2018. január 20. szombatFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Majomharapással terjed a SIV-vírus

szerk. 2002. április 25. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Közép-Afrikában újabb HIV-vírustörzs ütheti fel a fejét -- figyelmeztettek nemrég francia kutatók: a befogott vagy elejtett majmoknál újabb, AIDS-t okozó SIV-vírustörzseket mutattak ki, amelyek növekvő veszélyt jelentenek az emberekre is.
A HIV-vírus szerkezeteA HIV-vírus szerkezete
Az amerikai Emergency Infectious Diseases című szakfolyóirat 2002 májusi számában megjelenő tanulmány szerint elsősorban a vadászok kerülhetnek érintkezésbe a majom AIDS-vírusával, a SIV-vírussal. Ezt közel 800 kameruni majom vizsgálata alapján állítják a francia kutatók. Az is aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi években megnőtt a vadhússal, többek között a majomhússal való kereskedelem.

Az őserdei területeket egyre jobban hasznosítják, ennek következtében a lakosság gyakrabban kerül érintkezése a vadon élő állatokkal, köztük majmokkal -- kongatták meg a vészharangot a kutatók. A Kamerunban háziállatként tartott, vagy vadászaton lelőtt majmokon elvégzett vérvizsgálatok azt mutatják, hogy az AIDS-vírushordozók aránya a majomnépességben 16 százalékos.

A vírus az eddig vizsgált 16 majomfajta közül 13 fajtának az egyedeiben volt jelen. A kutatók öt új SIV-vírus törzset is azonosítottak. Rámutattak, hogy sürgősen meg kell teremteni a járványtani ellenőrzést, mégpedig az afrikai főemlősökben jelenlévő vírustörzsek felderítésére vonatkozó szűrővizsgálatokkal.


A HIV vírusok őse: a SIV

Veszélyes barát...Veszélyes barát...
Ismeretes, hogy az embernél AIDS-t okozó HIV-1 és HIV-2 vírustörzs történelmileg a majmok AIDS-vírusára, a SIV-vírusra vezethető vissza. HIV-1 vírus esetében a csimpánzok SIV-vírusa, a HIV-2 esetében pedig a mangabey majmok SIV-vírusa az "ős". A HIV-1 vírus az egész világon elterjedt, a HIV-2 vírus elsősorban Nyugat-Afrikában van jelen.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a majmokon újabban kimutatott vírustörzsek már átterjedtek volna az emberre. A vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy ezek a vírustörzsek képesek a szaporodásra az emberi nyiroksejtekben, vagyis képesek megfertőzni az embert. A HIV-3 vírus feltűnése így nem kizárt -- állítják a kutatók. A Kamerunban ezért figyelmeztetik a lakosságot a vadászat -- illetve a vadászatból származó majomhús fogyasztásának -- potenciális veszélyeire.

forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS