2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hófehér mezőben lebarnult hassal

Kassay Réka 2008. szeptember 29. 17:47, utolsó frissítés: 16:23

Új irányzat van kialakulóban az idegenvezetésben: fizetsz és elvisznek mindenhova, ahol jó képeket lehet készíteni. #b#[fotóriport]#/b#Mivel a nagyon látványos helyeken mindenki mindenkivel fotózkodni akar, a túravezetők kénytelenek külön programpontkét beépíteni az útvonalba azokat a helyeket, ahol jó a kilátás, megállhat a busz 10 percre, és az utasok dokumentálhatják ottlétüket. Aki éppen sorban áll egy-egy jó helyért – vagy akinek ne adj' Isten, nincs fényképezőgépe – az addig is vásárolhat szuvenírt.

Az IWIW (Facebook, stb.) képek begyűjtésének egyik ideális helyszíne Pamukkale (szó szerinti fordításban gyapotvárat jelent), a törökországi Denizli városától 20 km-re levő turistaközpont, mely az UNESCO világörökség kincsei közé tartozik. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon.A turisták nem csak azért járnak mezítláb, mert kellemes a talpmasszázs
<br />
és a langyos vízben tocsogásA turisták nem csak azért járnak mezítláb, mert kellemes a talpmasszázs
és a langyos vízben tocsogásA helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt, és sokan ma is zacskóval mennek iszapot gyűjteni. A nagyszámú látogató miatt azonban egyre apad a Pamukkalét tápláló vízforrás, és a mészkőmedencék is kezdtek elszíneződni, emiatt a török kormány intézkedéseket vezetett be a képződmény védelmében: a természetvédelmi területnek csak egy kijelült részén lehet végigmenni, ott is cipő nélkül. A domboldalon mindenhol őrök állnak és rendszeresen sípolnak, ha szabálysértés történik.

Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat. Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat.
Tóth Orsolya fotójaTóth Orsolya fotója
A havas sziklafalnak látszó domboldal fölött már lényegesen kevesebb a turista, az ott levő, romos Hierapolisz („Szent Város”) azonban legalább annyira érdekes látnivaló. A várost, melyet Pál apostol is említ a korintusbeliekhez írt egyik levelében, II. Euménosz pergamoni király alapította.

A legenda szerint a király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták az okát. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egyszer felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre gyógyfürdőkkel.

Az i.sz. 17 és 69 között levő földrengések után Hierapoliszt Antonius és Servius uralkodása alatt építették újra, az agora (mely az egyik legnagyobb agora volt, 170*280m) és az amfiteátrum ma is látogatható.

A völgy fölött található a 12 apostol egyikének, szent Fülöpnek
<br />
a temploma és síremléke, akit Hierapoliszban feszítettek keresztreA völgy fölött található a 12 apostol egyikének, szent Fülöpnek
a temploma és síremléke, akit Hierapoliszban feszítettek keresztreMeglepetésünkre Pamukkale környéke, ugyanúgy, mint Kappadókia – és valószínűleg a többi népszerű turistaközpont is – bizonyos szempontból sokkal kevésbé balkáni, mint például Isztambul. Általában többen és jobban beszélnek angolul, az elárusítókkal pedig nem kell folyton alkudozni: sok helyen ki vannak téve a termékek mellé az elfogadható, stabil árak.

>> Kappadókia sziklatemplomai és földalatti városai – fotóriport >>

Az utazásunk megszervezésével kapcsolatban két meglepetés is ért: az utcán megállított egy ismeretlen, hangosan, tökéletes kiejtéssel kiáltva a nevünket, és ideadta a buszjegyeinket, melyekkel tovább kellett utaznunk. A buszmegállóban pedig külön megkerestek, hogy szóljanak, a buszunk 10 perccel később áll be, de nincs semmi probléma (a busz ennek ellenére pontosan indult).

A szálloda szinte üres volt már: bár hivatalosan nem aludtunk ott,
<br />
adtak két szobát, ahol kialudhattuk magunkat az éjszakai út után.
<br />
Ezt reggelivel együtt.
Külön fizetve azonban valóban egy éjszaka árának felébe kerül " title="A szálloda szinte üres volt már: bár hivatalosan nem aludtunk ott,
adtak két szobát, ahol kialudhattuk magunkat az éjszakai út után.
Ezt "halfday hotel" -nek nevezték és benne volt a túránk árában,
reggelivel együtt.
Külön fizetve azonban valóban egy éjszaka árának felébe kerül " >A szálloda szinte üres volt már: bár hivatalosan nem aludtunk ott,
adtak két szobát, ahol kialudhattuk magunkat az éjszakai út után.
Ezt "halfday hotel" -nek nevezték és benne volt a túránk árában,
reggelivel együtt.
Külön fizetve azonban valóban egy éjszaka árának felébe kerül


A 300 méter magasan levő település 3000 m magas hegyek között fekszik.
<br />
A falu határában gözlemét sütnek, az étkezdék teraszáról a hófehér
<br />
dombokra nyílik kilátás.A 300 méter magasan levő település 3000 m magas hegyek között fekszik.
A falu határában gözlemét sütnek, az étkezdék teraszáról a hófehér
dombokra nyílik kilátás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS