2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fejlett technológiával ténykedett a pedofil csoport

Geréb Marika 2002. július 04. 08:57, utolsó frissítés: 08:57

Hét ország rendőrségének összefogására volt szüksége annak a több mint ötven személynek a letartóztatatásához, akik egy nemzetközi online pedofil-hálózatnak a tagjai. Az obszcén képek terjesztői között romániai állampolgárok is vannak.
Egy több mint száztagú pedofil csoportot lepleztek le kedden az Europol és a brit rendőrség együttműködésének köszönhetően. Az Árnyék testvériség (Shadowz Brotherhood) néven ismert szervezet már két éve létezett, és Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Belgiumban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és Svájcban voltak tagjai.

A testvériség az interneten keresztül tartotta a kapcsolatot, és a tagok online továbbították a kiskorúakról készült felvételeket. Az Europol által nyilvánosságra hozott adat szerint 31 személyt Németországban tartóztattak le, néhányat Nagy-Britanniában, a többi országra azonban nem tértek ki.
A csoport néhány tagját már korábban őrizetbe vették, ezúttal azonban a rendőrség nagyszabású, összehangolt akcióba kezdett. Egyidejűleg végeztek házkutatásokat angliai és németországi gyanúsítottak lakásán, ahol illegális felvételeket tartalmazó számítógépeket, videokazettákat és CD-ket találtak. A nyomozást végző detektívek elmondása szerint a bűnözők magas színvonalú technikát alkalmaztak azért, hogy rendőrség ne akadhasson a nyomukra.


Hi-tech védelem a törvény ellen

A pedofil csoport a terroristák illetve kábítószer-terjesztők által is alkalmazott biztonsági módszereket használta: egy tag csak néhány társát ismerhette, a teljes rendszert nem. A hálózat vezetője, Len Hynds elmondta, hogy nagyon fejlett kódolási és továbbítási technikákat alkalmaztak. Gyakran teljesen ártatlan képeket tartalmazó web-oldalakra rejtették el a felvételeket, és csak a tagok ismerték hollétüket.

A hálózat több mint száz tagja gyakran bántalmazta, szexuálisan zaklatta a kiskorúakat, majd az erről készült felvételeket továbbította a neten keresztül. A tagok közül huszonhárman személy rendszergazdaként ügyködött: biztonsági intézkedéseket végeztek, ők voltak azok, akik ellenőrizték, valóban megbízható módon továbbítják-e a tagok a felvételeket azért. Ők látták el tanácsokkal az érdeklődőket is.

A nem elég elővigyázatos tagokat kizárták, a csoport szabályait teljesítők pedig jutalomban részesültek: a csillagos jutalmazási rendszer lényege az volt, hogy a folyamatosan jó minőségű felvételeket küldők csillagokat gyűjthettek, amelyek előjogokat biztosítottak számukra. A több mint egyéves nyomozás után a rendőrség úgy véli, sikerült a teljes hálózatot felszámolnia.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS