2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már idén befejeződhet a Mátyás-szobor restaurálása

2008. április 03. 09:46, utolsó frissítés: 09:41

Plusz #b#támogatást ígér a magyarországi kulturális tárca#/b# - a minisztériumi küldöttség a napokban járt Kolozsváron, és közölték: azt szeretnék, hogy a szoborcsoport felújítása idén elkészüljön.
Már az idén befejeződhet a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása - jelentette ki szerdán az MTI-nek Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azt követően, hogy Kolozsváron tárgyalt a műemlék rendbetételéről.

A látogatás alkalmából az OKM küldöttsége többek között találkozott az Utilitas és a Part of Art Alapítvány illetékeseivel, akik tavaly nyáron közösen nyerték el a szobor állagának felmérésére kiírt pályázatot.

Schneider Márta szerint a kivitelezők úgy tervezik, hogy a munkálatok két évig is eltarthatnak, mivel úgy számolták, hogy a helyszíni restaurálás miatt csak a nyári hónapokban dolgozhatnak.


A szakállamtitkár elmondta: a magyar fél kész olyan korszerű technológiát biztosítani, amely lehetővé teszi a folyamatos munkát, és ez jelentősen lerövidítheti a kivitelezési időt. Hozzátette: Magyarország azt szeretné, hogy a szoborcsoport már az év végéig nyerje vissza egykori pompáját.

A román és a magyar szakértők a következő hetekben kidolgozzák a kivitelezés pontos ütemtervét és a restaurálás költségvetését. A delegáció tagjaként Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke úgy nyilatkozott, hogy újabb szakaszba lépett a restaurálási folyamat, amelyben már konkrét szakmai kérdésekről tárgyalnak.

Románia és Magyarország közösen vállalta, hogy felújítja Fadrusz János 1902-ben felavatott műalkotását. A két ország fele-fele arányban finanszírozza a munkálatokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS