2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi volt előbb, Kolumbusz vagy a Tyúk?

Lőrincz Ildikó 2002. április 17. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

A kolozsvári sétatéri Kaszinó elhagyatott épületébe április 12-én este az érdeklődők kizárólag idegenvezetők társaságában léphettek be. Beavatásuk része volt a III. Charta Minimumia összművészeti szemlének.
A Minimum Party rendezvénye, amelyet idén Mi volt előbb, Kolumbusz vagy a Tyúk? mottóval hirdetettek meg , a maga nemében egyedülálló a romániai kortárs művészeti életben, az Illyés Közalapítvány és a Román Ifjúsági- és Sportminisztérium (MTS) , valamint a kolozsvári TVR, a Lizard, a Firma9 és az 1024 támogatásával jött létre.

Az összművészeti szemle helyszínéül szolgáló KaszinóAz összművészeti szemle helyszínéül szolgáló Kaszinó

E szemle tulajdonképpen egy sajátos téridővel rendelkező tárlatként működött, ahol a közönség a kiállítás egészét folyamatként fogadhatta be. Minden látogatót egy idegenvezető kísért, kalauzolt a Kaszinó labirintusában: ilyenformán a képzőművészeti, irodalmi, zenei, fotográfiai, filmes és színészi művek jól meghatározott sorrendben követték egymást, mintegy epizódjait képezték a folyamatnak. Noha a kiállított anyagok zömmel a képzőművészethez tartozók voltak, dramatikus szkeccsek és akciók, mozgáselemek, fényhatások és rövidfilmek illeszkedtek a sorba, és az amúgy statikus komponenseket is mozgásba hozták.

Dorel Gaina: Repülési védőöltözet
<div class=

(installáció)" title="Dorel Gaina: Repülési védőöltözet
(installáció)" >Dorel Gaina: Repülési védőöltözet
(installáció)
E szemle tehát lehetőséget adott a művészeknek arra, hogy alkotásaik magától értődő létmódját felülvizsgálják, és a csapatmunkával létrehozott mű alkotóelemének tekintsék. Az alkotók művészeti egyetemek hallgatói, illetve a Minimum Party alkotótáborok látogatói, és néhány meghívott művész voltak.

A Minimum Party Társaság a művészeti életben úgy törekszik újdonságszerzésre, hogy a művész--közönség párbeszédet részévé szeretné tenni a művészi megnyilatkozásnak. A Minimum Party alkotótáborokban ez maradéktalanul megvalósul, hiszen a tábori jelleg kedvez a nyílt, fenntartások nélküli dialógusra alkotó és néző között, amely alkalmasint társalkotók dialógusává válhat.

Debreczeni Botond Szilárd: Heten rajz (grafika, 1X3 m)Debreczeni Botond Szilárd: Heten rajz (grafika, 1X3 m)


A Charta Minimumiának is a kapcsolatteremtés volt a rendezőelve: a Minimum Party Társaság szemléletét képviselő művészek feladatuknak tekintették a rendezvény, azaz a kollektív mű bensőséges hangulatának megteremtését. A rituális jelleg, vagyis a nézőknek a folyamatba való beavatása egy a művészethez közelebb kerülő közösség megteremtésének ígéretét hordozza -- ez a legnagyobb művészi hozadéka a szemlének.


Április 13-án a program folytatódott,

Irsay László: Mese installációIrsay László: Mese installáció

19.00 órától a nézők kötetlenül sétálhattak és beszélgethettek a kiállítottakról. Ezt követően videó-felvétel pörgött le az előző napi beavatásról, majd rövidfilmek, és végül az elmaradhatatlan bulival fejeződött be a műsor. E meglepetésekkel teli rendezvény "csupán önmagának a példája, nem mímelése, alkalmazása valami máshol látottnak" -- nyilatkozta az egyik résztvevő.

A fiatal alkotók fantáziáját megmozgatta, s egyben lehetőséget teremtett számukra az együtt alkotásra és a bemutatkozásra. A Kaszinó romos épületét e szemle két napra kiemelte az elmúlás folyamatából, és a meghökkentés, egyesek számára a szórakozás helyszínévé varázsolta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS