2019. január 22. keddVince, Artúr
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Számítógép-összerakás 12 lépésben

Kiss Bence 2008. április 10. 10:53, utolsó frissítés: 10:47

Könnyű az infógurunak. Probléma nélkül összerak egy PC-t, s közben vallása szent szavait mormolja: sata, ide, socket, pin, jumper, satöbbi.– és egyéb olyan szakkifejezések, amelyekkel más az égegyadta világon semmi sem tud kezdeni. Pedig egy számítógép összerakása aligha komplikáltabb, mint egy átlagos puzzle-ezéssel eltöltött óra. Íme a bizonyíték.

A saját számítógéphez vezető folyamat legnehezebb része az alkatrészek kifizetése és hazaszállítása (az utóbbira csak az vállalkozzon, akinek van külön keze a monitor, a ház, az alaplap, a videokártya, a billentyűzet és néhány további apróság szállítására).


1. lépés


Az alapanyagok. Szükséged lesz még patentfogóra, 
<br />
csavarhúzókra és kalapácsraAz alapanyagok. Szükséged lesz még patentfogóra,
csavarhúzókra és kalapácsra


Bravúros ajtónyitogatás, ki és bepakolás után szép halom doboz gyűlt össze. Nézzük csak, mi is látható a képen (balról jobbra haladva): 1 db. számítógépház, 1 db. videokártya, 1 db. processzor hűtőstől, 1 db merevlemez, 1 db memória, 1 db alaplap, és végezetül egy DVD-író.

Ezek után kicsomagoljuk a közel két négyzetméternyi alkatrészt (a dobozokat sajnos csak pár hét használat után lehet kidobni, mert a legtöbb üzlet nem cseréli vissza a meghibásodott terméket az eredeti csomagolás nélkül, így jobb kivárni, hogy működik-e a cucc).


2. lépés

Egy processzor és a hűtőbordáiEgy processzor és a hűtőbordái


A processzort bedugjuk az alaplapba: a négyszögletű alkatrész egyik sarka rendszerint le van csípve, így rögtön látszik, hogyan is kell a foglalatba (socketbe) belekattintani. A behelyezett processzort vékonyan bekenjük a dobozában talált szilikonpasztával, ügyelve arra, hogy a kitűnő hőmérsékletátadó anyag mindenütt egyenletesen takarja a gép lelkét. (Olyan ez, mint egy tepsi kivajazása.)

Ezután jön a folyamat nehezebb része, ugyanis a processzor hűtőjét (coolert) rá kell erőszakolnunk a socketre. Rendszerint beakasztjuk a socket környékén található pöcökbe a propelleres egységet, és kész is. Vigyázat: ha nem áll rendesen a processzorhűtő, könnyen túlhevül a csip! Ezek után ne felejtsük el bedugni a ventillátor áramkábelét az alaplapon található csatlakozóba.


3. lépés

Így kerülnek az alaplapra a memórialapkákÍgy kerülnek az alaplapra a memórialapkák


Memóriát helyezünk a gépbe. Ezeket a lapkákat is csak egyféleképp lehet elhelyezni. Ha két modul áll a rendelkezésünkre ügyeljünk arra, hogy egyszínű foglaltban (slotban) helyezzük el őket: így ugyanis kétkanálisos üzemmódban fognak működni, ami nagyobb sebességet eredményez.

A memóriákat rögzítő műanyagszorítókat célszerű kinyitni, mielőtt nekilátnánk a műveletnek. Ha felraktuk a memóriákat, csukjuk vissza a szorítókat: jó munka esetén a modulokon található bemélyedésekbe fog a szorító foga belekattanni – ellenkező esetben fordítsuk meg a memóriát, úgy csak jó lesz.


4. lépés

Így nyílik a számítógépházÍgy nyílik a számítógépház


Kapjuk le a ház fedelét, oldalait, mert alaplapot kell szerelnünk. Ez a művelet a ház jobb oldalán található fémlapot célozza: ugyanis oda kell felcsavarozni a processzorral, hűtővel, memóriával ellátott alaplapot. Ha szerencsénk van, akkor ez a tepsiszerű fém leszerelhető. Ha nem, fektessük a házat az oldalára.


5. lépés

Az elengedhetetlenül fontos rézcsavarokAz elengedhetetlenül fontos rézcsavarok


Keressük meg a fotón látható rézcsavarokat. Az alaplap érzékeny holmi, jobb, ha nem érintkezik a házzal, mert rövidzárlatot okozhat: ezért kellenek ezek a rézcsavarok, amiket a tepsi alakú részbe rögzítünk (lehetőleg izomból megszorítva). A csavarok belsejében menetet találunk, ide jönnek majd az alaplapot rögzítő csavarok. Amikor a rézelemeket elhelyezzük, figyeljünk arra, hogy olyan helyre rögzítsük, ahol a föléje kerülő alaplapon is luk van.


6. lépés

Ide kerülnek majd az USB- és egyéb kábelek Ide kerülnek majd az USB- és egyéb kábelek


Az alaplappal érkezik egy fémlapocska is, amin mindenféle bemélyedések vannak. Ennek az a lényege, hogy az alaplap USB-, hálózat-, egér- és billentyűzet-csatlakozóinak megfelelő helyen nyílást találunk. A házzal érkező fémfedelet távolítsuk el (lehetőleg kalapács segítségével, a kezünket ugyanis könnyen elvágja az éles fémszegély), majd helyezzük be az alaplappal érkező lapocskát.


7. lépésSzortírozzuk a csavarokat. Nézzük meg, melyik talál a rézcsavarokba, és ezek segítségével rögzítsük az alaplapot. Ha ez megtörtént csavarozzuk be a megfelelő méretű csavarral, a megfelelő nyílásba a DVD-meghajtót és a merevlemezt. DVD-t felülre, hard disket alulra.


8. lépés

Plusz-mínusz egy drótPlusz-mínusz egy drót


Kábelezünk! A gép legfontosabb kábele a ki-be kapcsoló gombhoz rögzített kábel. A modernebb alapokhoz kapunk egy műanyag bütyköt, amiből néhány vékony fémszál (pin) áll ki. A műanyagon fel van tüntetve, hogy például a reset, a ki-be kapcsoló gomb, vagy merevlemez állapotát mutató LED hova kell kerüljön.

Ahol plusz , illetve mínusz jelzéssel találkozunk, első pillanatban zavarba kerülünk: honnan tudjuk, hogy melyik-melyik? A válasz a vékony kábelek végén található csatlakozókon keresendő. A csatlakozó valamelyik oldalán találunk egy apró háromszöget: ez jelöli a pozitív kábelt. (Ha fordítva kötjük, nem lesz semmi baj, csak a gép nem fog elindulni.)


9. és 10. lépés

Jobb, ha a kábelkötegekből nem lesz gordiusi csomóJobb, ha a kábelkötegekből nem lesz gordiusi csomó


Áramkábelek. A legnagyobb, téglatest alakú csatlakozót az alaplap közepére, rendszerint a processzor köré dugjuk. A csatlakozón találunk egy kiálló bütyköt; a kábelt úgy helyezzük el, hogy a kiálló fogával beleakadjon a bütyökbe. A DVD-, illetve merevlemez csatlakozóját könnyű felismerni – ha a kábel bemegy a csatlakozóba, akkor ügyesek voltunk. Ha nem, keressünk másik, megfelelő drótot.

A meghajtókhoz adatkábelt is kell illesztenünk: a régi típusú széles kábel a DVD-ROM-hoz jön, a vékonyabb kábel, L alakú nyílással a merevlemez tartozéka. Ha ezeket is rögzítettük, mehetünk tovább.


11. lépés

A rendezettség azért is hasznos, mert szükség esetén
<br />
egyszerűbb lesz szétszedni a gépetA rendezettség azért is hasznos, mert szükség esetén
egyszerűbb lesz szétszedni a gépet


Kössük össze a kábeleket – úgy, hogy a köteg a gépben található ventillátoroktól minél távolabb kerüljön. A gép belsejében próbáljunk minél több helyet hagyni levegőnek, így az alkatrészek is jobban szellőznek.


12. lépés

A címkézésA címkézés


Munkánk gyümölcse most már elvileg jól működik. Jutalmul felragaszthatjuk a számítógép házára a dobozokban talált matricákat, felszerelhetjük a gép hátát és nekiláthatunk Windowst vagy egyéb operációs rendszereket installálni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS