2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
25°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amikor tudósok tesztelik a horoszkópot

Gy. A. Gy. A. 2009. május 08. 17:34, utolsó frissítés: 18:16

Az asztrológiai fő állítása, hogy az égitestek valamint az ember személyisége és sorsa között összefüggés létezik. Miért ne lehetne ezt tudományosan ellenőrizni?

A kérdés, a jelek szerint, sok pszichológusban felmerült már. Az ide vágó kutatásokat foglalta össze Szilágyi András fizikus, aki amellett, hogy az MTA Enzimológiai Intézetének kutatója, a Szkeptikus Társaság alelnöke is. Ez az a tudományos ismeretterjesztő szervezet, amelynek elnöke Vágó István, közismert televíziós személyiség. A társaság honlapján található egy közös blog is, ami hátborzongató olvasmány lehet minden lelkes összesküvés-elméletgyártónak.

Szilágyi írásában összesíti mindazon kutatások eredményeit, amelyek az asztrológiát tudományos szempontból vizsgálták. A több mint 30 pszichológiai kísérlet jó része a 70-80-as években született, az eredmények többségét referált tudományos folyóiratokban közölték (leginkább a Journal of Psychologyban). Ezek mindegyike annak kiderítésére fókuszált, hogy létezik-e bármiféle kimutatható összefüggés, vagyis pontosabban korreláció az égitestek állása és az emberek jelleme és élete között.

Asztrológiai ital reklámja a hetvenes évekből (<i>forrás: flickr.com</i>)Asztrológiai ital reklámja a hetvenes évekből (forrás: flickr.com)


Az asztrológia tudományos tesztjénél a kutatók alapvetően háromféle megközelítést alkalmaztak. A cikk rövid összefoglalója következik, a legfontosabb vonatkozások kiemelésével.


A nagy számok próbája

Első megközelítésben sok alanyból álló mintákon statisztikai alapon vizsgálták, kimutatható-e valamiféle összefüggés emberek születési horoszkópjának paraméterei és egyes tulajdonságaik között. A személyiségvonásokat rendszerint a pszichológiában használatos és elfogadott tesztekkel tárták fel. Például olyan kérdéseket vizsgáltak, hogy van-e összefüggés az alanyok foglalkozása és a Nap-jegyük között, vagy a Merkur, a Vénusz, a Mars és a Jupiter szerinti születési jegy, valamint a foglalkozás, az egészségügyi problémák, a testmagasság és az élettartam között.

További tesztek az asztrológiai tényezők és az introvertáltsági/extravertáltsági index korrelációját vizsgálták, de volt, aki arra volt kíváncsi, a házaspárok válási gyakorisága és a házasfelek Nap-jegye elárul-e valamit, vagy van-e a születési horoszkópnak olyan paramétere, amely előrejelezi az öngyilkosságot. A mintegy 25 idevágó tudományos vizsgálat szerint semmiféle korreláció nincsen egyetlen asztrológiai paraméter és az emberi tulajdonságok, sorsok között. (Kivételt egyedül az élsportolóknál egy esetben talált hírhedt Mars-effektus jelent, aminek létezéséről azóta is folyik a vita.)


A szakértők tesztje

A második módszer lényege az volt, hogy neves asztrológusok képességeit próbálták meg különböző módokon leellenőrizni. Így nem érhette a kutatókat az a vád, hogy ők maguk nem értenek az asztrológiához, ezért kapnak állandóan negatív eredményeket. Például embereket mutattak be nekik, és feladat az volt, hogy a kapott négy születési dátumból válasszák ki az illető személyét.

Egy másik kísérletben 116 felnőtt töltötte ki a California Personality Index (CPI) pszichológiai személyiségtesztet, és megadta a születési adatait. Ezután 28 asztrológusnak (akiket nem mellesleg a National Council for Geocosmic Research, vagyis az amerikai asztrológusok legtekintélyesebb szakmai egyesülete jelölt ki) három CPI-tesztből kellett volna kiválasztaniuk az adott születési dátumhoz tartozó személyt. Az asztrológusok által produkált eredmények minden kutatás esetében megegyeztek a véletlen találgatás esetén várható találati aránnyal, és nem nyújtottak jobb teljesítményt, mint a laikus kontrollszemély.


Mindig magunkra ismerünk

Ennél a kísérletfajtánál azt vizsgálták, hogy az emberek mennyire képesek kiválasztani a horoszkóp alapján készült jellemzésüket egy köteg horoszkóp közül, illetve azt is megkérdezték tőlük, mennyire érzik igaznak magukra nézve a horoszkópok állításait. A módszer előnye, hogy nem speciális pszichológiai tesztekre (mert a bírálók közül egyesek a pszichológiai tesztek érvényességét is kétségbe vonják), hanem a személy önismeretére támaszkodik.

A hátránya viszont az, hogy a legtöbb embernek nyilván van valamiféle fogalma az asztrológiáról, tudja, milyen jegyben született és ehhez általában milyen tulajdonságokat szokás társítani. Ezen lehetséges torzító hatás ellenére mégis azt az eredményt kapták, amit pszichológiában Barnum-effektusnak neveznek: az emberek szinte bármilyen állítást elfogadnak magukról, elég, ha az legalábbis egy mérsékelt bóknak tűnik számukra. Ennek megfelelően a kísérleti személyek pontosan olyan arányban éreztek sajátuknak egy horoszkópot akkor is, ha a kutatók annak eredeti tulajdonságait éppen az ellenkezőjére cserélték át.

Szilágyi végül levonja a következtetést: semmiféle összefüggés sincs az asztrológia állításai és a valóság között. Pedig véleménye szerint a kutatókat nem érheti az a vád, hogy nem voltak elég kreatívak abban, hogy valamiféle összefüggést kimutassanak. A teljes írás itt olvasható.


Kik azok idő-ikrek és vajon hasonlítanak?

Szilágyi Andrást, e-mailben kerestük meg, hogy megtudjuk, a cikke megjelenése óta születtek-e olyan újabb kutatások, amelyek ezt a témát boncolgatják. A fizikus ezek közül a legfontosabb eredménynek a Dean és Kelly által 2003-ban közölt, ún. idő-ikrekről szóló kutatást tartja, amelynek lényege, hogy 2101 olyan személyt vizsgáltak, akik mind 1958. március 3. és 9. között születtek Londonban, és 5 percen belüli pontossággal ismert volt a születési időpontjuk.

Belőlük 2100 olyan párt lehetett képezni, amelyeknek tagjai átlagosan 4,8 perc eltéréssel születtek – őket nevezik idő-ikreknek. Ezeknek az embereknek az életútját követték nyomon: 11, 16 és 23 éves korukban 110 különböző adatot vettek fel róluk, beleértve iskolai teljesítményüket, társas viselkedésüket szüleik és tanáraik szerint, képességeiket (zene, művészet, sport), baleseteiket, házasságukat. Ezután megvizsgálták, hogy az idő-ikrek tagjai között van-e bármiféle hasonlóság ezekben a paraméterekben – mert az asztrológia szerint nagyon erős hasonlóságokat kellett volna találni.

Azonban az eredmény az volt, hogy semmiféle összefüggés nincsen. Az összesített korreláció nulla, külön-külön nézve a 110 paramétert pedig mindössze 5-ben mutatkozott szignifikáns korreláció, pontosan ennyit azonban véletlenszerűen is várható (ezt véletlenszerű adatok generálásával is ellenőrizték).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS