2019. január 19. szombatSára, Márió
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Golden Globe 2008: a Vágy és vezeklés nyert

2008. január 14. 10:53, utolsó frissítés: 10:56

A legjobb drámai filmként a Vágy és vezeklés (Atonement), a legjobb drámai filmszínészként Daniel Day-Lewis, a legjobb drámai filmszínésznőként pedig Julie Christie kapott idén Golden Globe-díjat. Az Oscar-díj "előszobájának" is tekintett Golden Globe nyerteseit helyi idő szerint vasárnap este hirdették ki a Los Angeles-i Beverly Hillsben.

A forgatókönyvírók sztrájkját támogató színészek bojkottja miatt a 65. alkalommal odaítélt filmes és televíziós díjakat a szokásos több órás csillogó gála helyett egyórás száraz sajtótájékoztató keretében ismertették, amelyen a jelölt sztárok nem vettek részt.

A mindössze 28 perces sajtótájékoztatóvá silányult eseményen a közönséget többségében riporterek, a Golden Globe-díjak alapítója, a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) tagjai és vendégei alkották.

A nyertes Vágy és vezeklés második világháborús szerelmi dráma, amelyet összesen hét kategóriában jelöltek. Daniel Day-Lewis ír színész a Vérző olaj, a brit Julie Christie pedig az Egyre távolabb című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést.

A legjobb női epizódszerepért Cate Blanchett kapott Golden Globe-díjat az Ott sem vagyok (I'm not there) című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi epizódszereplő díját Javier Bardem (Nem vénnek való vidék) nyerte el.

A vígjáték vagy musical kategóriában a legjobb filmnek járó Golden Globe-bal A Fleet Street démoni borbélya című alkotást jutalmazták. Ugyanebben a kategóriában a legjobb színésznő a francia Marion Cotillard lett az Edit Piafról szóló filmben (Piaf) nyújtott alakításáért. A legjobb színész díját az amerikai Johnny Depp érdemelte ki, aki a vendégei torkát elvágó bosszúszomjas borbélyt alakít A Fleet Street démoni borbélya című filmben.

Keira Knightley és Saoirse Ronan 
<br />
(jobbra) a Vágy és vezeklésbenKeira Knightley és Saoirse Ronan
(jobbra) a Vágy és vezeklésben
A legjobb animációs film a mesterszakáccsá váló bátor patkány kalandjairól szóló francia L'ecsó (Ratatouille) lett. A legjobb idegen nyelvű film Golden Globe-ját a Szkafander és pillangó című francia-amerikai alkotás kapta. Ugyanehhez az alkotáshoz kötődik a legjobb filmrendező díja, amelyet az amerikai Julian Schnabel kapott. Az életrajzi dráma Jean-Dominique Bauby, az Elle France főszerkesztőjéről szól, aki 1995-ben egy szélütés következtében kómába esett, majd 20 nap múlva szinte teljesen lebénulva tért magához.

A legjobb filmes forgatókönyv kategóriában Ethan és Joel Coen alkotása, a Nem vénnek való vidék nyert. A legjobb eredeti filmzene díját a Vágy és vezeklésnek, illetve Dario Marianelli zeneszerzőnek ítélték oda. A legjobb eredeti filmdal a Guaranteed lett az Út a vadonba című filmből.

A televíziós kategóriákban a legjobb drámai tévésorozat a Mad Men lett. A legjobb színésznő drámai sorozatban Golden Globe-ját Glenn Close (Damages), míg a legjobb színész drámai filmsorozatban címét Jon Hamm (Mad Men) nyerte el. A vígjáték- vagy musicalsorozatok között a Futottak még... című alkotás nyert. Ebben a kategóriában a legjobb színésznő Tina Fey (30 Rock), a legjobb színész pedig David Duchovny (Kaliforgia) lett.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS