2017. november 21. keddOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az árvák egyharmadát zaklatják

Gy. A. 2002. március 21. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Romániában kiskorúak százai válnak #b#állandó szexuális visszaélés#/b# áldozataivá úgy a családi otthonban, mint a gyámintézményekben. Sok bukaresti utcagyerek a "pedofil-turizmusból" tartja fent magát.
Az utcagyerekek szexuális élete rendszerint már 7 éves korban elkezdődik, rendszerint prostitúció vagy szexuális zaklatás áldozataivá válnak. A gyámintézményekben a szexuális zaklatások rendszerint homoszexuális jellegűek. Ugyanakkor a családban élő gyerekek több mint 9 százaléka szintén vált már ilyen zaklatás áldozatává.

A sokkoló adatokat két Unicef tagszervezet, a Mentsétek meg a gyerekeket és az Országos Gyermekvédelmi Hatóság (ANPC) tegnap közzétett tanulmánya tartalmazza, amely a szervezetek különböző felméréseinek eredményeit összegzi.


Megkétszereződött a zaklatások számaA kiskorúakat érintő szexuális bűncselekmények száma két év alatt (1998-2000 között) megduplázódott. Az áldozatok negyede 14 év alatti -- jelentette be Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet elnöke. A megdöbbentő adatok szerint a családban élő gyermekek háromnegyedének volt már része fizikai bántalmazásban. Az ANPC legutóbbi felmérését 1.556, legkevesebb egy kiskorút tartalmazó család bevonásával végezte el, az ország egész területén.

A gyámintézetekben állandóan zaklatják a gondozottakat


A megkérdezett szülők csupán 0,1 százaléka vallotta azt, hogy tudomása volna arról, hogy kiskorúakkal szexuális visszaélések történnek. Ugyanakkor a gyerekek 9,1 százaléka (141) mondta azt, hogy volt már szexuális zaklatás áldozata. Az adatok szerint a legtöbb kiskorú áldozat Moldvában és Olténiában él, leggyakrabban alacsony iskolai végzettséggel rendelkező szülők családjaiban, ahol sok a gyermek.

Egy másik, a Mentsétek meg a gyermekeket által végzett felmérés azt mutatja, hogy az utcagyermekek többsége a túlélése érdekében kénytelen prostitúcióból megélni. A tanulmány szerzői szerint


Bukarestben legalább 40-50 pedofil működik,

legtöbbjük külföldi állampolgár, aki üzleti vagy turisztikai ürüggyel utazik Romániába, és utcagyerekekkel folytat rendszeresen szexuális kapcsolatot. A tanulmány készítői ugyanakkor közölték, hogy a gyámintézetekben is észlelték a gyermekek zaklatásának minden típusát. Az elkövetők a nagyobb társak és a személyzet.

Az ilyen gyermekgondozói intézetekben levő gyerekeknek több mint egyharmada (36%) állította azt, tudomása van arról, hogy más gyermekeket szexuálisan zaklattak. De azt csak kevesen ismerték be, hogy ez velük, vagy a saját intézetükben is megtörtént volna.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS