2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lepusztult gyártelep a vonatablakból

Kassay Réka 2008. július 10. 15:16, utolsó frissítés: 14:40

Zajlik az élet a kivert ablakú épületek, félig rendbehozott romos tömbök között. Az elhagyatott gyárakat hamarosan a földdel egyenlővé teszik. #b#[fotóriport]#/b#Van néhány hely, melyről tudjuk, hogy létezik, lehet, hogy láttuk a vonat ablakából, de az is, hogy már többször jártunk a környékén, mégsem vettük észre. Aztán egyszercsak megmutatja egy másik arcát, ahogy bekukucskálunk egy rács mögé, betérünk egy mellékutcába, meglátunk egy részletet, és életre kelnek egy elképzlet világ szereplői, tárgyai, történetei.

Kolozsvár egyik omladozó gyártelepe ilyen hely, bárki láthatta már, aki vonaton zötykölődött a Clujana-tól a nagyállomás felé. A helynek már a környéke is eléggé lepusztult, de a romos épületek közt zajlik az élet: egyesek bevásárolnak a kivert ablakú épület aljában levő vegyesboltban, mások pénzt váltanak egy lepattant betontömb földszintjén kialakított bankban vagy új otthonukba vesznek parkettet, függönyt a szinisztrált gyárépület egyik rendbehozott részében.
A teljesen elhagyatott gyártelepet egy járatlannak tűnő füves úton próbálom megközelíteni, mely a jelzés szerint csak egy autószerelő műhelyhez vezet. Az első meglepetés egy békésen legelésző ló, aki nem bánja az érdeklődésemet, viszont egy idő után valahol megorrol miatta egy kutya, majd három-négy-öt-hatféle ugatás csendül fel egymás után s egyre közelebbről. Kénytelen vagyok mégis egy járt(abb) utat választani.

Bár az sem szívderítőbb, itt egy "DigiTv-kliens" bottal fenyeget egy fekete hajú nőt, hogy eltöri a lábán, aztán már gyakorlatba is ülteti a szót. És nincsenek egyedül, a közösségből többen is ott álldogálnak, teszik a dolgukat.>> Vasutasok Parkja: a lepukkantság bája >>

A gyár melletti sétányon már senki sem jár, de itt is akadnak jelei a rendszeres látogatásnak. Előre haladva azonban egyre inkább a múlté a terep, és egyre könnyebb fantáziálni: arról, aki az ottfelejtett kis fülkében leskelődik és mindent kifigyel, még azt is, aki éppen fel akarta akasztani magát a emeleten.
Két őr vetődik arra, megtudom, hogy hamarosan a földdel teszik egyenlővé a város eme "szégyenfoltját", és 2012-ig lakóházakat építenek a helyére.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS