2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemcsak a molylepkéket vonzza a fény

K. M. K. M. 2008. július 22. 17:55, utolsó frissítés: 16:08

Minták: a nagyváros ismétlődő történései, amelyekre egy vj, egy dj és három táncos mutat rá egy multimédiás előadás keretében.A hétvégén a kolozsvári Monostor negyedben fura hangolásra nyíltak a Minerva aluljáróval szemközt magasló toronyblokk ablakai. Az ablakokban kíváncsiskodó fejek forgolódtak.

A negyedben soha nem tapasztalt történet részesei voltak a monostoriak.A multimédia-előadás róluk szólt, velük zajlott: a rituálé vagy rosszabb esetben a rutin, a sajátjuk.Nap mint nap átmennek az aluljáró előtti placcon.

Esténként kiülnek a placcon levő asztalok köré.Vizuális minták veszik körül őket: egy tömbház, még egy tömbház, és még egy, rajta ablakok - ismétlődő motívumok ennek, vagy bármely másik negyednek a vásznán.
Léteznek hangminták is: autók surrogása, kerékcsikorgás és léptek. Kopogó cipők zaja. Gyerekkacagás, gügyögés, sikítás a játszótéren.

És vannak fények: pillogó neoncsövek, kivilágított ablakok és 50 méterenként villanypóznák hajlanak az utcára.


És egyre csak jelentkeznek az ismerős mozgások: léptek, csúszdán lesikló gyerekek, ugrókötelezés, labdapattogás és az ismerősök, a szomszéd, aki minden nap leviszi az ebet.

Mindez jellemzi a negyed ünnep- és hétköznapjait. A sok ismerős minta között élnek a lakói. Tán már észre sem veszik ezeket.

Szervező: Altart
Hang: Mortlacreier
Videó: Szakáts István
Mozgás: Bartos Csaba, Andreea Belu, Sinkó FerencHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS