2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A web-design olasz mesterei

Gozner Gertrud 2002. július 17. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Mindig nagyon félénkek az ügyfelek a terv kezdeti szakaszában, s mikor valami újat javasolunk, gyakran megrémülnek. De mi így is szeretjük őket! -- állítják a web ifjú olasz titánjai.
Művészet és technika

A kortárs művészetben uralkodó reprodukálási technikák meghatározóak a művészetek fejlődésére. Az internetes designnal foglalkozó szakmai közösségeknek óriási befolyásuk van a hálózati művészet alakítására, a felkerült munkák célja az alkotók ösztönzése és az új technikákról szerzett tudásuk növelése. Az új számítógépes művészeti technikák ráadásul viszonylag könnyen elsajátíthatók és használhatók. Ugyanakkor, egyesek szerint, a művészeti technikák internetes terjesztése csökkenti az innovatív művészeti tevékenységet, egységesítve a létrehozott művek színvonalát.

Az olasz helyzet


Ez az elmarasztaló ítélet, a szakértők szerint, különösen az olaszokra volt érvényes, akiknek -- ami a web-designt illeti -- eddig csak másolatokra futotta, és a mezőny leghátulján kullogtak.

A net-design művészete, úgy tűnik, viszonylag lassan csordogált be Olaszországba. Több olasz designer próbált meg eleinte lépést tartani azáltal, hogy követte az uralkodó művészeti trendeket. De a tapasztalatszerzés időszakát követően itt is megjelentek azok a fiatal művészek, akik konstruktívan járultak hozzá a technikák alkalmazási területeinek kiszélesítéséhez.

Design és marketing

Ami a kreativitást illeti, az olasz web-designerek keze gyakran meg van kötve, mert munkájuk teljesen a piaci szempontoknak alárendelt. A cégek félnek újítani, a termékreklámmal valami meghökkentőt nyújtva fogyasztóiknak. Legtöbbször megelégednek a termékbemutató klippel, és arra kérik a web-designereket, hogy csupán az oldal mozgalmassága érdekében építsenek be egy-két flash-t.

A designer-cégek által használt dinamikus képsorok a megrendelők számára vagy túl élénknek, vagy nyomasztónak tűnnek, néha pedig átlépik a józan ész határát, különösen a hangzás és a zene területén. Ezért szemlélik mindezt olykor bizalmatlanul a megrendelők. A flash segítségével mégis sikerül átültetni a hangokat képekbe, a látogató pedig elfelejtheti, hogy egy számítógép monitora előtt ül, hiszen ő is be van vonva a lüktetésbe.


Az ifjú titánok

Egyéni látásmódja révén három itáliai maestro tett szert hírnévre, Mirco Pasqualini, Simone Biffi és Nicolo Stumpo. Ők más-más szakmai területeken szerzett tapasztalatok után, egy ellenállhatatlan vonzalom hatására, beléptek a web-tervezés világába.

MARCELO PASQUALINI

A könyvelői diploma megszerzése után visszatér szenvedélyéhez, és grafikusművészként helyezkedik el. 1995-ben áttér a webdesignra, majd 1999-ben kinevezik a Seven nevű Caselfranco Veneto-i ügynökség művészeti igazgatójává. A cég később Ootworld néven a DNM részévé válik. Pasqualini jelenleg vezérigazgató az Ootworld-nál, amely 2001-ben elnyerte a Media Star Internet Award -ot, a Bardi Award -ot, valamint a Silver Lion-t Cannes-ban.Pasqualini szerint a jó interaktív design titka az effektek működésének és használatának alapos elsajátítása, ami olykor hasznosabb egy program megértésénél. Az animációk, grafikák és hangok segítségével történő web-készítéshez csak képzelőerőnk gyakorlatba ültetésére van szükség -- véli a 26 éves Mirco.

SIMONE BIFFI

Műszaki diplomával rendelkezik, viszont inkább rajzolni szeretett. Eredetileg szülővárosában, Bergamo-ban dolgozott építészként, de egy idő óta a fizikai törvényektől mentes internetes design világának lett elkötelezettje. Már három éve művészeti igazgatója a milánói Infrencia médiaügynökségnek, ügyfelei között szerepel az Alfa Romeo és a Ferrero is. Az elmúlt évben Biffi megnyerte a Bardi Award -ot, a Media Star Internet Award-ot, valamint az Internet Key Award-ot.Munkája nem csupán az esztétikai kutatásra korlátozódik. Egyszerűbb kommunikációs rendszer kiépítésén dolgozik azért, hogy ellensúlyozza az elszaporodott zavaros és szükségtelen netes kifejezésmódokat.

NICOLA STAMPO

Hármuk közül ő az egyedüli, aki művészeti háttérrel rendelkezik. A theremediproject.com első kiadásában megjelent mozgó pillangó megtekintésekor ébredt rá a web-design adta lehetőségekre. Öt évre rá már ő is webtervező.Jelenleg vezérigazgató a milanói Quam ügynökségnél, amelynek ügyfelei közt találjuk az MTV, Renault, L'oreal és a Conde Nast társaságokat. A múlt évben elnyeri a Flash Forward első díját a legjobb mozgógrafikai tervvel, ugyanakkor megszerez négy hazai Macromedia Site of the Day díjat is. Stumpo szerint a művészeti kísérletezések ideje lejárt, a web "sántikál", nekik pedig kötelességük átlépni a meglévő korlátokon.

Arra a kérdésre, mi sikerüknek a titka, egy emberként válaszolnak: az ügyfelekkel való sikeres kapcsolattartás. Ennek lényege, hogy olyan művet hozz létre, amely mind a te személyes elvárásaidnak, mind az ügyféléinek megfelel. A terv kezdeti mozzanatában az ügyfelek mindig nagyon félénkek, és amikor valami újat javasolunk, gyakran megrémülnek. De mi így is szeretjük őket! -- nyilatkozták.

Forrás: Designboom

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS