2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

GayFest: újból feléled a homofóbia

Kertész Melinda Kertész Melinda 2008. május 24. 15:34, utolsó frissítés: 14:22

Messze Európától: obszcén és antiszociális megnyilvánulásnak ítélik a jobbos eszméket valló csoportok a melegek felvonulását.
Bizonyos csoportok „hagyományőrzés” és „évszázados értékek” címszavakba burkolt homofób megnyilvánulásairól számol be a sajtó a homoszexuálisok, leszbikusok, biszexuálisok és transzszexuálisok idei fesztiválja alkalmából is, amelyet ezen a héten szervezett meg Bukarestben az Accept melegek jogait védő egyesület. A Konzervatív Párt és az Új Jobboldal (Noua Dreaptă), amely a meleg-ügyben


a Román Ortodox Egyház pártfogását élvezi,

ellenzi az azonos neműek közötti házasság legalizálását vagy az örökbefogadás engedélyezését. Nyomatékosításul ellenfelvonulást szerveznek, válaszul a melegek fesztiválja záróprogramját képező felvonulásra.Vlad Hogea konzervatív képviselő kijelentette, az ellenfelvonulásra a hagyományos családi értékek védelmének szellemében kerül sor.

Hozzátette, emellett felelősségének érzi a fiatal korosztályt megvédeni a melegek által terjesztett káros eszméktől, amelyek nem jellemzőek a román társadalomra.

A konzervatívok holnapra, az Új Jobboldal tagjai pedig mára ütemezték be tiltakozási akciójukat a fővárosban.


Az Új Jobboldal ellenfelvonulására, a “Normalitás Marsára” mintegy ötszáz tagot és szimpatizánst várnak a szervezők: “Mindazok részvételére számítunk, akik a hagyományos családi értékeket szeretnék megvédeni, akik ellenzik a melegek által tanúsított promiszkuitást és perverziót, hiszen a melegek homoszexualitásukat félrevezetően alternatív életmódként és diverzitásként, színfoltként állítják be.

Úgy gondoljuk, hogy nemet mondván a homoszexualitásnak nem diszkriminálunk, hanem olyan értékredszer mellett állunk ki, amelyet a Szentírásból merítünk. Úgy gondoljuk, hogy a melegek felvonulása nemcsak obszcén és antiszociális megnyilvánulás, hanem közszemérem-sértő és rendbontó is" - áll az Új Jobboldal közleményében.

„A GayFestet 2004 óta évente megszervezzük, amely során nemcsak ünneplünk, hanem a diverzitásra is fel szeretnénk hívni a figyelmet.

Minden évben számolnunk kellett bizonyos csoportok részéről jövő ellenérzésekkel. A szólásszabadság jegyében, akárcsak nekünk, vagy bárki másnak, a konzervatívoknak és az Új Jobboldalnak is


jogában áll véleményét kinyilvánítani.

Azonban egyértelműen negatív a hozzáállásuk. A pártnak inkább a prostitúció és a nők tárgyként való kezelése ellen kellene tennie valamit, az az igazi immoralitás és társadalmi probléma ” - mondta el megkeresésünkre Florentina Bocioc, az Accept egyesület igazgatója.

Hozzátette, a kellemetlenségek ellenére az utóbbi öt évben történt előrehaladás a melegek társadalmi elfogadása szempontjából: a 2004-es statisztikák szerint a romániaiak 80 százalékának voltak kifogásai a melegek ellen, mára országszerte a homofóbok aránya 60 százalékra csökkent.

„Ez a pozitív változás annak köszönhető, hogy a sajtó minden évben egyre objektívebben és higgadtabb hangvétellel tudósított a melegek fesztiváljáról, a hatóságok is inkább mellénk állnak, a rendfenntartók is sokkal több tiszteletet tanúsítanak és valóban védelmeznek a meleg büszkeség-parádé alatt” - összegez Bocioc.

A GayFest programjáról elmondta, idén is igen változatos, a filmek, fotókiállítások és egyéb kulturális jellegű programok bárki számára érdekesek lehetnek: az egyik kiállítást például azokból a plakátokból állították össze, amelyek a homofóbia elleni harc eszközeiként szolgáltak Nyugat-Európában.

Bocioc a GayFestet kulturális eseményként határozta meg, amely révén a társadalom betekintést nyerhet az LGBT kultúrába a kiállítások, filmek, színdarabok, kerekasztal-beszélgetések révén, és rádöbbenhet, hogy a leszbikusok, transzszexuálisok, homoszexuálisok és biszexuálisok ugyanúgy élnek, dolgoznak, szeretnek és ugyanolyan gondjaik vannak, mint bárki másnak, azzal a különbséggel, hogy sokszor hátrányos megkülönböztetéssel kell szembesülniük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS