2018. május 27. vasárnapHella
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hol olcsóbb az iPhone, Romániában vagy Magyarországon?

S. G. 2008. augusztus 22. 12:01, utolsó frissítés: 10:52

Kártyafüggetlenül is lehet Apple-telefont venni Romániában, 619 euróért. Összehasonlítottuk az árlistákat.Mindenképp drágább az iPhone 3G 200 dollárnál

Meglehetősen drága részletfizetési konstrukciónak tűnik az a módszer, ahogy a két exkluzív terjesztő, a T-Mobile Magyarországon és az Orange Romániában árulja az Apple érintőképernyős okostelefonját, az iPhone-t. Az első vásárlók augusztus 22-re virradólag, éjfélkor vehették kézbe a kütyüjüket.

Az árak messze magasabbak az Apple elnöke, Steve Jobs által beharangozott 200 dollárnál; ez mai árfolyamom 134 euró lenne, a valódi árakról lásd táblázatunkat:

A táblázat kövér betűs oszlopai azt mutatják, mennyibe kerül a készülék maga
<div class=

az adott előfizetéssel vagy kártyafüggetlenül. A normál betűs oszlopok azt ábrázolják, mennyi az az összeg, amit a 12/24 havi használat után fizet a felhasználó a készülékért és az előfizetéses szolgáltatásokért összesen.
Csillaggal jelöltük a 100 euró függetlenítési díjas készüléket" title="A táblázat kövér betűs oszlopai azt mutatják, mennyibe kerül a készülék maga
az adott előfizetéssel vagy kártyafüggetlenül. A normál betűs oszlopok azt ábrázolják, mennyi az az összeg, amit a 12/24 havi használat után fizet a felhasználó a készülékért és az előfizetéses szolgáltatásokért összesen.
Csillaggal jelöltük a 100 euró függetlenítési díjas készüléket" >A táblázat kövér betűs oszlopai azt mutatják, mennyibe kerül a készülék maga
az adott előfizetéssel vagy kártyafüggetlenül. A normál betűs oszlopok azt ábrázolják, mennyi az az összeg, amit a 12/24 havi használat után fizet a felhasználó a készülékért és az előfizetéses szolgáltatásokért összesen.
Csillaggal jelöltük a 100 euró függetlenítési díjas készüléket


A kétszáz dollárhoz közelítő, 120 eurós áron a magyarországi vásárló csak akkor kapja meg a készülék 8 Gb-os változatát, ha hajlandó érte 24 havi hűségszerződést kötni a szolgáltatóval, a T-Mobile-lal, ami azt jelenti, hogy két évig havi 42 euróba fog kerülni a telefon-előfizetése. A 200 dollárhoz közelítő áron Romániában a 16 gigás készüléket lehet megkapni, ezért 12 hónapra kell elszegődni az Orange-hoz, de havi 59 euró lesz az előfizetés.


Magyarországi és romániai árak

A két szolgáltató üzleti modellje sok hasonlóságot mutat: mind a T-Mobile, mind az Orange két, speciálisan az iPhone számára kidolgozott díjcsomagban kínálja a telefont.

A magyarországi vállalat Ikon nevű előfizetésének 42 vagy 72 euró a havidíja, attól függően, hogy 400 vagy 600, magyarországi előfizetőkkel lebeszélhető perc jár-e vele, illetve mennyi az iPhone 3G beépített internetes szolgáltatásaival letölthető adatmennyiség. Az Ikon 400 mellé két gigabájt, az Ikon 600 mellé négy giga adatforgalom jár, továbbá 200 vagy 400, hálózaton belül küldhető SMS.

A havidíjakat – tehát az igénybevett szolgáltatások árát – is hozzácsapva a készülékéhez, kiszámoltuk, hogy a törvényes kereteken belül legolcsóbban úgy juthat iPhone-hoz a magyarországi fogyasztó, hogy 12 hónapra az Ikon 400 díjcsomagra kötelezi el magát. Így a nyolc gigás csilivili telefon összesen 807 eurójába fog kerülni a hűségszerződés lejártával.

A legtöbbet az fizet, aki Ikon 600-zal két évre kötelezi el magát, és marad a nyolc gigás modellnél: az ő végső számlája 1747 euró lesz majd.

Az első budapesti iPhone-vásárló a MOM Parkban üzemeltetett
<br />
T-Phone boltban (fotó: Index.hu / Huszti István)Az első budapesti iPhone-vásárló a MOM Parkban üzemeltetett
T-Phone boltban (fotó: Index.hu / Huszti István)


Romániában a legolcsóbb előfizetéses megoldás az, ha valaki nyolc gigás modellt vesz egy évre, havi 39 eurós díjcsomaggal. Ezért száz perccel kevesebb, 300 percnyi lebeszélhető időt kap, továbbá 100 SMS-t és egy gigabájt adatforgalmat. Az egy év elteltével az iPhone-ra fordított költség 877 euró lesz.

A legdrágább opció az, ha valaki marad a nyolc gigás változatnál, de a drágábbik, havi 59 eurót kóstáló előfizetést választja, s két évre kötelezi el magát. Ezért a pénzért havi 500 perc beszélgetést, 500 SMS-t és 1,5 giga adatforgalmat kap (láthatóan az Orange szűkmarkúbban bánik az előfizetéshez járó szolgáltatásokkal, mint a T-Mobile). A végső számla két év után ez esetben 1865 euróra rúg.


Nálunk kapható kártyafüggetlenül is

A fő különbség a két szolgáltató között az, hogy az Orange máris bejelentette: kártyás (pre-paid) ügyfelek is vásárolhatnak iPhone-t. Ez esetben a nyolc gigás készülék ára 519, a tizenhatosé 609 euró.

Kérésre a szaküzletek kártyafüggetlenítik is a készülékeket, ezért 100 eurót kell fizetni pluszban (a garancia marad). Aki tehát nem Orange-ügyfél, és nem is szeretne azzá válni, minimum 619 eurót kell fizetnie a készülékért.

Haáz Sándor fotói a kolozsvári iPhone-felhajtásrólHaáz Sándor fotói a kolozsvári iPhone-felhajtásról

Elképzelhető tehát, hogy az iPhone-ra vágyó magyarországi felhasználók Romániában fognak kártyafüggetlen készüléket vásárolni, mert így olcsóbb. Illetve, attól függ: mind a két ország felhasználói akkor járnak a legjobban, hogyha Olaszországból próbálnak meg kártyafüggetlen iPhone-t venni.

A TIM olasz telefonszolgáltatónál a nyolc gigás verzió 499, a tizenhatos 569 euróba kerül. Mivel rengeteg román állampolgár dolgozik Olaszországban, nem kizárt, hogy megjelennek itt is a magánimporttal behozott telefonok – bár a TIM úgy igyekszik az ilyesminek elejét venni, hogy egy személy csak két készüléket vásárolhat. Ráadásul a TIM oldalán a „non disponibile” felirat arra figyelmeztet, hogy a készletek kifogytak.


az iPhone...

A Vodafone nem hagyja magát

Egy nappal a romániai iPhone bemutató elé lőtte be a hazai Vodafone a HTC Diamond okostelefon forgalmazását. A Windows Mobile operációs rendszert futtató, érintőképernyős telefont egy Qualcomm 528MHz-es processzor mozgatja.

Az okostelefon ára előfizetéstől függően nullától 249 euróig terjed. Négy előfizetési csomag közül lehet választani, de az összeset két évre kell megkötni. A lebeszélhető percek száma 50-től 400-ig terjed, a bennefoglalt adatforgalom 100-500 mega (üzleti előfizetők korlátlan adatforgalommal is szerződhetnek).

A telefonon a nagysebességű HSDPA mobilinternet-hálózat segítségével lehet böngészgetni (ami gyorsabb, mint az iPhone által használt 3G). A kamera 3,2 megapixeles képeket készít (az Apple készülékénél 2 megapixel a határ), a háttértár mérete viszont kisebb, 4 gigabájt.

A HTC Diamondban ugyanúgy van GPS-funkció és Wi-Fi internetezési lehetőség, mint az iPhone-ban. Ami plusz, az az Apple készülékéből kihagyott Bluetooth-kapcsolat – ennek segítségével a készüléket kvázi modemként is lehet használni a számítógéphez kapcsolva, míg az iPhone-t nem.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS