2019. január 19. szombatSára, Márió
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájk esetére bebiztosítják tervekkel az Oscar-díjkiosztót

2008. január 17. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

A hollywoodi forgatókönyvíró-sztrájk miatt két forgatókönyv is készül a február 24-i Oscar-díjkiosztóra: az egyik a hagyományos csillogó sztárparádé terve, a másik egy alternatív program a gála megmentésére – közölte Gil Cates producer.

A forgatókönyvírók három hónapja tartó munkabeszüntetésének még mindig nem látni a végét. Így továbbra is bizonytalan, hogy milyen körülmények között oszthatják majd ki az amerikai filmipar híres szobrocskáit.

Az Oscar-díj "előszobájának" is tekintett Golden Globe díjkiosztója már az írók munkabeszüntetésének áldozatául esett. A sztrájkot támogató színészek bojkottja miatt a filmes és televíziós díjakat a szokásos több órás fényes ünnepség helyett egy félórás, száraz sajtótájékoztatón ismertették. Gil Cates azt azonban el sem tudja képzelni, hogy a Oscar-díjkiosztó is ilyen sorsra jusson.

"Megrendezzük" – szögezte le, hozzátéve: felkészülnek arra is, ha a sztrájk addig nem ér véget. Az esetleges alternatív show részleteit nem fedte fel, de utalt rá, hogy a "filmipar nagyágyúi", akik a díjakat kihirdetnék, szükség esetén rögtönöznének. "Nincs pánik, előkészítjük a gálát" – erősítette meg Sid Ganis, az Oscar-díjakat odaítélő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elnöke.

Mások viszont borúlátók. Harvey Weinstein, a róla elnevezett stúdió vezetője szerint "akárki akármit mond, ha az írók sztrájkja folytatódik, és a színészek céhe támogatja, akkor egyszerűen nem lesz Oscar-show".

Az alternatív műsorban valószínűleg az előre felvett bejátszások és filmrészletek játszanák a főszerepet, mivel a sztrájk miatt valószínűleg sok híresség lemondaná részvételét. Ha az írók céhe nem tud megegyezni addigra a stúdiókkal, akkor a szakszervezet feltehetőleg arra fogja biztatni a színészeket, hogy ne tegyék lábukat a vörös szőnyegre a Kodak Színház előtt.

Patric Verrone, a forgatókönyvírók céhe nyugati parti szervezetének (WGA West) elnöke közölte: csak akkor lesz változás, ha megegyeznek az új munkaszerződésekről. A filmstúdiókkal bértárgyalásokat folytató képviseleti szervezet, a WGA már korábban bejelentette: elutasítja az akadémia kérését, hogy az Oscar-gála idejére szüneteltessék a sztrájkot. A két fél között december 7-én szakadtak meg a tárgyalások. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS