2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Renault fenyegeti a Ferrari monopóliumát?

Orbán Katalin 2002. május 23. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

A Forma 1-et ma már nem igazán lehet változatosnak nevezni. A #b#Ferrari kisajátította a pályát#/b#, gyakorlatilag önmagával versenyzik. A Renault a jelek szerint megelégelte a helyzetet: majdnem kész az új motor.
Vezet a FerrariVezet a Ferrari
Motorcsere a Renault-nál

Jean-Jacques His, a Renault F1 vezető mérnöke stratégiaváltásról, egy új motor beépítéséről tájékoztatta a Forma 1 kedvelőit. A várakozások szerint a május 26-i monacói nagydíjon már az új agy hajtja az autót. A V10-es, nyitott szögű, központi gravitációjú motor csökkenti a kanyarokban jelentkező balesetveszélyt, és segít a kezdősebesség optimalizálásában. Mivel a túlságosan nyitott szög sem igazán jó, van még mit javítgatni az újdonságon -- ismerték el a motor készítői, ennek ellenére optimisták, és terveik szerint a következő szezonban világbajnoki érmet szerezhetnek.


Jean-Jaques His, a standok nagymestere


Az 55 éves mérnök valamikor arról álmodott, hogy pilótaként kerül a Forma 1 világába, de hamar rájött, hogy valójában nem is a száguldás, hanem maga a motor az, ami érdekli. Így vált csakhamar a motorkészítés egyik nagymesterévé. Már kezdetben olyan sikerek fűződtek a nevéhez, mint az R20-as tökéletesítése. Ennek következtében beépített chippeken keresztül tudták követni a pilóta tevékenységét, és lehetőséget nyílt arra is, hogy az esetleges motorhibákról azonnal tájékoztatni tudják a vezetőt.


Megtört a Renaulthoz való hűség

A Renault autójaA Renault autója
Annak ellenére, hogy a sztármérnök pályafutása eredetileg a Renaultnál kezdődött, rövid időre mégis otthagyta a vállalatot, átpártolva a feltörekvő Ferrarihoz. Itt 12 fős csapatban hárman voltak mérnökök, akiknek feladata a V6 turbo, valamint a V12 légnyomásos motrok kivitelezése volt. A probléma sikeres megoldása után, alig pár héttel Enzo Ferrari halála előtt azonban otthagyta a céget, és elvállalta a Renault Sports műszaki vezetését. Szándékai szerint a forradalmasított V10-es motorral hozza majd vissza csapatát az igazi Forma 1-be. A sport kedvelői most remélhetik, hogy a Renault valóra váltja ígéretét, és ismét igazi verseny-íze lesz a Forma 1-nek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS