2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskolai erőszak: ki kezdte?

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2008. március 29. 11:08, utolsó frissítés: 2008. március 28. 21:23

Az úgy kezdődött, hogy #b#a diák visszaütött#/b#… Tanárverő diákok, diákverő tanárok, tanárverő szülők, egymást agyba-főbe verő tanulók, #b#happy slapping#/b#. Az iskolák valósága Romániában és Magyarországon.

Az UNICEF adatai szerint a világon minden tíz gyerekből egyet naponta bántalmazás ér az iskolában – közülük néhányan annyira traumatizáltak lesznek, hogy az öngyilkosságot látják az egyetlen kivezető útnak. Egy WHO-jelentés szerint


Románia a világ élvonalába tartozik


az iskolai erőszak elterjedtsége tekintetében. 2006-os adatok azt mutatják, a gimnáziumok 80 százalékában, az iskolák összesen 73 százalékában az erőszak mindennapos. Sértegetések, verekedések, a fizikai vagy szellemi fogyatékkal élők, illetve a szegényebb sorsúak, más vallásúak, más etnikumúak megalázása – ezek a leggyakoribb formái az iskolai erőszaknak. A diákok főként szünetben (56,2 százalék) vagy az iskolai program után, de még az iskola területén (33,4 százalék) követnek el erőszakos cselekményeket.

2006-ban Romániában 2979 bűncselekményt követtek el oktatási intézmények körzetében. 3013 elkövetőt azonosítottak, ezek 75,4 százaléka diák. Az áldozatok túlnyomó többsége szintén. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tanárok megúszták volna.

Az oktatási minisztérium stratégiája, amellyel az iskolai erőszak terjedését próbálta megakadályozni, csődöt mondott – legalábbis annak fényében, hogy egyáltalán nem csökkent, hanem


inkább nőtt a napvilágra kerülő esetek száma.

A Gandul napilap tavaly november végi cikke adatokat sorol, eseteket ismertet, majd egyenesen azt állítja, a többezer, iskolai erőszak felszámolására alakult megyei, helyi és iskolai szintű bizottság működése teljesen hasztalan. Egy gyereket azért ver meg a tanára, mert elkésett, egyes diákok “játékból” támadnak meg másokat, míg társaik filmezik őket, két bukaresti tanulót megkéselnek a buszon – az erőszakos cselekmények mindennaposak a romániai iskolákban, és nemcsak diákok és tanárok, de szülők is vannak a tettesek között – fest borús képet a romániai helyzetről a napilap.


Ide kapcsolódik:

>> Iskolai erőszak: kampány az agresszív kismalac ellen >>

Egy diákot megölnek a társai, egy kómába kerül, többen megsérülnek: a hír nem egy amerikai mészárlásról szól, hanem a romániai tanodákat egyre inkább jellemző erőszakról. Mit lehet tenni – kormányakciókon túl?

Az oktatási minisztérium keretén belül működő, az iskolai környezetben sorra kerülő erőszakos cselekmények megelőzéséért és felszámolásáért létrehozott országos bizottság és az alárendeltségébe tartozó kisebb bizottságok feladata többek között, hogy felvilágosító kampányokat szervezzenek, illetve szükség esetén javasolják bizonyos tanintézetekben a biztonsági kamerák felszerelését, illetve őrök alkalmazását.

Emellett persze a tanfelügyelőségek és az iskolák maguk is ki kell dolgozzanak egy-egy operatív tervet a jelenség leküzdésére, nem csoda hát, hogy ennyi bizottság, stratégia és miegymás között


a munka neheze végül a pedagógusokra hárul

– állapítja meg a napilap. Az osztályfőnököknek kell szülői értekezleten megtárgyalniuk a problémát, a gyerekeket be kell vonni iskolán kívüli foglalkozásokba, az agresszív tanulókat pszichológiai tanácsadásra kell vinni.

Jelenleg Romániában 400 tanulóra jut egy pszichológus. Mivel egyelőre szaktanácsadók nem igazán vannak, a tanároknak kell konfliktuskezelő tanfolyamokra járniuk. Ez tervnek jól hangzik, ám a megvalósítás sehol sincs – vonja le a következtetést a Gandul.

A oktatási minisztérium illetékesei a szülők érdektelenségével magyarázzák, hogy az iskolákban elszaporodtak az erőszakos cselekedetek. Svetlana Preoteasa közoktatásért felelős szakállamtitkár szerint a jelenség visszaszorítása érdekében a szülők egy részének


otthon sokkal többet kellene törődnie gyermeke nevelésével.

Az erőszakos viselkedés leginkább azokra a tanulókra jellemző, akiknek a szülei külföldön vállaltak munkát.

Az államtitkár helyteleníti, hogy ezek a szülők a rokonság vagy éppen a szomszédok gondjára bízzák gyermekeiket.

Az államtitkár konkrét példaként említett egy nemrég történt esetet: egy botosani-i tanuló megverte tanárát. Szerinte a jó tanulmányi eredményeket felmutató diák esetében nagy szerepet játszott, hogy külföldön dolgozik az édesanyja. A gyerek ráadásul röviddel a sajnálatos tett elkövetése előtt tudta meg, hogy húsvétkor sem fogja látni anyját.

Svetlana Preoteasa szerint téved, aki azt hiszi, hogy az anyagiak előteremtésével


már teljesítette szülői kötelességét.

Kifogásolta, hogy sokan a gyerekek agresszivitásáért kizárólag az iskolát hibáztatják, miközben az otthoni nevelés is fontos szerepet játszana a gyermek fejlődésében – közli az MTI.

Beszterce-Naszód megyében egy ötéves gyerek édesanyja ököllel esett az ovónőnek, majd fojtogatni kezdte, mert elégedetlen volt a kisfiú iránt tanúsított bánásmóddal. Decemberben öt társa agyba-főbe vert egy bákói diákot, a többiek pedig nézték. Fel is vették az akciófilmek mintájára “megrendezett” jelenetet, s annak rendje és módja szerint feltették a világhálóra. Érdekesség, hogy az áldozat barátai azért nem mertek közbelépni, mert a támadók – öt lány – befolyásos ismerősöket tudhattak maguk mögött.

“Rengeteg eset van. Az iskolai erőszak általános jelenség lett. Valamit országos szinten kellene végre csinálni. Mintha ezek a gyerekek valósággal szomjaznának az erőszakra, örömet okoz nekik mások szenvedése! Nem látják, hogy viselkednek az utcán is?!” – hüledezik a bákói Anghel Saligny Technikai Kollégium igazgatója, Adrian Fuioaga.Mi történik egy problémás gyerekek számára létrehozott nappali átnevelőközpontban? A bukaresti Pandorában főként azokat a kiskorú elkövetőket fogadják, akiknek a szülei külföldön dolgoznak, vagy egyéb okok miatt problémás gyereknek számítanak. Hetente párszor szóba állnak a nevelőkkel, a pszichológusokkal, ott helyben végzik el a házi feladatot, és


tanulják, hogyan kell úgy játszani, hogy közben ne bántsanak másokat.

Az egyik szociális munkás elmeséli, az elején nagyon individualisták, de fokozatosan elkezdenek szocializálódni, elfogadni a szabályokat: hogy nem szabad verekedni, sem manelét hallgatni.


AZ ÚGY KEZDŐDÖTT, HOGY A DIÁK VISSZAÜTÖTT

A dorohoi-i Grigore Ghica Voievod Kollégiumban a napokban jól helybenhagytak a diákjai egy tanárt, aki előzőleg pofon ütötte egyik tanítványát. “Kijöttem a sodromból, amikor gúnyolódott velem az osztályban”- mondta a tanár a Gandul napilapnak, beismerve hibáját.

Mint mondta, be is adja a felmondását, de példás büntetést kér az őt megverő diákokra is. Az ügyben illetékes botosani-i rendőrség várhatóan mindkét felet megbünteti.

Még novemberben történt, hogy egy eminens tanuló tettlegesen és szóban is bántalmazta latintanárnőjét egy Prahova megyei iskolában. A tanári pályát három éve választó Alexandra Vasilesu nem merte jelenteni az esetet,


nehogy foltot ejtsen az iskola jó hírnevén.

A diák azért támadt a tanárnőre, mert az nem akarta igazolni a más órákról történő hiányzásait. Büntetése: 5 nap kicsapás, 3-as magaviseleti jegy. Az ügyre egyébként úgy derült fény, hogy két kilencedikes lány lefilmezte az esetet, és feltöltötte internetre. Őket is kicsapták 5 napra, 4-es magaviseleti jeggyel.

Az osztályt, ahol az incidens történt, kollektív módon büntették: mindenkinek levonták egy jeggyel a magaviseletét. “Tanárként nem tudom megérteni, egy pedagógus hogy nem képes a gyeplőt a kezében tartani az osztályteremben” – nyilatkozta a Gandulnak Letiţia Găgenel, a gimnázium igazgatója.Diákverő diákok

A bukaresti Elena Cuza Kollégiumból kirúgták azt a három 16 éves diáklányt, akik hétfőn egy 12 éves, másik iskolába járó lányt bántalmaztak: lenyírták a haját, és csikket nyontak el az arcán.

Mivel az incidenst az egyik szemtanú lefilmezte, a rendőrség könnyedén azonosította a tetteseket. A kislány édesanyja feljelentést tett; addig is, amíg bírósági tárgyalásra kerül az ügy, a lányokat áthelyezték más iskolába, a magaviseleti jegyüket pedig 2-esre vonták le – tudósított a Realitatea tévéadó.


Diákverő tanárok

Szintén márciusi eset: Alin Penişoară 31 éves történelemtanár addig pofozta hetedikes tanítványát, amíg annak ömleni kezdett az orrából a vér, s egyenesen az igazgatói irodába rohant. Mindketten panaszt tettek: a diák azért, mert a tanár megverte, a tanár meg amiatt, hogy a diák sértegette és halálosan megfenyegette. A diák szülei mindketten külföldön dolgoznak, a fiú iskolaszerte hírhedt rossz magaviseletéről. Mindennek fényében, írja a Gandul, az illetékesek szerint a tanár valószínűleg csak enyhébb büntetésre számíthat.

Nem úgy az a tanárnő, aki egy fővárosi iskolában óra ideje alatt bántalmazott egy kislányt. Elena Stan földrajzot tanított, de most kereshet más munkahelyet, ugyanis kitették az állásából. A múlt heti esetet a diáklány szülei jelentették a rendőrségen, a bántalmazás tényét telefonos felvételekkel bizonyították.


MAGYARORSZÁG: CSAPTELEPPEL FENYEGETTE MEG A FIZIKATANÁRT

Magyarországon a legutóbbi, közfelháborodást és parázs közvitát kiváltó eset a budapesti Erdélyi utcai Általános Iskola és Gimnáziumban történt. Egy diák megrúgta, majd egy csapteleppel megfenyegette fizikatanárát. Az MTI beszámolója szerint csütörtök este fegyelmi tárgyaláson hallgatták meg a tanulót; egyelőre még nem rúgták ki az iskolából.

Az iskola igazgatónője kedden az MTI-nek úgy nyilatkozott: az erőszakoskodó diák "nem egy agresszív, durva gyerek", hanem "szereplési mániával küzdő" fiatal, aki folyamatosan produkálja magát. Véleménye szerint


a tanár "az első számú felelős" azért,

hogy az óráján mi történik, noha az is igaz, hogy "a gyereknek nincs joga átvenni a hatalmat, és a bűnét sem mentjük". Süveges Éva kifejtette: a fizikatanár hibás abban is, hogy nem tudott fegyelmet tartani az osztályban.

A Blikk beszámolója szerint az érintett pedagógust annyira megviselte az eset, hogy benyújtotta felmondását, s jelenleg idegszanatóriumban kezelik. A rendőrség jelenleg közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a fővárosi, VIII. kerületi tanárverést. Ha a közigazgatási eljárás során felmerül a bűncselekmény gyanúja, a rendőrség elrendeli a nyomozást.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint vissza kell állítani a pedagógusok tekintélyét, s ezzel az iskolai fegyelmet. Szerintük a mindenkori kormánynak lenne feladata, hogy egzisztenciálisan,


szakmailag és morálisan is megerősítse a pedagógusokat.

Növelni kell az iskolákban azon segítők számát, akik munkája nem kapcsolódik szorosan a tanításhoz, azonban ha probléma adódik akár a tanárnál, akár a diáknál, be tud avatkozni: pl. az iskolai pszichológus, mentorok, családsegítő.

Az iskolákban munkájukat végző pedagógusokat egyre gyakrabban és egyre súlyosabb atrocitások érik. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke közleményében kifejtette: a MÖSZ félelmetesnek és megdöbbentőnek tartja az elmúlt héten napvilágot látott, budapesti fizikatanár "megverésével" kapcsolatos történéseket. Sajnálattal állapítják meg, hogy az eddigi megnyilatkozásokban nem fogalmazódott világos elhatárolódás "a diákerőszak" sajátos megnyilvánulása ellen, és elmaradtak a pedagógusok védelme érdekében megfogalmazandó megnyilatkozások is.

A közlemény szerint elfogadhatatlan, hogy az intézmény igazgatója nem a vétlen és munkáját tisztességgel végző tanárt vette védelmébe, és hogy az egyes tanulók és hozzátartozóik részéről lassan mindennapossá váló, a fizikai erőszakot sem mellőző megnyilvánulások szankció nélkül maradnak.

Közéleti személyiségek és civilek hétfőn az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben követelték, hogy a mindenkori kormányzat biztosítsa a pedagógusi hivatás korszerű anyagi és erkölcsi feltételeit. Az aláírók között szerepel Bogár László közgazdász, közíró; Galló Béla politológus; Gazsó Ferenc szociológus, egyetemi tanár; Hajdú János újságíró, nyugalmazott nagykövet; Kulin Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja, Szőllősi Istvánné tanító, a Pedagógusok Szakszervezetének volt főtitkára és Tamás Gáspár Miklós filozófus, tanár.


Az elmúlt napok tanárellenes incidenseivel miniszteri szinten

foglalkozott a magyar kormány. Hiller István miniszter kész a közoktatási törvény módosítására, amennyiben megalapozott szakmai vélemények ezt indokolják. "Én kiállok a magyar pedagógusok mellett, (...) hogy magas színvonalon és zavartalanul tudják folytatni munkájukat " - mondta a szaktárca vezetője újságíróknak.

Hiller szakértői bizottságot hozott létre, amelynek tagjai között neves társadalomtudósok, biztonsági szakemberek, szakszervezeti képviselők, pszichológus szakemberek egyaránt megtalálhatók. A testület hétfőn tartja első ülését, szakmai munkája várhatóan egy-másfél hónapig tart majd.

Szintén a napokban egy 17 éves kaposvári szakiskolás diáklány egyik tanárát durván becsmérelte,


lekurvázta, egy másik tanárát leköpte,

a diáktársait pedig rendszeresen terrorizálja. Az esetről beszámoló Somogyi Hírlap szerint a tanárok tehetetlenek, a szülők együttműködésére nem számíthatnak, s köti őket a 18 éves tankötelezettség is. Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman egyértelművé tette az illetékes iskola vezetői számára: az iskolából 18 év alatti gyereket csak nagyon súlyos fegyelmi vétség – tulajdonképpen csak súlyos fizikai erőszak elkövetése – után lehet eltávolítani.

Más a helyzet nagykorúakkal – főleg ha szülők vetemednek arra, hogy gyerekük tanárát bántalmazzák. Legutóbb egy március 12-i esetet kapott fel a media. A Nógrád megyei Őrhalomban egy hugyagi házaspár


bántalmazta az iskolaigazgatót.

A szülők azon háborodtak fel, hogy az órán sorozatosan fegyelmezetlenül viselkedő lányukat a pedagógus elültette a helyéről. A kislány emiatt engedély nélkül hazament, otthon elmondta a történteket a szüleinek. Ők, a rendőrség közlése szerint, az iskolába siettek, ott az igazgatóval kiabáltak, trágár szavakkal illették, majd tettlegességig fajult az ügy, az igazgató nyakát szorongatták. A rendőrséget végül a hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett tanár értesítette. A balassagyarmati kapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított büntetőeljárást a 30 és 37 éves hugyagi szülők ellen.

Forrás: realitatea.net, gandul.info, Romania Libera, bullying-in-school.info, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS