2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szamos-part: nem lett belőle Szajna beach

Fülöp Noémi 2009. április 30. 16:11, utolsó frissítés: 17:08

A felújított folyóparton kellemes sétányokat alakítottak ki, a vadkacsák szigete azonban eltűnt. Napozni homok helyett füvön lehet, a csónakázás nem ajánlott. #b#[fotóriport]#/b#Két évvel ezelőtt azt ígérte a kolozsvári önkormányzat: 2007 decemberéig befejezik a Szamos-part felújítási munkálatait. A folyó partján és medrében azóta is dolgoznak, eljutottak egészen a sétatéri gyaloghídig – a végeredmény pedig ugyan nem Szajna-part, de azért szerethető.


A gyaloghídtól a sportcsarnokig terjedő szakaszon nem sokat változtattak: rendbetették a partot, megtartva annak kőburkolatát, amire kicsivel minimalistább vaskorlát került. Annál nagyobb a változás a sportcsarnoktól lefelé, ahol valódi folyóparti korzó épült. Mutatós fekete vaskorlát mellett lehet sétálni, amelyet helyenként lépcsős lejáró szakít meg.


Utóbbit jelenleg csupán a horgászoknak (illetve ottjártunkkor egy kutyának) van mire használnia. A folyóban fürödni ugyanis tilos, és a jelenlegi vízszint mellett lehetetlen is. A mederben valószínűleg könnyebb volna terepjáróval közlekedni, mint csónakkal – és miután a bélisi gyűjtőtóból éppen tavaly engedtek le jelentősebb vízmennyiséget, nem valószínű, hogy nyáron emelkedni fog a folyó szintje.


A napozáshoz egyelőre nem elég meleg az idő, a két éve leszórt homok pedig szőrén-szálán eltűnt. Arra tippeltünk, ott rejtőzik a fű alatt, amelyre viszont ugyanúgy leterítheti majd a pokrócát, aki napfürdőzni akar. A sétáló vagy üldögélő közönség inkább a folyó sportcsarnok felőli oldalát részesíti előnyben, ahol a kocogásra (is) használt biciklisáv húzódik, a másik oldalon pedig a kutyásokkal találkozni.
A legnagyobb hiányérzetünk a Garibaldi-hídról régebb látható, a meder rendezési munkálatai során eltűntetett apró hordaléksziget miatt támadt. A folyón élő vadkacsáknak kiváló menedéket nyújtó, fűvel, náddal borított szigetecskéből csak egy földpacni maradt, amelyen ottjártunkkor egyetlen kacsa pihent.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS