2018. október 19. péntekNándor
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit csinálsz a Föld Napján?

2009. április 21. 17:17, utolsó frissítés: 2009. április 22. 16:46

Ma, április 22-én van a Föld Napja: a Transindex a ti fotóitokból készült összeállítással szeretne ünnepelni!


Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében: már akkor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. A Föld Napja célja olyan akciókat szervezni, amelyek felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, egyik jelmondata pedig Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

A Transindex az erdélyi városokban szervezett, a Föld Napját ünneplő rendezvények szervezői vagy résztvevői által beküldött fotókból készült összeállítást tervez: április 23-án (csütörtökön) déli 12 óráig várjuk az általad készített fotókat az ugyelet@transindex.ro e-mail címre (lehetőleg .jpg formátumban, legkevesebb 400 pixeles szélességben). A fényképekből készült összeállítás a nap folyamán jelenik majd meg a Transindexen.

Addig is íme néhány ötlet, az erdélyi városokban szervezendő akciókkal: az egyik leglátványosabb megmozdulás valószínűleg Csíkszeredában várható. A Szabad bicikliutakat! jelmondattal meghirdetett biciklis felvonulásra jelentkezők létszáma napokkal ezelőtt túllépte a százat.

A szervezők: a Zöld SzékelyFöld Egyesület és a Polgár-Társ Alapítvány a helyszínen csatlakozókkal együtt mintegy 200 résztvevőre számítanak. Céljuk felhívni a város lakóinak figyelméta kialakított kerékpársávok megfelelő használatára:

az autó az úton, a gyalogos a járdán, és ha van rá lehetőség, akkor a kerékpáros a kerékpársávon közlekedjen.

A gyülekezőt április 22-én 15.30 órától, a Milleniumi-templom melletti Szív utcában lesz a gyülekezés, a résztvevők programpolókat, matricákat kapnak, majd 16 órakor elindulnak a kerékpárutakon a csíksomlyói kegytemplomhoz. Amint visszaérkeznek, a Szabadság tér mellett, az út közepén lekötik egy fél órára a kerékpárokat, ezalatt kötetlen beszélgetést tartanak a város vezetőivel a kerékpárutakkal kapcsolatos elképzelésekről, problémákról.

Hargita Megye Tanácsa ugyanakkor faültetési akcióval emlékezik meg a Föld Napjáról: a Csíkszeredához tartozó csíkzsögödi Natur lakópark melletti erdőrészen a megyei önkormányzat alkalmazottai ültetnek majd facsemetéket. A 8.30 órától kezdődő akción a tervek szerint a mintegy 80 alkalmazott körülbelül ezer csemetét ültet majd el.

Székelyudvarhelyen a polgármesteri hivatal szervez nagytakarítást a város területén lévő folyóvizek partjain és medreiben. A Nagy Küküllőt, valamint a Varga, Fehéres, Árpád, Bosnyák és Szejke patakokat veszik sorra, és minden segítséget szívesen fogadnak. A gyülekezőhely reggel 8 órakor a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal műhelye udvarán (Tompa László utca 57 szám) lesz.

Kolozs megyében a Kolozsvárhoz közeli Kisfenes iskolájának 5-8. osztályos diákjai


tisztítják meg a falu környékét a szeméttől –

a reggeltől estig zajló akció célja felhívni a kisfenesiek figyelmét környezetük tisztán tartásának fontosságára. Hétvégén pedig a Sapientia EMTE diákjai szerveznek nagytakarítási akciót a Kolozsvár szélén lévő Bükk-erdőben.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség idén az iskolásokat vonta be a Föld Napjára szervezett, ma zajló akciókba: általános iskolások számára kirándulást szerveztek a Túrterebes környékén levő védett területekre, majd facsemetéket ültetnek a túrterebesi iskola udvarán. Ugyanakkor iskolások és óvodások virágokat ültetnek a Petei út mellett nemrégiben létrehozott parkban, a börvelyi iskolában pedig megszervezik a hagyományossá vált A Föld, a mi kincsünk elnevezésű vetélkedőt.

Marosvásárhelyen nyolcadik alkalommal szervezi meg a Föld Napja alkalmával a Foto Natura nemzetközi természetfotó-kiállítást az Örökmozgó Természetjáró Egyesület és a Népújság, a Maros Vízügyi Igazgatóság és a környezetvédelmi ügynökség támogatásával. A művészet a természetben témájú kiállításra Erdélyen kívül Magyarországról, Szlovákiából és Szerbiából érkeztek munkák. A tárlaton 35 szerző 75 képét láthatja a közönség, a megnyitót április 23-án 18 órakor tartják a Bernády Házban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS