2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Természetes módszer a mellrák ellen

Geréb Marika 2002. július 24. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

A legújabb kutatási eredmények szerint a gyereküket anyatejjel tápláló nőknél csökken a mellrák kialakulásának veszélye. Ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy a kismamák által szedett multivitaminok jótékonyan hatnak a megszületendő gyermek szervezetére.
A múlt héten közzétett kutatási eredmények szerint minden szoptatással eltöltött év 4.3%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának esélyeit. Csupán Angliában évente ezer mellrákkal való megbetegedést és több száz halálesetet akadályozhatnának meg azzal, hogy az anyatejjel való táplálást népszerűsítik -- állítják az angol kutatók. Ennek ellenére a kutatást végzők szerint a nyugati kultúrából egyre inkább kezd kiszorulni a kisbabák szoptatása, és egyre népszerűbbé válik a cumisüveges táplálási módszer.

A kutatást az angol Rákkutató Intézet szakemberei végezték el úgy, hogy az anyatejjel való táplálás előnyeiről végzett különböző vizsgálatok eredményeit összegyűjtötték. Eredményeikből kitűnik, a kisbabák ilyen módon való táplálásával függ össze az a tény is, hogy a fejlődő világrészekben a mellrák kialakulásának valószínűsége alacsonyabb, mint a fejlettebb világrészekben.Cumisüveges nyugati kultúra

A kevésbé fejlett világrészeken általában hat vagy hét gyereket is nevelnek a nők, és megközelítőleg két évig táplálnak anyatejjel -- állítják -- míg Nagy-Britanniában ez az időszak két hónapig tart, és átlag két gyereket nevelnek fel az anyák.

Valery Berall kutató szerint már régóta kimutatták, hogy a kevesebb gyereket szülő és rövid ideig szoptató nők esetében gyakoribb a mellrák. A mostani kutatás újszerűsége abban áll, hogy rájöttek, ezek a tényezők nagy százalékban okolhatók a mellrák kialakulásáért. A kutatást végző tudós, dr. Gillian Reeves megállapította, ha a nyugati világban is a nők hat hónappal több ideig táplálnák anyatejjel a gyerekeiket, mint most teszik, ez az évente kialakult mellrákos esetek 5%-át akadályozná meg.


Forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS