2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségkutató Intézet: Jönnek a törökök!

K. M. K. M. 2008. február 28. 20:40, utolsó frissítés: 18:31

#b#Egymillióra csökken a romániai magyarok létszáma#/b# kevesebb, mint 30 év alatt, de a román-magyar arány nem változik. Minden, amit tudni szeretnél az ország etnikumairól.
"A népesség számbeli csökkenése várható, a jelen pillanatban 1,4 milliós létszámú romániai magyarság kevesebb, mint 30 év múlva 1 milliós létszámúra csökken, de a román és a magyar lakosság közötti arány nem változik, mivel az ország összlakossága is csökkenési tendenciákat mutat.

1,3 gyerek világra hozásában merül ki egy romániai nő termékenysége, holott a népesség jelenlegi számának a megőrzése 2,1 gyerek születését feltételezné, a magyar kisebbség demográfiai helyzetére is ugyanezek az adatok érvényesek" – mondta el Kiss Tamás, a Kisebbségkutatási Intézet szakembere.

Ez az egyik eredménye annak a kutatásnak, amelyet a román kormány fennhatósága alatt, Kolozsváron működő Kisebbségkutatási Intézet vezetősége ma a nyilvánosság elé tárt, az intézmény hivatalos bemutatásával egybekötött sajtótájékoztatón.


Amellett, hogy szemmel tartja a romániai kisebbségek demográfiai trendjeit, az intézmény kutatja a kisebbséggel szemben alkalmazott politikáknak a közelmúltban végbement változását, feltérképezi az etnikumok kulturális intézményeit, figyelemmel kíséri az országba bevándorló népek alkalmazkodási modelljeit, elemzi a különböző etnikumoknak a társadalom rétegződésében játszott szerepét.

A sajtótájékoztatón többek között elhangzott, létezik egy ki-, illetve bevándorlási hullám. A kivándorlás minden etnikai csoportra jellemző, a bevándorlók zömében törökök, akik integrálódását érdekes lesz megfigyelni, hiszen szocializációjuk nem olyan természetes, mint a Dobrudzsában élő törzsgyökeres törököké.Horváth István előadótanár, az intézmény vezetője elmondta, az intézet munkatársai felvállalták egy kisebbségkutatási adatbázis létrehozását is: idén igyekeznek minden olyan kiadványt, szakkönyvet és dokumentumot összegyűjteni, amely a romániai roma kisebbségről eddig megjelent. Hangsúlyozta, az intézet


nyitott lesz a nyilvánosság felé,

a hozzájuk forduló diákok vagy szakemberek nyersanyagként használhatják fel a kutatásaik eredményeit, avagy igénybe vehetik adatbázisukat.

Továbbá időszakosan megjelenő beszámolók, egy-egy kutatás kivonata segítségével informálják a közönséget az intézetben folyó kutatásokról.

Horváth elmondta, a közintézmény tevékenységének finanszírozásához szükséges alapok 80 százalékát közpénz teszi ki, a fennmaradó 20 százalékot pályázatok útján szerzi be. Az idei

költségvetés 4650 ezer lej,

ebből finanszírozzák a kutatási tevékenységet, és ebből fedezik a szakemberek fizetését is. „A Kisebbségkutatási Intézet tavaly ősszel kezdte el működését, jelenleg 31 kutatót foglalkoztatunk, a betöltendő helyek száma viszont 37, így a közeljövőben versenyvizsgát írunk ki a szabadon maradt helyek elfoglalására” - jelentette be Horváth.

Elmondta, mivel az intézet működési szabályzata lehetővé teszi, elképzelhető, hogy a költségvetés kiegészítését úgy oldják meg, hogy kereskedelmi célú kutatásokat is végeznek: például turisztikai irodák számára térképeznek fel egy nyomvonalat, amelynek követésével a külföldi turista betekintést nyerhet a Romániában élő etnikumok életébe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS