2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Utazási trendek: 2008-as nyár-őszi kollekció

Kertész Melinda Kertész Melinda 2008. augusztus 06. 16:44, utolsó frissítés: 14:09

Ehető-e a foszforeszkáló tunéziai dzsem és miért nincs a székelynek utazási kultúrája?Nem volt meglepetés számomra megtudni Janka Katitól, a Boomerang igazgatójától, hogy a kolozsvári utazási irodába betérő ügyfelek elsősorban görög-, vagy törökországi üdülőhelyeken töltenék el nyári vakációjukat.

Nem tudok nem arra gondolni, hogy a trend meghatározó a kérdésben, hiszen városszerte tucatnyi iroda hirdet jutányosabbnál jutányosabb vakációs csomagokat plakátjain, szórólapjain. A sejtelmet Kati is igazolta: „Minden egyes évben léteznek trendek, de


már pár éve Török- és Görögország vezet.


A vékonyabb pénztárcájú emberek és a tehetősebbek is szívesen választják utazásuk céljául ezt a két országot.

Repülővel is meg lehet közelíteni, léteznek luxushotelek az all inclusive-csomagban, de aki erre nem áldozhat, vállalhatja a buszozást és a szerényebb ellátást. Görögország szigetvilága, például Kréta, Rodosz vagy Korfu vonzza a legtöbb kolozsvári turistát.

Tunézia tavaly próbált betörni a román piacra. Az ország turisztikai kínálatának népszerűsítése ellenére mégsem érdeklődnek Tunézia iránt az ügyfelek”.

Az utazási ügynök elmagyarázza, az észak-afrikai ország rossz politikát alkalmazott Románia esetében, amikor alacsony árakkal próbálta bevonzani a turistákat. Olcsó húsnak híg a leve alapon viszont a fogyasztók félreértelmezték a jutányos ajánlatot, és felülkerekedett a szkepticizmus.

Tavaly személyenként 119 euró lett volna az utazás és ellátás illetékmentes ára, ám aki idén érdeklődött Tunézia iránt, az igencsak meglepődött a megduplázódott áron.

>> Még több utazás >>


Európát nem szívesen választják a hazaiak, mert országaiban drága az üdülés. Legfennebb Spanyolországban a Costa Bravát és az autóval is megközelíthető Horvátországot és Bulgáriát kockáztatják meg.

BulgáriaBulgária

„Ennyi fér a top ötbe, a világ többi tájai a kolozsváriak általi felkeresettség szempontjából említésre sem méltóak” - mondja Janka Kati.

Az utazási ügynökségek eléggé sokrétű információval képesek ellátni az ügyfeleiket. Vegyük példaként mondjuk Tunéziát: a turistának tudnia kell, hogy a szállodában kell pénzt váltani, mert nagy valószínűséggel átvágja a maszek váltó, a pénzt pedig nem hozhatják ki az országból.

TunéziaTunézia

A bazárban vigyáznia kell a csomagjára, és ha helybeliekkel fotózkodik, akkor készüljön fel arra, hogy esetleg pénzt kérnek majd a pózolásért.

Az ételekkel kapcsolatosan tudnia kell, hogy a foszforzöld színű dzsem nem feltétlenül romlott, és a szállodában az ingyenes sört biztonsági okokból, nem pedig fukarságból mérik kétdecis műanyag pohárba.

Málta és Marokkó ugyancsak megpróbálta népszerűsíteni ajánlatait Romániában, de a hazai célközönség egyik ország ajánlatára sem volt kapható. Janka Kata szerint a dolog nyitja az, hogy inkább homokos napozón lazítanának a legtöbben, nem pedig sziklás-köves tengerparton.

A nagyváradi Galatea Travel ügynökséghez fordulók zöme ugyancsak Görögországban nyaralna. Nem véletlenül, hiszen a június óra tartó árkedvezmény sokakat bevonzott.

Egy tíznapos vakáció 99 eurónál kezdődik, a minimális összeg hét éjszakai elszállásolást és a busszal történő utazást tartalmazza. „A turisták előnybe részesítik azokat az üdülőhelyeket, amelyeket


autóval is meg lehet közelíteni.

Idén a toplistában Görögországot Horvátország követi, legtöbben a Isztria és Dalmácia irányába indulnak személygépkocsival, vagy szervezetten, busszal.

HorvátországHorvátország

Horvátországban két-három csillagos hotelekben szállnak meg a turisták, de van, aki félpanziós ellátást igényel. A török tengerparton Antalyába készülnek a legtöbben – tudtam meg Váncsik Zsolttól.

Tunéziai utazásokra inkább vannak jelentkezők, mint például Egyiptomba, ahol az árak sokkal magasabbak. Nyugat-Európa iránt sem észlelhető jelentős kereslet, elsősorban a magas árak rettentik el a klienseket.

A turisztikai látványosságok felkeresését célzó körutazások kelendőbbek, ez a fajta utazás busszal, szervezett körülmények között történik – magyarázza a váradi ügynök.

TörökországTörökország

Horvátország, Törökország és Bulgária került be a sepsiszentgyörgyiek által leginkább felkeresett desztinációk topjába – tudtuk meg László Endrétől, a Transylvania Tourist Services utazási iroda ügynökétől.

A közeli országok azért közkedvelt célpontok, mert autóval is meg lehet közelíteni, emellett például a bolgár tengerpart nincs sokkal nagyobb távolságra, mint a román, azonban olcsóbb és


messze jobb minőségűek a szolgáltatások.

Az ennél egzotikusabb országok egyelőre nem kerülnek fel a sepsiszentgyörgyiek által gyakran látogatott üdülőhelyek toplistájára.

Székelyudvarhelyen ennél nagyobb az utazási kedv: Roth András Róbert, a Herr utazási iroda munkatársa elmondta, a cég 8500 ajánlatában szereplő országok szinte mindenikébe küldtek már idén nyáron turistákat.

Az udvarhelyiek közül is sokan választják a bolgár tengerpartot, de a kliensek 90 százaléka repülővel utazik oda. Sokan választják Tunéziát, Görögország különböző szigeteit, Marokkóba, Tenerifére, Ibizára, a Kanári-szigetekre, Mallorcára utaznak.

GörögországGörögország

„Nem a választékkal van a baj, hanem azzal, hogy a székely embernek nincs utazási kultúrája, mivel az utazás fogalma még nincs bejáratva. A minap például bejött egy menedzser az irodába. Elmondta, holnapután el akar utazni Törökországba, és kell neki hely.

Az emberek nem tervezik meg előre a vakációjukat, csupán halvány elképzelésük van arról, hogy mit szeretnének. Az utolsó percre halasztott foglalással az a baj, hogy megeshet, nem tudunk már az elvárásaiknak megfelelő csomagot biztosítani, vagy az összes hely elkelt, így várhatnak sorukra: előfordulhat, hogy csupán két hónappal később szervezünk utat a kívánt üdülőhelyre” – magyarázta Roth.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS