2019. december 8. vasárnapMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

New York együtt él a fenyegetettséggel

Józsa L. Péter 2002. május 28. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

[Fotóriport] Míg New York a háborús hősökre emlékezve a Memorial Dayt ünnepelte, az újabb terrorista támadásokról szóló értesülések gondoskodtak arról, hogy a város a közelmúlt eseményeiről se feledkezzen meg.


Múlt hétfőtől feltűnően megnőtt a rendőri erők jelenléte New Yorkban. A Manhattanbe vezető hidaknál és alagutaknál gyakoriak lettek az ellenőrzések, és megsokasodtak a járőröző rendőrségi motorcsónakok a Hudson folyón. Kedd este, mikor a fokozott készültség nyilvánvalóvá vált, és a Fox News hírcsatorna riportot közölt a fenyegetésekről, a rendőrség rövid közleményben értesítette a lakosságot, hogy újabb terrorista cselekmények várhatóak a városban. A márciusban foglyul ejtett al-Kaida-vezető, Abu Zubaydah-tól eredő értesülések arra engedtek következtetni, hogy az eddig alvó terrorista sejtek újabb merényletet (vagy merényleteket) készítenek elő New York turisztikai látványosságai és stratégiai pontjai ellen.A fenyegetettség ténye nem érte váratlanul az amerikai közvéleményt, hiszen nemrég Dick Cheney alelnök is hangot adott annak a véleményének, miszerint nem az a kérdés, hogy lesznek-e újabb terrorcselekmények, hanem az, hogy mikor. A feszültséget csak fokozta, hogy Cheney az NBC-nek adott interjújában kijelentette: az al-Kaida mindent elkövet, hogy biológiai, kémiai vagy nukleáris fegyverekhez jusson. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Donald Rumsfeld védelmi miniszter is, aki egy szenátusi bizottság előtt elkerülhetetlennek nevezte, hogy a terroristák előbb-utóbb tömegpusztító fegyvereket szerezzenek be Iraktól, Irántól, Szíriától, Líbiától vagy Észak-Koreától. Robert Mueller, az FBI igazgatója pedig nem zárta ki a Közel-Keleten elterjedt öngyilkos bombamerényletek lehetőségét sem.
Ünnepi parádé és megkettőzött őrség

Már korábban is elhangzottak olyan vélemények, hogy a szimbólumokat kedvelő al-Kaida igyekszik valamelyik nemzeti ünnepre -- a május 27-i Memorial Dayre vagy a július 4-i Függetlenség Napjára -- időzíteni a merényleteket. Ezt a feltevést látszott igazolni az al-Kaida tagok mozgolódása is az elmúlt hetekben, amelyhez foghatót csak a szeptember 11-i csapások előtt regisztrált az FBI.

Bár semmilyen konkrét információ nincs birtokában, a rendőrség fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be. A hidakon áthaladó gépkocsik mellett folyamatosan szemmel tartják a Hudsonon cirkáló motorcsónakokat is, a forgalmasabb pályaudvarakón és repülőtereken pedig speciálisan kiképzett kutyák segítségével kutatnak esetleges robbanószerek után. A város déli részén fekvő üzleti negyedben nem ritka a metrómegállóknál strázsáló gépfegyveres katona látványa sem.A parti őrség dolgát nehezíti, hogy szerdán megkezdődött a Flotta Hete, aminek keretében huszonegy hadi- és kereskedelmi hajón -- köztük a vietnámi háborúban nevet szerzett Iwo Jimán -- tartanak nyílt napokat Manhattan nyugati kikötőjében. "A parti őrség a II. Világháború óta nem volt ilyen magas fokú készültségben", nyilatkozta a New York Timesnak a fegyveres testület egyik tisztje.
A nagyobb bérházak tulajdonosait fokozott elővigyázatosságra szólította fel az FBI az idegenekkel és a gazdátlanul hagyott csomagokkal szemben. A lakókban pedig közeli rossz emlékeket idézett fel, hogy a múlt héten nemegyszer hallani lehetett a vadászgépek -- a jól értesültek szerint F14-esek -- erőteljes dübörgését, amint láthatatlanul hasítják a város légterét."S a legborzasztóbb az, hogy megszokod"

A fenyegető jelek ellenére a várost nem uralja a pánik. Ugyan a merényletektől tartva sokan vidékre utaztak, a New York-iak és a turisták szép számban vettek részt az ünnepi rendezvényeken, megszállva a Szabadság szigetet, az Empire State Buildinget és a nyugati parton sorakozó hajókat. A hosszú sorok és az ellenőrzés miatt nem egyszer órákat kellett várakozni a hadihajókra való feljutásra.

Az amerikai fegyelmezett nemzet. Nincs tolakodás, lökdösődés, taszigálás a sorban, mindenki végtelenül udvarias. Bár az illetékesek szerint a bejelentése után visszaesett a Szabadság szobor látogatottsága, a hétvégén óriási sorok várakoztak türelmesen a kompra, ami a szabad világ jelképéhez szállítja az érdeklődőket. A folyamatot lassítja, hogy pénteken új arcfelismerő rendszert helyeztek üzembe a szobornál, amely a körözött bűnözőket tartalmazó adatbázissal veti egybe a látogatók arcvonásait.Az amerikaiak többsége szemmel láthatóan megtanult együtt élni a fenyegetettséggel. Egyfajta fatalizmus hatja át a sajtóban megszólaltatott utca embereinek szavait: az élet megy tovább, s ha eljön az idő, úgyis menni kell; addig is élvezzük, amit ez a gyönyörű ország nyújtani tud. Sokan úgy nyilatkoznak: mivel a terror célja a megfélemlítés, Amerikának meg kell mutatnia, hogy nem bénítják meg a fenyegetések. A CNN által végzett felmérés szerint a lakosság 71%-a bízik abban, hogy az FBI-nak és a CIA-nak sikerül majd megakadályoznia az esetleges merényleteket. Ez a szám már csak azért is figyelemre méltó, mert nemrég súlyos belpolitikai vitát robbantott ki a demokrata ellenzék támadása a kormányzat ellen, miszerint a Fehér Ház és szövetségi nyomozóiroda tehetetlenségén is múlott a szeptember 11-i egybehangolt támadások sikere.

Olyanok is akadnak, akik nem veszik komolyan a figyelmeztetést. "Az alelnök éppen most, a legjobb pillanatban jön ezzel az újabb terrorista fenyegetéssel! Bármit megtesznek, hogy eltereljék a figyelmet a kudarcokról. Undorító." -- írja Johnw81b a New York Times által fenntartott, "A próbára tett nemzet" (A Nation Challenged) nevet viselő internetes fórumon.Bármi is zajlik az amerikaiak lelkében, a hétvégén több millió ember tudott kikapcsolódni, részt venni a közös emlékezésben. A kikötő zsúfolásig megtelt ünneplőkkel, látványosságokra éhes turistákkal. És amikor a derült égből ejtőernyősök kezdtek szállingózni a szombati rendezvényekre összegyűlt tömeg feje fölött, valószínűleg e sorok írója volt az egyetlen, akinek zavaros kelet-európai képzelete testre erősített bombának látta az ereszkedő deszantosok mentőmellényét, és aki csak akkor merte kinyitni a szemét, mikor felzúgott a taps, a sikeres földetérés jutalma.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS