2019. július 21. vasárnapDániel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bundáskenyeret a humoristáknak! Szomszédnéni-éhségsztrájk

2008. február 19. 15:04, utolsó frissítés: 15:05

Február 19, dél, a kolozsvári Mátyás-szobor (pontosabban az állványzat) előtt. TSz (Tóth Szabolcs) és Béfé (Bálint Ferenc) szalvétába csomagolt szendvicseket majszol, nagy beleéléssel, közben a félkörben összegyűlt tucatnyi sajtós egyikének-másikának nyilatkoznak, teli szájjal. A lényeg viszont a táblán is rajta van: Szomszédnéni éhségsztrájk – Erdélyi pályázati forrásokat humoristák számára!

TSz-t és Béfét lerohanta a sajtó TSz-t és Béfét lerohanta a sajtó

Közben a humortársulat sajtósai keksszel és forralt borral kínálják a didergő közönséget. Majd felolvassák a Bundáskenyér humoristáknak! című, 1+9 pontból álló manifesztót.

Az első és legfontosabb (Béfé szerint az egyetlen komoly) követelés: ahogy a költők, írók, festők, zenészek részére létezik pályázati, ösztöndíjazási és más intézményesített támogatási keret, létesítsenek hasonlót a humoristák számára is.

A plusz kilenc pont pedig:
2. Akik elmentek, jöjjenek haza, vagy ha nem, akkor maradjanak ott!
3. A Székelylend szövegeit fordítsák le magyar nyelvre!
4. Tiltakozunk a gabonaföldek gyilkos learatása ellen!
5. A sovány emberek ne fogyókúrázzanak!

Nyilatkozat teli szájjalNyilatkozat teli szájjal

6. Követeljük a nők egyenjogúságát! Minden nő legyen egyforma!
7. Csősz Boglárka jöjjön haza Erdélybe és vetkőzzön le.
8. Csősz Boglárka jöjjön haza Erdélybe és vetkőzzön le. (Igen, ők is tudják, hogy kétszer volt, de ehhez nagyon ragaszkodnak).
9. Gáspárik Attila ne vetkőzzön le.
10. Több nagymamát!

Az ABC szalámival és kenyérrel támogatta az akciótAz ABC szalámival és kenyérrel támogatta az akciót

Mellékesen bejelentik azt is, hogy március 28-án megismétlik a Szomszédnéni XL című produkciót, ezúttal Marosvásárhelyen, ugyanúgy, csak Hot Jazz Band nélkül. De lesz Székelylend, ami Kolozsváron nem volt. És elkezdik a pontosan egy perces éhségsztrájkot (stopperrel mérték), csak előbb lenyelik, ami a szájukban van.

Itt már sztrájkolnakItt már sztrájkolnak

Béfé azt is elárulja, eredetileg gondolkodtak azon is, hogy felgyújtják magukat, de az orvos elmondta, ez veszélyezteti az egészségüket – úgyhogy inkább letettek róla. Hogyha követeléseiket nem teljesítik, fél év múlva (miután a jelenlegi akciót kiheverték) újabb, két egész perces éhségsztrájkot tartanak. Persze, csak a szükséges orvosi vizsgálatok után vágnak bele. (hírszerk)

Sztrájk utánSztrájk után

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS