2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felső-középkategóriás óvoda-mustra Marosvásárhelyen

Gy. A. Gy. A. 2008. június 10. 09:47, utolsó frissítés: 2008. június 09. 23:41

A jó óvoda közel van. Aki ennél kicsit több szempontra is odafigyelne, jó körülnéznie a piacon: már többféle magánóvodából is választhat.A Maros megyei tanfelügyelőség nyilvántartása szerint a 2007-2008-as tanévben három magánóvoda működik Marosvásárhelyen, a megyében nyolc: ezekbe összesen 280 óvodás járhat. Tavaly Maros megyében 188-cal emelték meg az állami ovis helyek számát, ami így elérte a 21 ezer 265-öt – de ez még mindig nem elegendő.

Egy magánóvoda létesítése esetében az első lépés az ideiglenes működési
<br />
engedély megszerzése, amit az oktatási minisztérium bocsát ki. 
<br />
A teljesítendő feltételek egyébként az állami- és magánóvodák esetében
<br />
megegyeznek. A második lépés az akkreditálás, amelyik óvodák esetében
<br />
három-négy év múlva igényelhető, vagyis az első generációnak iskolába 
<div class=

kell kerülnie. Hasonló tehát az eljárás, mint az egyetemek esetében,
ahol az első három generációnak kell záróvizsgát tennie, és csak azt
követően lehet benyújtani az akkreditáláshoz szükséges dokumentációt" title="Egy magánóvoda létesítése esetében az első lépés az ideiglenes működési
engedély megszerzése, amit az oktatási minisztérium bocsát ki.
A teljesítendő feltételek egyébként az állami- és magánóvodák esetében
megegyeznek. A második lépés az akkreditálás, amelyik óvodák esetében
három-négy év múlva igényelhető, vagyis az első generációnak iskolába
kell kerülnie. Hasonló tehát az eljárás, mint az egyetemek esetében,
ahol az első három generációnak kell záróvizsgát tennie, és csak azt
követően lehet benyújtani az akkreditáláshoz szükséges dokumentációt" >Egy magánóvoda létesítése esetében az első lépés az ideiglenes működési
engedély megszerzése, amit az oktatási minisztérium bocsát ki.
A teljesítendő feltételek egyébként az állami- és magánóvodák esetében
megegyeznek. A második lépés az akkreditálás, amelyik óvodák esetében
három-négy év múlva igényelhető, vagyis az első generációnak iskolába
kell kerülnie. Hasonló tehát az eljárás, mint az egyetemek esetében,
ahol az első három generációnak kell záróvizsgát tennie, és csak azt
követően lehet benyújtani az akkreditáláshoz szükséges dokumentációt


Annak ellenére, hogy az állami óvodákban az egy csoportban levő gyerekek száma maximálisan 20 lehetne, ennél gyakran sokkal több gyerek jut egy óvónőre. De a helyek száma még így is korlátozott: az elővigyázatos szülő időben kinézi az óvodát és nem árt, ha gyorsan feliratkozik a várólistára, akár egy-két évvel korábban.

És az sem árt, ha a gondos szülő ennek fényében idejében bilire szoktatja a gyereket és megtanítja önállóan enni is, mert állami óvodákban ezek többnyire alapfeltételek.

De mit tudhat egy magánóvoda, amit az állami nem? És főleg mennyiért? Tény, hogy az állami óvodákban havi átlag 100-130 lejt kell kifizetnie a szülőknek, ehhez képest a magánóvoda ennek öt-hatszorosába is kerülhet.

Magánóvodák száma néhány megyében. Csak Bukarestben 111 van
<br />
(forrás: a tanügyminisztérium honlapja)Magánóvodák száma néhány megyében. Csak Bukarestben 111 van
(forrás: a tanügyminisztérium honlapja)A bacikat tessék kinthagyni!

A marosvásárhelyi Somos-tetőre vezető egyik meredek utcán működik 2007 szeptemberétől a Puck magánóvoda: ezt mentünk el megnézni 14 hónapos lányommal. Gondoltam, ő amolyan spontán tesztovis lesz.

Kétemeletes, barátságos fehér épület előtt állunk, elől virágoskert, hátrébb játszótér és zöld övezet. Mosolygó gyerekfejek az ablakban, lesik, ki csenget. Éppen tízóraira érkeztünk, a gyerekek ma gyümölcsöt kapnak. Nem aprómagvasat, de erről majd később.

Belépéskor a cipőmre egyszer használatos műanyag papucsot kell húzni. Szimpatikus, hogy komolyan veszik a higiéniát. Indokolt és praktikus: ahol a gyerekek mászkálnak, ott senki ne járjon utcai lábbelivel.

A második meglepetés: a kislányom nem jöhet be. Hát, ez is logikus. Ha a többi gyerektől komoly orvosi – negyedévente coproparazitológiai és félévente torokváladék-vizsgálatot kérnek –, őt hogyan engednék be anélkül? Tetszik, hogy az sem hatja meg őket, hogy sajtós vagyok.


Tízórai babavillávalTízórai babavillával


A feltétel a járni tudás

Nagy Nemes Ildikó, az óvoda tanulmányi igazgatója vezet végig a barátságos és tágas termeken. Látszik, hogy ügyeltek a részletekre. A berendezés nem hivalkodó, de kedves-színes és vadonatúj. Megnézzük a tágas teraszt, ami télen játszótérré alakul – ide kerül fel a csúzda is. Több számítógépet is látok a folyosókon, de még nincsenek üzembe helyezve.

Jelenleg két csoport működik az óvodában, egy magyar és egy román. Megismerkedünk a legkisebb gyerekkel, aki csak egyéves és néhány hónapos. Ha már tud járni, jöhet, itt nem feltétel a szobatisztaság. A csoportok maximum 15 fős létszámmal működnek, és két óvonő jut egy csoportra – így van lehetőség foglalkozni a legapróbbakkal is.

Érdekesség, hogy a magyar csoportban jelenleg van két román gyerek is, akiket azért irattak be a szülők, hogy magyarul tanuljanak. Még csak kiscsoport működik, de ősztől iskolaelőkészítő csoportot is indítanak. A beiratkozás folyamatos, év közben is bármikor be lehet lépni, amíg vannak szabad helyek. Utána várólistára kerülnek a nevek – ilyen egyelőre nincs, de az igények függvényében két újabb csoport indítására készülnek.

Minijátszótér az udvaronMinijátszótér az udvaronHétvégére is maradhat a gyerek

Nagy Nemes Ildikótól azt is megtudom, a program rugalmas: a rövid, négyórás program 12-ig tart, a hosszú este 5-ig (vagy akár este 8-ig). Ez utóbbi esetben négyszeri étkezés jár: reggeli, tízórai, ebéd és uzsonna (illetve vacsora). Ha a szülők hétvégén is dolgoznak, speciális program igényelhető: szombat és vasárnap is maradhat a gyerek, akár bentlakással.

A legkisebbek a legfelső emeleten tanyáznakA legkisebbek a legfelső emeleten tanyáznak


Felérünk a legfelső emeletre, a legkisebbekhez, ők éppen ügyesen sorakoznak kezet mosni a tízóraihoz. Minden emeleten van fürdőszoba, és itt fent külön pelenkázó. A kicsik saját, otthonról hozott kiságyakban alusznak, és persze mindenkinek megvan a saját bilije. A terem sarkában, a szekrény felett felfedezek egy újabb kamerát, amilyet már láttam párat az épületben.


Big Mother

Kilenc webkamera található az épületben, amelyek mozgásra lépnek működésbe – tudtuk meg Gászpor Réka igazgatótól. Ez azért van, hogy a szülők online követhessék, éppen mi történik gyermekeikkel.

A szülők kilenc kameraállásból figyelhetik csemetéik ténykedését
<br />
egy jelszóval védett honlapon A szülők kilenc kameraállásból figyelhetik csemetéik ténykedését
egy jelszóval védett honlapon


A folyosón álló számítógépekről kérdezem: megtudom, az informatikai labor még nem működik. A számítógépezés a 6-7 éves korcsoport programjában szerepel, de jelenleg ilyen még nincs. Opcionálisan választható lenne ugyan a kisebbeknek is, de a szülők egyszerűen nem igényelték. „Az a lényeg, hogy ne izoláljuk a gyerekeket, mert éppen azért jönnek közösségbe, hogy egymással játsszanak” – mondja ennek kapcsán az óvoda vezetője.

A kérdésre, hogy egyértelműen a jómódú szülők veszik-e igénybe az óvoda szolgáltatásait, az igazgató szerint nem feltételenül csak az anyagiak számítanak: „Ide nem csak pénzes emberek gyerekei jönnek. Aki felismeri azt, hogy a gyerek nevelése nem 18 éves korától kezdődik, hanem egész pici korától, az mindent a gyerekére áldoz.”

Húsvéti ünnepség az óvodábanHúsvéti ünnepség az óvodában


Az én vesszőparipám

az egészséges táplálkozás, így nagyon kíváncsi vagyok, mekkora beleszólása lehet ebbe a szülőnek. Megtudom, az ételt étteremből hozatják, mégpedig a szülők kérése alapján, akik menüből választhatják ki a kívánt ételeket. Édességet pedig nagyon keveset kapnak, csokoládét például egyáltalán nem, néha egy kis süteményt desszertnek – ebédkor, vagy egy héten legtöbb kétszer uzsonnára is. Egyébként éppen az étkeztetés jelenti a legnagyobb költségtételt.

Inni teát kapnak a gyermekek, méghozzá cukor nélkül. Gászpor Réka szerint a gyerekek otthon főleg ásványvizet isznak, sajnos akár szénsavasat is. Pedig a sok ásványvíz sem egészséges, van olyan három évesük, akinek veseköve van emiatt.

A két óvónőn kívül van egy asszisztens és van külön dada. De a menü összeállításában gyerekorvossal, illetve táplálkozási tanácsadóval dolgoznak együtt. És mivel egyre több az allergiás gyerek, erre külön odafigyelnek: a beiratkozási dokumentációban erre a szempontra is felhívják a szülők figyelmét.

Mivel az óvodában több allergiás gyerek is van, nem adnak aprómagvas gyümölcsöket, még a joghurtot is ennek megfelelően választják ki.


Hivatalos program szerint oktatnak

A Puck óvoda a hivatalos romániai óvodai tanrend szerint működik, nem Waldorf és nem step by step módszerrel – de mindkettőből vesz át és épít be elemeket. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az óvónő ne csak elmesélje az új tananyagot, hanem a gyerekek aktívan részt vegyenek az elsajátításában, korcsoportokra adaptált csoporttevékenységeik vannak.

Használják a magyar fejlesztésű mozgáskotta módszert is: ez komplex személyiségfejlesztő eljárás, amely játékos formában hívja fel a figyelmet a mozgásra, s az abból fakadó siker fontosságára.A mozgáskotta összetett mozgás- és személyiségfejlesztő módszer, amelynek sajátos eszköztára van. Lényege játékos módon fejleszteni a gyermekek testi, érzelmi és a viselkedéssel kapcsolatos funkcióit.

Oktatnak hangszeres és vokális zenét, van pl. gitároktatás. A nyelvórákat külön szaktanárok tartják – angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvekből választhat a szülő, de a sportra is nagy hangsúlyt fektetnek.

„Az óvodánkat a Szász Albert Alapítvány hozta létre és működteti, ez egy sportalapítvány. A jövőben a sport felé kívánjuk terelni mi is a gyerekeinket, ezért is tartunk opcionális tárgyak keretében tornaórát, táncórát, balettórát, úszótanfolyamot, kinetoterápiát stb.” – meséli az igazgató.

fotók és film: Zsizsmann Erikafotók és film: Zsizsmann Erika

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS