2018. július 21. szombatDániel
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mindenki Esca-frizurát hord

Orbán Katalin 2002. június 19. 12:50, utolsó frissítés: 12:50

A tévé nemcsak minden korábbi sajtóintézménynél nagyobb nyilvánosságot nyújt a divatnak, hanem maga is #b#divatteremtő#/b#. Ugyanis, -- ez elsősorban a bemondónők esetében igaz -- nem csak informális közleményeket továbbít, hanem egyben a divatról is tájékoztat.
Friderikusz csúcsformábanFriderikusz csúcsformában
Bár azt mondják, nem a ruha teszi az embert, a televíziók esetében ennek inkább az ellenkezője áll fenn. Egy televíziós személyiségnek igenis öltözködnie kell a sikerért. A nézők számára ugyanis első benyomásként a megjelenés a legfontosabb szempont. A televíziós személyiség egyszerre több millió embernek kell, hogy tetsszen, ezért stílusának kidolgozottnak, és nem spontánnak kell lennie. Megfelelő ruházkodással, megjelenéssel érzékeltethető, a tévés személyiség ad magára, megbecsüli hivatását, beosztását és egyben az intézményt is, amelynél dolgozik.


A képernyő "bohócai"

Mihaela Radulescu tudja mi kellMihaela Radulescu tudja mi kell
Előfordul olyan helyzet, amikor a showman úgymond túlöltözik (jó példa erre Friderikusz Sándor, az MTV1 volt sztárja, a közismert Friderikusz Show vezetője) vagy túlsminkelt. A PRO Tv egykori szombat esti adása is, amelynek Mihaela Rădulescu volt a házigazdája, igen nagy sikert aratott a tévésztár nonkonformizmusa miatt. A jó alakú moderátornő kihívó öltözékekben jelent meg hétről-hétre, ami elkápráztatta a férfi-, valamint iriggyé tette a női tévénézőket.


Ezt a hatást az erős smink, valamint a magamutogató viselkedésmód erősítette. A következtetés azonban mindenik adás után az volt, hogy végig ő uralta a képernyőt, ő szerepelt, meghívottai pedig csak az ő erős személyisége érvényesülését voltak hivatottak segíteni. A ruházatnak, sminknek, hajviseletnek nem csak hogy óriási a nemverbális kifejezőereje, hanem ugyanakkor hatalmi szimbólumként is felfoghatók.


Nem mind arany, ami ... zörög

Egyik megszívlelendő televíziós íratlan szabály az, hogy a műsorvezetőnek nem szabad olyan ékszert viselnie, amelyik mozgáskor zajt kelt. Ez ugyanis könnyen elvonhatja a figyelmet a beszéd tárgyáról. Az egyetlen, ami a műsor ideje alatt figyelmet követelhet, az maga a beszéd. Férfi műsorvezetők esetében a felékszerezettség nemcsak ízléstelennek hat, hanem egyben bizalmatlanságot is okoz. A nők e vonatkozásban többet megengedhetnek maguknak, de nekik sem illik egy-két gyűrűnél, egy nyakláncnál, karóránál, karkötőnél több kiegészítőt használni.Haj, haj, hajviselet!

Mit szóltok a hajamhoz?
<br />
(Andreea Esca)Mit szóltok a hajamhoz?
(Andreea Esca)
A hajviselet esetében is az ápolt, rendben tartott, egyszerűen elegáns hajkorona a nyerő. A rendezetlen, csapzott haj bizalmatlanságot, visszatetszést vonhat maga után. Léteznek olyan tévéadók is, ahol a frizura is uniformizált. Ilyen például a PRO TV, ahol a bemondónők majdnem mindenike úgynevezett Esca-frizurát visel.

Sminkeléskor -- habár a tévéstúdiókban ezt többnyire szakemberek végzik -- az összhangra kell figyelni. A tévékamera ugyan kicsit több sminket kíván a megszokottnál (a reflektorfények miatt), de azért nem szabad túlzásba sem vinni. A színeket mindenképp a ruha színeihez kell igazítani ahhoz, hogy kellemes látványt nyerjünk. Többnyire romániai műsorvezetőnőknél figyeltem meg a túlfestettséget, a szemek és a száj túlzott kihangsúlyozását. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy tudjuk, egyszerre vagy csak a szájat, vagy csak a szemeket szabad hangsúlyosabban kifesteni. Mindkettő kiemelése ugyanis (jobb esetben!) cirkuszi bohócra emlékeztet. Férfiaknál a ma olyan divatos "macsós" félborosta mindenkinek az ápolatlanságot juttatja eszébe. Esztétikus látványt a szőrzet nélküli arc nyújt, de a rendezett, körülborotvált bajusz, szakáll is tekintélyt sugározhat.


A miniszoknya bajt hoz

Andreea Marin szereti a 
<br />
meglepő nagyestélyiketAndreea Marin szereti a
meglepő nagyestélyiket
A ruházkodás körüli elvárások és ezeknek a betartása külön figyelmet érdemel. Nőnemű műsorvezetőknél elsősorban tehát az alakra kell tekintettel lenni. A divatot csak addig a mértékig követhetjük, amíg az alaknak, az ízlésnek, a korunknak megfelel. A szoknya sem a divattól, hanem a testalkattól függ. E mellé pedig a kiscipő jelenti az ildomos viseletet.

Többször is megfigyelhettem nem éppen karcsú női moderátorokon a "tenyérnyi" szoknyát, amely láthatóan csak zavart okozott. Ugyanis folyton próbálták lennebb húzogatni, nem tudták hova tenni lábukat, ráadásul a pimasz operatőr kolléga (férfi lévén) sem kímélte őket. Állandóan olyan szögből filmezett, hogy látni lehessen mindent -- kivéve a szoknyát. A tanulság ebből az, hogy csak olyan ruhadarabot vegyen fel a képernyőn szereplő, amiben jól érzi magát, ami kényelmes, ami megfelel alakjának, korának, és persze a jó ízlés határain belül van. Aki pedig felveszi a rövid szoknyát, vállalja is azt!


A világos zokni bűnténye

Tuca bemutatja, mi nem ildomosTuca bemutatja, mi nem ildomos
A férfi műsorvezetőknek általában "öltöztetőik" vannak. Ezeknek kell tehát tudni, hogy csak sötét cipőt szabad ráadni a sztárra, szandált vagy világos félcipőt viselni ízléstelenség. Ha még netán világos zokni is társul ezekhez, az egyenesen "bűntény". A legvisszataszítóbb mégis az, amikor a moderátor lábszára kilátszik a szandál és a fehér zokni közti résen (volt már rá példa!).

A nadrágtartó sem látszódhat, soha nem illik levenni róla a zakót, mint ahogy a mellényről sem. Hiszen az is csak egy kiegészítő öltözet. Nem tudják azonban ezt az Antena 1 román kereskedelmi adó öltöztető szakértői. Ellenkező esetben Marius Tucă, a Tucă Show házigazdája sem jelenne meg folyton nadrágtartóban. Zakót levetni kamera előtt csak rövid ujjú ingről szabad, ám ezt sem mindig.

Ing esetében a világos színű az elegáns akár vékony, akár telt az illető. A zakót ülő helyzetben természetesen kigombolva, álló helyzetben pedig begombolva viselhetik a férfiak. Talán azért is volt annyira visszatetszést keltő Florin Călinescu, a Pro TV volt sztárja a választási kampányműsor vezetésekor, mert egyfolytában úgy lógott rajta a zakó, mintha rá lett volna hajítva. Ugyanakkor a nyakkendő alatt az ingnyakat kötelezően be kell gombolni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS