2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Van Nap az új alatt

Vass Kinga Zita 2002. június 24. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Újabb, naprendszerünkön kívül eső 15 bolygót fedeztek fel a csillagászok. Szenzációszámba megy egy #b#Jupiterhez hasonlító#/b# bolygó -- és a csillag, amely körül kering, egészen Nap-szerű jelenség.
Washingtonban a múlt héten lezajlott nemzetközi A naprendszeren kívüli bolygókról szóló legfrissebb tudományos eredmények témájú konferencián több kutatócsoport is azzal a felfedezéssel rukkolt elő, hogy létezik még egy, a mi naprendszerünkhöz hasonlító csillagrendszer -- fényévekre a miénktől. A most felfedezett bolygókkal együtt összesen 92, naprendszerünkön kívül eső bolygó létezéséről tud a szakma. A legkisebb bolygó a Jupiter tömegének 15%-át képezi, de így is 40-szer súlyosabb, mint a Föld.


Létezik a Jupiter II.

Az 55 Cancri nevezetű csillag körül forgó gázóriás meglepően hasonlít a Jupiterhez, úgy tűnik, létezik még egy olyan rendszer, amely rokonságban áll a mi naprendszerünkkel -- mondta Paul Butler, a Carnegie Institution (Washington) munkatársa.

A Rák csillagképben 41 fényévnyire található 55 Cancri csillag körül Jupiterhez hasonló bolygó forog. Az új bolygó az ő rendszeréhez tartozó napot 13 év alatt kerüli meg 5,5 csillagászati mértékegységnyi távolságból. A mi naprendszerünkben található legnagyobb bolygók 11,86 év alatt járják körül a Napot. A gáztömb 0,1 csillagrendszeri mértékegységre található a rendszer központi bolygójától. Az 55 Cancri nevezetű csillag körül keringő bolygót a kaliforniai Mount Hamiltonban található Lick nevű csillagvizsgáló egyik teleszkójával fedezték fel.


Az új napocska nem annyira tündöklő

A Wesleyan Egyetem (Middletown, Connecticut) tudósai, William Herbst és Catrina Hamilton az Egyszarvú csillagképben fekvő naphoz hasonlító csillag létezéséről számoltak be. Az égitest 2400 fényévnyire fekszik a Földtől. Állításuk szerint a felfedezett égitest körül, amit KH 15D-nek kereszteltek, egy porszemcsékből felépített ősfelhő, sziklatörmelékek és aszteroidok forognak. Becslésük szerint mintegy 3 millió éves lehet a KH 15D, melynek külső korongjából akár bolygók is keletkezhetnek.

Érdekességnek számít a napocska fényváltozékonysága. A KH 15D minden 48,3. napon elhalványul és 18 napig vonja vissza fényét, ilyenkor csak halvány fénysugarai láthatók. A szomszédságában található csillag vagy bolygó túl kicsi lenne ahhoz, hogy ilyen hosszú elsötétedést idézzen elő -- keresik a szakemberek a jelenségre a magyarázatot. A csillagot valószínűleg egy hatalmas csillag, vagy por- és sziklatörmelékből keletkezett csoportosulás övezi. Az összecsomósodott ősfelhő feltételezését számos kutató túl merésznek találja.


Az európai kutatók felveszik a versenyt az amerikaiakkal

Európai csillagászok, Michel Mayor és Didier Queloz a genfi csillagvizsgáló kutatói12 naprendszerünkön kívül fekvő bolygó felfedezéséről számoltak be. A bemutatott európai bolygós listán is szerepel az, amely a Jupiterre hasonlít. A távoli gáztömb a HD 190360A csillagot hét évben egyszer keringi körül, tartva a 3,7 csillagászati mértékegység távolságot. A Jupiter Nap körüli pályáját tizenkét évben egyszer futja be 5,2 csillagászati mértékegységi távolságból. Az európai kutatók szerint érdekesség, hogy a Jupiter hasonmása nem ellipszis-, hanem köralakú pályán kering.
Hírforrás: Spiegel

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS