2018. december 15. szombatValér
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

És a férfiak napja mikor van?

szerk. 2008. március 08. 12:35, utolsó frissítés: 2008. március 07. 16:13

Kötelező vállalati bulik, kiöltözött nők, még egy ürügy az ünneplésre. Közéleti személyiségeket kérdeztünk meg: mit gondolnak a nőnapról.

A kérdéseink:

1. Mikor vettél utoljára valamit a párodnak?
2. Mit gondolsz a nőnapról?
3. Mikor van férfiak napja és az mit jelent számodra?
Csutak Réka, színész

1. Hú, nem is tudom (nevet). Gyakran meg szoktuk lepni egymást valamivel.

2. Nekem erről elsőre az átkosbeli, kötelező nőnapok jutnak eszembe. A dolog kellemes része viszont az anyák napjához kapcsolódik, ami szintén most van.

3. Március 8.-án kívül minden nap férfinap – nem hiszem, hogy külön szükség lenne egy ilyen napra.

Csutak RékaCsutak Réka


Horváth István, szociológus

1. Két-három hete, amikor megjelentek a hóvirágok, vettem a feleségemnek egy csokorral.

2. A szépen kiöltözött nők, illetve a március 8.-i, hagyományos vállalati összejövetelek.

3. Mindig férfiak napja van, amikor elengedik őket a kocsmába és nem zaklatják.

Horváth IstvánHorváth István


Fekete Emőke, jogász

1. Hű, nem is tudom, tegnap tegnapelőtt?

2. Sose ünnepeltük meg a családban a nőnapot. Érzelmi töltete számomra az anyák napjának van, inkább ezt a napot kötöm a nők, az anyák megünnepléséhez. A márciusi ünnepek számomra inkább a tavaszköszöntő ünnepek.

3. Mindennap?

Fekete EmőkeFekete Emőke


Korodi Attila, politikus

1. Tegnapelőtt, bár még nem adtam át, ez ma este történik meg. Igazából azért vettem, mert megláttam és úgy gondoltam, hogy tetszeni fog neki. Egyébként másfél hete is vettem neki valamit.

2. Általában az anyukákhoz kötődik meg a munkahelyi közösséghez. Nem kellene kiemelt ünnepnek lennie, hanem gyakrabban kellene figyelni a nőkre.

3. Szerintem nincs rendes férfinap, hacsak egy csuporék férfi el nem dönti a sör mellett, hogy megtartja a férfiak napját. Egyébként már hallottam olyant is, hogy a férfinap egybeesik április elsejével. Nem tudom, mikor van, én csak születésnapomra kaptam virágot.

Korodi AttilaKorodi Attila


Jánossy Alíz, újságíró:

1. Nem szoktam naphoz kötött ajándékot venni a férfiaknak – előbb jöjjenek ők a farbával, aztán ha megérdemlik, meglepem őket.

2. Túl sokat nem jelent, olyan nap, mint a többi. Kellemes jelenség, hogy minden évben felköszönt néhány ember egy-egy szál virággal – de soha nem ugyanazok, évről évre cserélődnek. A stabil felköszöntők pedig a gyerekeim. Egy-két alkalommal elmentünk a barátnőimmel vendéglőzni, de nem szórakoztatott különösebben: azt, hogy összeüljünk és megigyunk valamit, ürügy nélkül is meg lehet csinálni bármikor.

3. Nem tudom, hogy van-e ilyen a naptárban. De ha az ember azt nézi, hogy a parlamentben vagy önkormányzatokban világszerte túlnyomórészt férfiak ülnek, hát el lehet mondani, hogy a március 8-at kivéve a többi nap mind a férfiaké. És ez így is lesz, amíg nem változnak úgy fele-felére az arányok.

Jánossy AlízJánossy Alíz


Könczey Elemér, grafikus:

1. Tegnap, hóvirágot.

2. Plusz kellemes ok arra, hogy mássá tegyük a hétköznapokat.

3. Szerintem minden nap, kivéve a nőnapot, ezért kell különös figyelmet fordítani erre az egy napra.

Könczey ElemérKönczey Elemér


Magyari-Vincze Enikő, antropológus

1. Hm, meg kell gondolnom... Igen, éppen tegnap vettem valamit egy számomra kedves személynek, vagyis saját magamnak.

2. Bár idén ez elmaradt, eddig minden évben arra használtuk ezt a napot, hogy nyilvános térben beszéljünk a nők helyzetéről, országos és nemzetközi perspektívában vizsgáljuk meg, a nők jogai mennyire biztosítottak. Az emancipáció fogalma, amit a szocializmus szerencsétlen módon lejáratott, ilyenkor előtérbe kerül, és ennek története az, amit ilyenkor mindenképp felidézünk. És igen, ez az a nap, amikor megajándékozom magam.

3. Azt tudom, hogy van például apák napja – bár sokan van azon az állásponton, hogy talán azért nincs nekik, mert az egész év az övék. Nem tudok róla, hogy lenne férfiak napja, de ha van, olyan tartalommal is megtölthető, ami éppen a férfiakról alkotott domináns képet dekonstruálhatja. Vagyis hogy férfinak lenni nem valami egyetemes dolog, hanem ez is társadalmi konstrukció, aminek különböző jelentései lehetnek, s ahogy van a nőknek egy napja, úgy a férfiaknak is egy van. Persze sok függ attól, hogyan és mire használjuk ezeket a napokat.

Magyari-Vince EnikőMagyari-Vince Enikő

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS