2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvényesen hazudhatnak félrelépésükről az olasz nők

2008. március 10. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Olaszország fellebbviteli bírósága kimondta, hogy a házasságtörő olasz asszonyoknak jogukban áll hazudni titkos kapcsolatukról, hogy megvédjék tisztességüket.

A testület azután mondta ki iránymutató ítéletét, hogy meghallgatta egy 48 éves asszony fellebbezését, akit hamis tanúzás miatt ítéltek el. A nő letagadta a rendőrségen, hogy mobiltelefonját kölcsönadta szeretőjének.

A bírói testület viszont úgy találta, hogy a nő nem sértett törvényt. Mint indoklásában fogalmazott, az igazság elferdítése igazolható akkor, ha házasságon kívüli kapcsolatot akarnak titokban tartani.

Az ügyben szereplő olasz asszony kölcsönadta telefonját szeretőjének, aki felhívta azon a nő férjét, és inzultálta őt. A helyi bíróság becsmérlő magatartás címén elítélte a szeretőt, de az asszonyt is, mint tettestársat.

A fellebbviteli bíróság azonban úgy találta, hogy a szerető léte olyan körülmény, amely árnyékot vet a személy tisztességére a család és a barátok körében. Ezért engedélyezett hazudni a témában, még bírói vizsgálat esetén is. A bírósági ítéletből nem derül ki, hogy a döntés vonatkozik-e azon férfiakra is, akik titokban szeretőt tartanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS