2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az árvák egyharmadát zaklatják

Gy. A. Gy. A. 2002. március 21. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Romániában kiskorúak százai válnak #b#állandó szexuális visszaélés#/b# áldozataivá úgy a családi otthonban, mint a gyámintézményekben. Sok bukaresti utcagyerek a "pedofil-turizmusból" tartja fent magát.
Az utcagyerekek szexuális élete rendszerint már 7 éves korban elkezdődik, rendszerint prostitúció vagy szexuális zaklatás áldozataivá válnak. A gyámintézményekben a szexuális zaklatások rendszerint homoszexuális jellegűek. Ugyanakkor a családban élő gyerekek több mint 9 százaléka szintén vált már ilyen zaklatás áldozatává.

A sokkoló adatokat két Unicef tagszervezet, a Mentsétek meg a gyerekeket és az Országos Gyermekvédelmi Hatóság (ANPC) tegnap közzétett tanulmánya tartalmazza, amely a szervezetek különböző felméréseinek eredményeit összegzi.


Megkétszereződött a zaklatások számaA kiskorúakat érintő szexuális bűncselekmények száma két év alatt (1998-2000 között) megduplázódott. Az áldozatok negyede 14 év alatti -- jelentette be Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet elnöke. A megdöbbentő adatok szerint a családban élő gyermekek háromnegyedének volt már része fizikai bántalmazásban. Az ANPC legutóbbi felmérését 1.556, legkevesebb egy kiskorút tartalmazó család bevonásával végezte el, az ország egész területén.A megkérdezett szülők csupán 0,1 százaléka vallotta azt, hogy tudomása volna arról, hogy kiskorúakkal szexuális visszaélések történnek. Ugyanakkor a gyerekek 9,1 százaléka (141) mondta azt, hogy volt már szexuális zaklatás áldozata. Az adatok szerint a legtöbb kiskorú áldozat Moldvában és Olténiában él, leggyakrabban alacsony iskolai végzettséggel rendelkező szülők családjaiban, ahol sok a gyermek.

Egy másik, a Mentsétek meg a gyermekeket által végzett felmérés azt mutatja, hogy az utcagyermekek többsége a túlélése érdekében kénytelen prostitúcióból megélni. A tanulmány szerzői szerint


Bukarestben legalább 40-50 pedofil működik,

legtöbbjük külföldi állampolgár, aki üzleti vagy turisztikai ürüggyel utazik Romániába, és utcagyerekekkel folytat rendszeresen szexuális kapcsolatot. A tanulmány készítői ugyanakkor közölték, hogy a gyámintézetekben is észlelték a gyermekek zaklatásának minden típusát. Az elkövetők a nagyobb társak és a személyzet.

Az ilyen gyermekgondozói intézetekben levő gyerekeknek több mint egyharmada (36%) állította azt, tudomása van arról, hogy más gyermekeket szexuálisan zaklattak. De azt csak kevesen ismerték be, hogy ez velük, vagy a saját intézetükben is megtörtént volna.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS