• Megosztás:
    •  Életmód RSS
    •  Elküldöm e-mailben
    •  Kinyomtatom
    • Utolsó frissítés: 09:52 GMT +2, 2009. július 7.

Fülöp Noémi
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG
Ahol a kökényből is pálinka készül


Negyed évezrede működő vízimalommal, falumúzeummal és különleges pálinkákkal csalogatják a turistákat Északkelet-Magyarországra. [fotóriport]


HIRDETÉS
Ha Magyarország turisztikai látványosságairól esik szó, Nyíregyháza és környéke legtöbbször valahol a lista végén szerepel. A Nyírség – Felső-Tisza vidéke sok évszázadon keresztül félreesett a fejlődés útjából, ám éppen ennek köszönhetően ebben a térségben maradtak meg legérintetlenebb formában a régi Magyarország hagyományai.

Ezekre alapozva próbálnak meg manapság turistákat csalogatni a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. A Budapestről autópályán könnyen megközelíthető északkeleti térségben több száz éves épületek, mesterségek, ételek és nem utolsósorban italok várják a látogatókat.

A térség gazdasági és kulturális központjának számító Nyíregyházától négy kilométerre lévő Sóstófürdőn az ország egyik legnagyobb állatkertje és egy olyan falumúzeum működik, amelyben nem csupán a házakat, hanem


egykori lakosaik mesterségeit is próbálják megőrizni.

A Sóstói Múzeumfalu 18-19. századi házait a korabeli falvak modellje szerint rendezték el – a kertekben rengeteg virág nyílik, az utcákat a friss széna illata tölti meg.

A Sóstói Múzeumfalu


Fazekasmester: szív alakú edény készül, az ifjú párok hagyományos ajándéka
A kádármesterséget is ki lehet próbálni
Kerékgyártó: annak idején fél évig készült egy szekér

A múzeum területén berendezett műhelyekben a hét minden napján más mester dolgozik: a fazekas, mézeskalács-sütő, kerékgyártó, kovács vagy kádár munkáját a látogató is kipróbálhatja, és persze csoportok oktatását is vállalják. A falu kocsmájában ma is italt mérnek, a főtéren, a templom előtt pedig könnyen megeshet, hogy honfoglalás-kori öltözékű és fegyverzetű lovasokkal találkozik az arra járó.

Templom a 18. századból


A kovács éppen patkót készít


A Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület tagjai


Pálinkakóstoló: az üveg szájára erősített eszközzel könnyebb tölteni


Tulipán alakú pohár

A Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület tagjai a magyaság ősi harcmodorát mutatják be. De a falumúzeumban számos más rendezvényt is tartanak: téltemetést, majálist, Szent Iván-éji mulatságot, Márton napi vigasságokat vagy akár a volt keleti blokk oldtimer autói rajongóinak találkozóját is szerveznek. Aki a környéken barangol, betévedhet a Zsindelyes Pálinkafőzdébe, ahol


ebéddel egybekötött pálinkakóstolókat rendeznek.

A hagyományos szilva mellett szamócából, kökényből vagy meggyből is készül itt pálinka, amelyet adalékanyagok nélkül főznek, és legalább hat hónapig tölgyfahordóban érlelnek.

Hosszas kísérletezés eredményeként a 23 pálinkafőzdéből álló Pálinka Lovagrend tagjai (amelybe persze a Zsindelyes is beletartozik) arra jutottak: az italt a legcélszerűbb különleges, tulipán formájú poharakban felszolgálni. A pálinkát ugyanúgy kell kóstolni, mint a bort – finoman megforgatni a pohárban, először megízlelni az illatát, és csak azután belekortyolni.

Kelemen Béla, Tarpa polgármestere (jobbra) is a Pálinka Lovagrend tagja


A Túristvándi-i vízimalom


Negyed évezrede működik kisebb megszakításokkal

És aki végigkóstolta a Zsindelyes pálinkáit, nem hagyhatja ki a tarpai szilvát vagy barackot sem, amelyet a több napig cukor nélkül főzött, sűrű szilvalekvárral és házi sütésű, teljes kiőrlésű kenyérrel szolgálnak fel.

Utána viszont érdemes sietni, hogy az ember ott találja a vízimalom molnárát Túristvándiban. Az 1752-ben épült, ma is működő malom szerkezete egyedinek számít Közép-Európában – festői környezete pedig természetvédelmi terület. Túristvándiban minden évben nemzetközi molnártalálkozót szerveznek, de augusztus 20. is nagy nap: akkor őrölik be a környékbeli gazdák gabonáját.Így kell elindítani a vízimalmot
A környék természetvédelmi terület

A riportot a Magyar Turizmus Zrt. támogatta.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit tennél, ha titkos ügynök lennél?

Martinit innék. Rázva, nem keverve 96
Tanácsot kérnék Pontától 12
Indulnék az elnökválasztáson 15
Titkolnám 43
Lelepleznék valaki mást 13
Hogy jöttél rá, hogy az vagyok? 37

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS