2018. július 21. szombatDániel
23°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önkényesen járt el a brassói CFR vezetősége

Daczó Kati 2002. április 12. 18:12, utolsó frissítés: 18:12

A karcfalvi vasútállomáshoz egy macskaköves bekötőút is tartozik, amelyet a legutóbbi napokig a karcfalvi faluközösség használt. Kedden viszont a brassói CFR munkásai #b#elkezdték felszedni#/b# a több évtizede lerakott macskaköveket...
A Román Vasutak (CFR) brassói regionális részlege úgy döntött, övé a karcfalvi vasútállomáshoz vezető egyik macskaköves bekötőút kövezete, és egyik napról a másikra a helyi elöljárók megkérdezése, valamint bontási engedély nélkül nekilátott az útszakasz felszedésének -- jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor képviselő, aki maga is e községből származik.

Petres Sándor, a Hargita Megyei Tanács
<br />
alelnöke, és Kelemen Hunor képviselő Petres Sándor, a Hargita Megyei Tanács
alelnöke, és Kelemen Hunor képviselő
A képviselőt kedden délután értesítették a történtekről a helybéliek, de csupán szerdán reggel sikerült elérnie Miron Mitrea szállításügyi minisztert, aki szerdán délben leállította a munkálatokat, ám addigra már 500 négyzetméternyi macskakövet felszedtek a brassói vasúti kirendeltség alkalmazottai. A képviselő úgy értesült, Mircea Dusa prefektus tudott a történtekről, ám mégsem intézkedett, ugyanis figyelmét a Csíkszeredában zajló Fenntartható Fejlesztési Konferencia kötötte le.


Szerdán délután a helyszínre érkezett Iosifescu Dorel, a brassói kirendeltség vezetője és a karcafalvi elöljárók jegyzőkönyvet készítettek a történtekről. A jegyzőkönyvben 50 milliós kártérítést és az útszakasz helyreállítását kérték. Iosifescu szerint a kövezet a CFR tulajdona, ám erre semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni. Ugyanakkor a brassói vezető azt állította, a macskakövet a marosfői vasútállomásnál szeretnék felhasználni.

Kelemen Hunor képviselő viszont elmondta: fényképfelvételekkel tudják bizonyítani, hogy a követ teherautókkal a marosfői ortodox kolostor udvarára szállították és az udvar kövezésére szánják. A képviselő kifejtette: ha a Román Vasutak szponzorizálni szeretné az ortodox egyházat, és úgy látja, saját háza táján már mindent megoldott, ám tegye, de ne húzza ki az utat a közösség talpa alól. Annál is inkább, mivel az út felülete községi tulajdont képez.

Kelemen Hunor Hargita megye prefektusát írásban értesítette a történtekről, kedden pedig politikai nyilatkozat formájában kíván állást foglalni az ügyről a parlamentben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS