2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

222 csepp finom irónia

szerk. 2002. június 19. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Megjelent a, azaz a romániai magyar karikaturista, #b#Könczey Elemér#/b# első albuma. Romániai magyar magányos farkas, mégis igényes grafikus. Hogy van ez?

Hogy kezdődött?

Egyszerűen rájöttem, hogy valami mozog bennem. Gőzöm sem volt, hogy mit fogok csinálni, mégis... A karikaturákat persze mindig szerettem. Az épitőmérnöki felét megcsináltam, harmadéven hagytam ott, kellett egy alternatíva, így kezdődött.

A nyitány?

A Campusban, a Szabadságban megjelenő KMDSZ újságban jelent meg az első rajzom, a Főtér 2000. Ez akkor volt, amikor Funar kezdte fehúzni a szobrait. A kötet eddigi pályafutásom egyféle antológiája.

És akkor jelentkeztél grafikára...

Harmadjára egyből sikerült. Muszáj volt bizonyítani, ott voltam 26 évesen, mások már rég elfelejtették az egyetemet, és én meg csak akkor felvételiztem. Szóval inkább bizonyítási aktus volt, a magam és a környezetem számára. Egyébként egyedül a feleségem látta be, hogy helyes volt otthagyni a mérnökit, és új utat keresni.

A kötet előnézetbőlA kötet előnézetből


Van egy elméleted, mely szerint...

...minden képzőművézti alkotás valahol létezik az éterben, csak le kell szedni onnan.

Jelenleg?

Szabadúszó vagyok, abból tartom el a családomat, amely négytagú, két kislanyom van! És elkezdtem az egyetemen tanítani kiadványszerkesztést és grafikát. Van egy veszőparipám, hogy 50% tartalom, 50% forma, hogy a két dolognak összhangban és egyensúlyban kell lennie, ezt tanítom a diákjaimnak.

Szöveg nélkülSzöveg nélkül


Honnan ennyi ötlet?

Az emberi butaság is végtelen, így soha nem fogok kifogyni az témákból... Az irány a következő: az aktuálison keresztül az egyetemes felé, arra törekszem, hogy ezek a rajzok ne veszítsék el aktualitásukat és univerzális, akár több ezer kilóméterre lakók számára is érthető üzenetet hordozzanak.

Konkurencia?

Úgy érzem egyedül vagyok. A karikatúrának pedig van piaca. Igaz, ugynakkor egy mostoha gyerek, sem a képzőművészethez, sem a laikus világhoz nem tartozik, mindkettőnek megpróbálok megfelelni, ami nem könnyű.

HasonulásHasonulás


Példaképed?

Saul Steinberg. Nála magasabb szinten van kombinálva az ötlet és a rajz. Ő már egy lépéssel túl van. Én is próbálkozom ezzel, a kötetben úgy próbálom összeválogatni a rajzokat, hogy minden alternatívám jelen legyen.

Baljós előjelBaljós előjel


A Mad stílusról mit gondosz?

Az plafonálva van, a jó értelemben vett stupid karikatúrának meg van a határa. Igaz, az nem is akar több lenni. Nekem nem okvetlenül az a célom, hogy a poén működjön. Én nem jópofáskodni akarok okvetlenül, hanem elgondolkodtatni, sejtetni. A poén persze erre egy nagyon jó eszköz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS