2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

New York együtt él a fenyegetettséggel

Józsa L. Péter 2002. május 28. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

[Fotóriport] Míg New York a háborús hősökre emlékezve a Memorial Dayt ünnepelte, az újabb terrorista támadásokról szóló értesülések gondoskodtak arról, hogy a város a közelmúlt eseményeiről se feledkezzen meg.
Fokozott rendőri jelenlétFokozott rendőri jelenlét


Múlt hétfőtől feltűnően megnőtt a rendőri erők jelenléte New Yorkban. A Manhattanbe vezető hidaknál és alagutaknál gyakoriak lettek az ellenőrzések, és megsokasodtak a járőröző rendőrségi motorcsónakok a Hudson folyón. Kedd este, mikor a fokozott készültség nyilvánvalóvá vált, és a Fox News hírcsatorna riportot közölt a fenyegetésekről, a rendőrség rövid közleményben értesítette a lakosságot, hogy újabb terrorista cselekmények várhatóak a városban. A márciusban foglyul ejtett al-Kaida-vezető, Abu Zubaydah-tól eredő értesülések arra engedtek következtetni, hogy az eddig alvó terrorista sejtek újabb merényletet (vagy merényleteket) készítenek elő New York turisztikai látványosságai és stratégiai pontjai ellen.

Rendőrök és korlátok biztosítják a rendetRendőrök és korlátok biztosítják a rendet


A fenyegetettség ténye nem érte váratlanul az amerikai közvéleményt, hiszen nemrég Dick Cheney alelnök is hangot adott annak a véleményének, miszerint nem az a kérdés, hogy lesznek-e újabb terrorcselekmények, hanem az, hogy mikor. A feszültséget csak fokozta, hogy Cheney az NBC-nek adott interjújában kijelentette: az al-Kaida mindent elkövet, hogy biológiai, kémiai vagy nukleáris fegyverekhez jusson. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Donald Rumsfeld védelmi miniszter is, aki egy szenátusi bizottság előtt elkerülhetetlennek nevezte, hogy a terroristák előbb-utóbb tömegpusztító fegyvereket szerezzenek be Iraktól, Irántól, Szíriától, Líbiától vagy Észak-Koreától. Robert Mueller, az FBI igazgatója pedig nem zárta ki a Közel-Keleten elterjedt öngyilkos bombamerényletek lehetőségét sem.


Cirkáló rendőrségi motorcsónak a Hudson folyónCirkáló rendőrségi motorcsónak a Hudson folyón


Ünnepi parádé és megkettőzött őrség

Már korábban is elhangzottak olyan vélemények, hogy a szimbólumokat kedvelő al-Kaida igyekszik valamelyik nemzeti ünnepre -- a május 27-i Memorial Dayre vagy a július 4-i Függetlenség Napjára -- időzíteni a merényleteket. Ezt a feltevést látszott igazolni az al-Kaida tagok mozgolódása is az elmúlt hetekben, amelyhez foghatót csak a szeptember 11-i csapások előtt regisztrált az FBI.

Bár semmilyen konkrét információ nincs birtokában, a rendőrség fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be. A hidakon áthaladó gépkocsik mellett folyamatosan szemmel tartják a Hudsonon cirkáló motorcsónakokat is, a forgalmasabb pályaudvarakón és repülőtereken pedig speciálisan kiképzett kutyák segítségével kutatnak esetleges robbanószerek után. A város déli részén fekvő üzleti negyedben nem ritka a metrómegállóknál strázsáló gépfegyveres katona látványa sem.

A parti őrség tiszteletet parancsoló hajójaA parti őrség tiszteletet parancsoló hajója


A parti őrség dolgát nehezíti, hogy szerdán megkezdődött a Flotta Hete, aminek keretében huszonegy hadi- és kereskedelmi hajón -- köztük a vietnámi háborúban nevet szerzett Iwo Jimán -- tartanak nyílt napokat Manhattan nyugati kikötőjében. "A parti őrség a II. Világháború óta nem volt ilyen magas fokú készültségben", nyilatkozta a New York Timesnak a fegyveres testület egyik tisztje.
A nagyobb bérházak tulajdonosait fokozott elővigyázatosságra szólította fel az FBI az idegenekkel és a gazdátlanul hagyott csomagokkal szemben. A lakókban pedig közeli rossz emlékeket idézett fel, hogy a múlt héten nemegyszer hallani lehetett a vadászgépek -- a jól értesültek szerint F14-esek -- erőteljes dübörgését, amint láthatatlanul hasítják a város légterét.

A Szabadság szobor fölött rendőrségi helikopter körözA Szabadság szobor fölött rendőrségi helikopter köröz


"S a legborzasztóbb az, hogy megszokod"

A fenyegető jelek ellenére a várost nem uralja a pánik. Ugyan a merényletektől tartva sokan vidékre utaztak, a New York-iak és a turisták szép számban vettek részt az ünnepi rendezvényeken, megszállva a Szabadság szigetet, az Empire State Buildinget és a nyugati parton sorakozó hajókat. A hosszú sorok és az ellenőrzés miatt nem egyszer órákat kellett várakozni a hadihajókra való feljutásra.

Az amerikai fegyelmezett nemzet. Nincs tolakodás, lökdösődés, taszigálás a sorban, mindenki végtelenül udvarias. Bár az illetékesek szerint a bejelentése után visszaesett a Szabadság szobor látogatottsága, a hétvégén óriási sorok várakoztak türelmesen a kompra, ami a szabad világ jelképéhez szállítja az érdeklődőket. A folyamatot lassítja, hogy pénteken új arcfelismerő rendszert helyeztek üzembe a szobornál, amely a körözött bűnözőket tartalmazó adatbázissal veti egybe a látogatók arcvonásait.

A kikötőbe gyűlt tömeget helikopterekről is szemmel tartjákA kikötőbe gyűlt tömeget helikopterekről is szemmel tartják


Az amerikaiak többsége szemmel láthatóan megtanult együtt élni a fenyegetettséggel. Egyfajta fatalizmus hatja át a sajtóban megszólaltatott utca embereinek szavait: az élet megy tovább, s ha eljön az idő, úgyis menni kell; addig is élvezzük, amit ez a gyönyörű ország nyújtani tud. Sokan úgy nyilatkoznak: mivel a terror célja a megfélemlítés, Amerikának meg kell mutatnia, hogy nem bénítják meg a fenyegetések. A CNN által végzett felmérés szerint a lakosság 71%-a bízik abban, hogy az FBI-nak és a CIA-nak sikerül majd megakadályoznia az esetleges merényleteket. Ez a szám már csak azért is figyelemre méltó, mert nemrég súlyos belpolitikai vitát robbantott ki a demokrata ellenzék támadása a kormányzat ellen, miszerint a Fehér Ház és szövetségi nyomozóiroda tehetetlenségén is múlott a szeptember 11-i egybehangolt támadások sikere.

Olyanok is akadnak, akik nem veszik komolyan a figyelmeztetést. "Az alelnök éppen most, a legjobb pillanatban jön ezzel az újabb terrorista fenyegetéssel! Bármit megtesznek, hogy eltereljék a figyelmet a kudarcokról. Undorító." -- írja Johnw81b a New York Times által fenntartott, "A próbára tett nemzet" (A Nation Challenged) nevet viselő internetes fórumon.

A tűzoltók is készültségbenA tűzoltók is készültségben


Bármi is zajlik az amerikaiak lelkében, a hétvégén több millió ember tudott kikapcsolódni, részt venni a közös emlékezésben. A kikötő zsúfolásig megtelt ünneplőkkel, látványosságokra éhes turistákkal. És amikor a derült égből ejtőernyősök kezdtek szállingózni a szombati rendezvényekre összegyűlt tömeg feje fölött, valószínűleg e sorok írója volt az egyetlen, akinek zavaros kelet-európai képzelete testre erősített bombának látta az ereszkedő deszantosok mentőmellényét, és aki csak akkor merte kinyitni a szemét, mikor felzúgott a taps, a sikeres földetérés jutalma.

Felfegyverzett rendőrök állnak a járőrhajó hídjánFelfegyverzett rendőrök állnak a járőrhajó hídján


A Brooklyn hídon a múlt kedden dugó keletkezett, mivel a rendőrség egy
<br />
gyanús csomag miatt lezárta a forgalmatA Brooklyn hídon a múlt kedden dugó keletkezett, mivel a rendőrség egy
gyanús csomag miatt lezárta a forgalmat


Ez a körözési hirdetést imitáló plakát szeptember óta látható egy manhattani
<br />
étterem ablakában. Feltehetően a tulajdonos satírozta le az így adva tudtára a járókelőknek,
hogy jobban szeretné holtan látni a terroristavezért." title="Ez a körözési hirdetést imitáló plakát szeptember óta látható egy manhattani
étterem ablakában. Feltehetően a tulajdonos satírozta le az "ALIVE" szót,
így adva tudtára a járókelőknek,
hogy jobban szeretné holtan látni a terroristavezért." >Ez a körözési hirdetést imitáló plakát szeptember óta látható egy manhattani
étterem ablakában. Feltehetően a tulajdonos satírozta le az "ALIVE" szót,
így adva tudtára a járókelőknek,
hogy jobban szeretné holtan látni a terroristavezért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS