2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
25°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szivárványos karfiol

2008. február 26. 18:17, utolsó frissítés: 18:17

Szivárványos karfiolt hozott forgalomba egy svájci cég - a Rainbow Cauliflower rózsái a fehéren kívül zöld, narancssárga és lila színben pompáznak. Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték él - olvasható a Daily Mail című brit lap honlapján.


Ízre a szivárványos karfiol semmiben sem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák főzés alatt sem színtelenednek el. Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak. A narancssárga rózsák a fehér színűeknél 25-ször több bétakarotint tartalmaznak: a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik. A lila színt anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomásnak kutatói is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld karfiolt nemesítettek ki, ám a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül.

Egyébként a nemesítők nem először változtatják meg a növények színét. Ki hinné, hogy a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték. A ma természetesnek számító narancssárga változatát holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették. Az utóbbi néhány évben Nagy-Britanniában újból feltűnt a lila sárgarépa az ugyancsak lila burgonya, valamint a sárga paradicsom társaságában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS