban tehetségkutató rendezvényről van szó, a legértékesebbnek azok a jutalmak számítanak, amelyek fellépési lehetőséget biztosítanak a budapesti tavaszi és őszi fesztiválon, illetve a Nyár a Lánchídon eseményein. Ilyen különdíjat ajánlott föl a Frindzs 3.0-nak helyet adó Millenáris Kht. és a Marcibányi téri Művelődési Központ is.

Az angol fringe szó egyik jelentése: valaminek a széle, pereme. A nagy hagyományú Edinburgh-i Fesztiválon 1947-ben adtak először lehetőséget alternatív művészeti utak képviselőinek fellépésére a Fringe, azaz peremfesztiválon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS