2019. január 22. keddVince, Artúr
-5°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dél-afrikai tüntetés a miniszoknya védelmében

2008. március 05. 09:41, utolsó frissítés: 18:02

Nők százai gyülekeztek kedden Johannesburgban, a művészeti galéria előtt, hogy tüntessenek a miniszoknya védelmében. A menet Redi Direko újságíróval az élen a Noord utcai taximegállóhoz vette az útját, hogy tudtára adja a taxisoknak: a nők nem hajlandóak lemondani a miniszoknyáról.

A tüntetést annak nyomán szervezték, hogy ez év februárjában a Noord utcai taxiállomáson a 25 éves Nwabisa Ngcukanát miniszoknyája miatt megalázták a taxisok és az utcai árusok. A gépkocsivezetők és az árusok leszakították a nő ruháját, hogy "móresre tanítsák".

Az említettek fogdosták is az asszonyt, míg mások alkoholt spricceltek a hajára, s közben nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazták. A keddi tüntetésen maga Nwabisa Ngcukana is megjelent, mint elmondta, azért, hogy megmutassa a férfiaknak: nem fél tőlük.

A nők, akik Tele van a hócipőnk! feliratú pólóban masíroztak, hogy tudtára adják az érintetteknek: a nők jogaihoz az is hozzátartozik, hogy eldönthessék, mit vesznek fel. "Tiszteletet érdemlünk!", "Senki sem csorbíthatja a nők jogait" - hirdették a résztvevők. Pénteken egyébként már szerveztek hasonló tüntetést a megalázott hölgy védelmében.

A miniszoknya ellenzői azzal érvelnek, hogy viselése sérti a dél-afrikai hagymoányokat. Ám a Hagyományos Vezetők Nemzeti Háza múlt héten közzétette: a dél-afrikai asszonyok a múltban gyakran viseltek rövid szoknyát különböző ceremóniákon. (mti/bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS