2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem olvasunk, nem sportolunk, csak a tévé előtt bambulunk

szerk. 2009. augusztus 10. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

Még a diszkózás sem elterjedt, de menő a zenehallgatás, a főzés és a társadalmi kapcsolatok ápolása: a sört nem klubban, hanem otthon isszuk a vendégekkel.Az előző években végzett közvéleménykutatásokhoz hasonlóan a múlt hónapban közzétett felmérés eredménye is azt mutatja: a romániaiak többsége, közel


60 százaléka soha nem sportol,

fizikai erőnlétet fenntartó gyakorlatokat sem végez. Kikapcsolódásképpen inkább a tévé előtt bambulnak – a Gfk. Románia által megkérdezettek több mint 90 százaléka válaszolta ezt.


További szórakozási forma a népesség több mint háromnegyede számára a heti bevásárlókörút (amikor is élelmiszert vesznek) és a zenehallgatás.

Ez utóbbi kikapcsolódás főként a 15-34 éves, nem házas, 2000 lejnél többet kereső fiatalokra jellemző, akik nem törődnek sokat a háztartás gondjaival.

A színházi előadásokon, koncerteken, múzeumi látogatáson, kiállításon résztvevők aránya roppant alacsony, ami viszont meglepő, hogy ehhez hasonlóan


rétegszórakozási forma a diszkóba,

klubokba, vendéglőbe, moziba járás, és a lakosok többsége csak ritkán engedi meg magának. A 15 éven felüli népesség több mint 60 százaléka soha nem jár ilyen helyekre.

A romániaiak ugyanakkor szorgalmasan ápolják társadalmi kapcsolataikat: 40 százalékuk hetente legalább egyszer fogad vendéget. A legszociábilisabbak az erdélyiek, a nyugat-romániaiak és a moldvaiak.

A romániaiak közel felének a főzés mindennapos teendő, főképp a nők számára. Egyötöde vallotta azt, hogy soha életében nem főzött. A többség heti rendszerességgel olvas újságot vagy folyóiratot, vásárol be nem élelmiszeripari termékekből, illetve a ház körül, az udvarban vagy a kertben munkálkodik.


39 százalék soha nem olvas könyvet,

41 százalék azonban legalább havonta egyszer sort kerít az olvasásra. Az olvasás szeretete az 55 év feletti olténiai és dobrudzsai falusi lakosokra jellemző a legkevésbé.

A városi lakosság szabadidő-eltöltésére vonatkozó preferenciái tekintetében nincs nagy változás a 2008-ban mért adatokhoz képest, mindössze enyhe eltolódás érzékelhető a természetjárás, kirándulás felé.

Tízből négy lakos elégedett azzal a szabadidő-mennyiséggel, amellyel rendelkezik, a többiek megosztottak: fele-fele arányban vallották az, hogy túl sok, illetve hogy túl kevés a szabadidejük. Utóbbiak, ha több szabadidővel rendelkeznének, pihennének, utaznának vagy sétálnának.

Ha több pénz és több szabadidő között kellene választaniuk, a romániaiak kétharmada a nagyobb anyagi hasznot választaná. A több szabadidő mellett főleg a felsőfokú végzettségűek, valamint a 45-54 év közöttiek döntenének. A városi lakosság körében szignifikánsan nőtt a több pénzt választók aránya tavalyhoz képest, 58 százalékról 68 százalékra.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS