2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízezerért egynapi börtön jár

Geréb Marika 2002. augusztus 06. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Ha valaki tízezer lejjel tartozik az államnak, és azt nem fizeti ki, cserében egy napot kell börtönben töltenie. Az ellátási költség azonban 75 ezer lej: a román állam 85 ezret veszít elítéltenként naponta azért, hogy megregulázhassa állampolgárait.
Pénzbírságot leggyakrabban a kisebb kihágásokért rónak ki, például rendbontásért, csendháborításért, verekedésért vagy köztisztviselők sértegetéséért. Mivel így vagy úgy mindenkit felelőségre kell vonni tettéért, a fizetésképtelenek börtönbüntetéssel vagy közmunkával törleszthetik a számlát. Börtönbe zárás esetén azonban az állam minden adós után naponta 85 ezret veszít.

Évek óta változatlan az árfolyam

Noha az évek folyamán a bűncselekményekért kirótt bírságok nagysága folyamatosan nőtt, a börtönbüntetés idejét még mindig "egy nap tízezer lejért" árfolyamon számolják. Így például egy 1,2 milliós bírságért négy hónapot, egy négymillió lejesért több mint egy évet kell a hűvösön tölteniük a fizetésképteleneknek. Emellett természetesen a börtönben való tartás költségei is változtak, így a mostani árak mellett az állam jócskán ráfizet a megleckéztetésre.


A bírság közmunkára váltható

A ki nem fizetett bírságokat közmunkával lehetne még kiegyenlíteni, ám ez a módszer egyelőre nem népszerűbb a börtönös megoldásnál. A büntetések összegét megállapító bíróságok és a polgármesteri hivatalok nem működnek kellő mértékben együtt. Ez utóbbiak rendszerint nem örülnek az ily módon szerzett ingyenes munkaerőnek, mivel az elítélteket kiképzésben kell részesíteni, és fontos a felülvigyázás és a munka minőségének ellenőrzése is.

Az elítéltek gyakran állítják azt, hogy csak a börtönben szereztek tudomást arról, közmunkával is törleszthették volna az adósságot. Ha pedig már a börtönben ülnek, nem is szabadulhatnak egykönnyen. Az ő esetükben ugyanis nem engedélyezett a feltételes szabadlábra helyezés, és a jó magaviselet sem elég ok az amnesztiára.

Forrás: Adevarul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS