2019. március 26. keddEmánuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Válaszol Lőrincz István, az FHM főszerkesztője

szerk. 2002. június 12. 15:49, utolsó frissítés: 15:49

"Egyetlen hazai sztárt sem fizettünk meg azért, hogy az FHM borítóján jelenjen meg." "A férfiak ízlése világviszonylatban nem különbözik nagymértékben" -- válaszolt a disputázók kérdéseire a férfimagazin román nyelvű változatának magyar főszerkesztője.
Busongó Ámor (Kohosváh)

1. Mennyibe került Andreea Marin? OK, nagyságrendileg. Mennyi egy hasonló sztár gázsija Romániában egy képsorozatért?
2. Mit szeretnek a románok másként mint a magyarok, ha erotikus jellegű magazinról van szó?

Lőrincz IstvánLőrincz IstvánLőrincz István
1. Lehet, hogy ez hihetetlenül hangzik, de egyetlen román sztár sem volt megfizetve azért, hogy az FHM borítóján jelenjen meg. Így Andreea Marin sem.
2. Először is azt szeretném megjegyezni, hogy az FHM nem erotikus jellegű magazin. Azt hiszem, hogy a férfiak ízlése világviszonylatban nem különbözik nagymértékben. Valószínű, ez az FHM sikerének az oka világszerte. Ami nagyon jellemző a magyar FHM olvasóira, hogy ők inkább érdeklődnek a helybeli sztárok iránt.


Tazika (e-mailben)

1. Hogyan lesz valakiből női magazin, majd férfimagazin szerkesztő? Egyáltalán miért választja valaki ezt a stílust?
2. Milyen kapcsolat létezik az FHM itthoni és külföldi szerkesztői között?


Lőrincz István

1. Hogyan lesz valakiből hírszerző, és később nagykövet? Nem mindenki lehet orvos vagy ügyvéd, esetleg kisiparos... Én ezt választottam, mert úgy éreztem, ez olyan terület, amelynek jövője van, és az én jövőm ehhez kapcsolódik.
2. Kétszer egy évben találkozunk, új ötletekkel gazdagítjuk az FHM-koncepciót, terveket szövünk, mindenki bemutatja a legsikeresebb marketing-stratégiát, amely a saját területén bevált. Ezenkívül az elektronikus posta nagyon jól működik, és nem múlik el úgy nap, hogy egy külföldi szerkesztővel ne cseréljek egy-két hírt, információt.


zilahi (Székelyudvar... hej!)

1. Ön szerint mi hiányzik leginkább a romániai magyar médiapiacról? Egy jó szatirikus hetilap, egy megfizethető életmód-magazin, szexlap stb.?
2. Mit szeretnek a románok másként mint a magyarok, ha erotikus jellegű magazinról van szó?


Lőrincz István

1. A románai médiapiac még nagyon "fiatal". Sok minden hiányzik. A romániai magyar médiapiac még nincs rákészülve arra, hogy saját sikeres (vagy legalább gazdaságilag kifizetődő) életmód-magazint indítson. De ha valakinek mersze lenne egy jó szatirikus hetilapot indítani, meggyőződésem az, hogy, igen, ez hiányzik és sikeres lenne.
2. Azt hiszem, erre a kérdésre a választ már megadtam.


Bishibosh (Kolozsvár)

Nem gondoljátok, hogy a világnak ezen a felén sajátosabb a kultúra, illetve a kultúrák keveredése, semmint hogy egy amerikai stílusú lapot (nemcsak az FHM, hanem a Playboy, stb.) egy-az-egyben rákényszerítsetek az emberekre? S ezzel jócskán belekavartok a kialakult dolgokba, erőltetett lesz az egész, de mégis kell, mert milyen dolog az, hogy itt nincs meg mindennek a klónja?


Lőrincz István

Az FHM Angliában indult, nem Amerikában. Senkit nem kényszerítünk semmire. A férfiaknak, az olvasóknak vagy tetszik, vagy nem. De a recept nagyon nemzetközi, és ha rendszeresen olvasnád mint a magyar, mint a román változatot, érzékelnéd a különbségeket, a sajátosságait mind a kettőnek. És szerintem a férfiak nagyon, de nagyon hasonlóan gondolkoznak világszerte.


Bang Boom Bang (Deamland)

Miért Kurnyikova lett a franciáknál a legszexisebb nő? Mi várható nálunk?


Lőrincz István

Hát azért mert az olvasók őt választották.


károlyi (Széna Tér)

Mi a véleménye a Plai cu Boi-ról?


Lőrincz István

Egy jó magazin, az Academia Catavencuval vetélkedne, ha ugyancsak hetilap lenne.


Molnár Zoltán (Budapest-Sepsiszentgyörgy)

Kedves szerkesztő! Bennem visszatetszést kelt egy olyan kiadvány, amelyben a reklámok célközönsége elég szűk, más szóval azon reklámok szerepelnek amelyek a pénzzel dobálozó rétegnek szólnak. Mivel ez nem ütközik a lap filozófiájával (drága a lap, el kell tartani valamiből), ezért nem tetszik maga a lap. Pedig lehet, hogy jó irások vannak benne. Hozzáfűzni valója van-e ehhez?


Lőrincz István

Sajnos a reklámok nélkül a lap nem létezne. Végülis, ha a reklámok nagyon zavarnak, senki sem kenyszerít arra, hogy figyelembe vedd őket. Én is más adóra váltok tévénézés közben, ha reklámok szakítják meg a kedvenc műsoromat.


Lotita (itt és bárhol)

Az FHM-hez jönnek-e visszajelzések női olvasóktól (amennyiben léteznek), és ha igen, mifélék?


Lőrincz István

Jelenleg 20%-a a romániai FHM olvasóinak nő. Ez nem sok, de nem is kevés. Sokan közülük unják a női lapok tipikus cikkeit, és ezért különösnek, de ugyanakkor kellemesnek és humorosnak találják az FHM-et.


giskard (Solaria)

Hogyan látja a román nyelvű médiában dolgozó magyar újságírók, sajtósok helyzetét? Mennyire létező trend ez környezetében?


Lőrincz István

Először is nagyon kevesen vagyunk. Másodszor, a román nyelvű médiában dolgozó magyar újságírónak többet kell bizonyítania, mert végülis nem a saját anyanyelvével játszadozik, hanem a másokéval. És ez nehezebb és kényesebb. Nem hiszem, hogy létezne különben egy ilyen trend, mert a tehetséges magyar fiatalok legnagyobb része külföldre, főleg Magyarországra törekszik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS