2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrepedhet a Mona Lisa?

2008. február 08. 17:13, utolsó frissítés: 17:13

Leonardo da Vinci remekművén, a párizsi Louvre-ban látható Mona Lisán 12 milliméteres görbület van, amely akár repedést is okozhat – közölték azok a francia szakértők, akik a nyugat-franciaországi Poitiers-ben vizsgálták egy időben a világ talán leghíresebb festményét.

A városban tudományos laboratórium működik, ez tanulmányozta 2005-ben a híres képet. A keretéből kiemelt fűzfatábla, amelyre Leonardo da Vinci a képet festette, nem egyenes, a görbület legmélyebb és legmagasabb pontja között 12 milliméter a különbség. A kép alsó részén olyan felületek vannak, amelyekre erősen hat a görbület, ami repedéshez vezethet.

A Louvre illetékesei az előtt kérték fel a vizsgálat elvégzésére a poitiers-i laboratóriumot, hogy a képet 2005 márciusában a múzeumban új terembe költöztették volna. A kép már a vizsgálat előtt repedt volt a bal szem fölött.

"A kép első és hátsó oldalát egyetlen forrásból eredő fénnyel képeztük le, ami lehetővé tette a felület domborzatának felmérését" – magyarázta el Fabrice Bremand, az öttagú csoport egyik tagja. Novemberben a kutatók visszatértek, hogy megvizsgálják a képet, és mint arról a csoport egy másik tagja beszámolt, az új mérések azt mutatták, hogy három év alatt semmi sem változott.

"Csakhogy három év semmit sem jelent a kép öt évszázados korához képest. A múzeum szakembereinek megfelelő eszközöket adtunk a festmény alapjának felügyeletéhez, de senki sem tudhatja, hogyan alakul az a továbbiakban" – mondta el az AFP-nek Jean-Christophe Dupré, aki ugyancsak vizsgálta a Mona Lisát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS