2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pusztító szélvihar Csíkszeredában

Daczó Kati 2002. március 08. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

#b#Öt sebesültje is van#/b# a ma délelőtti 22m/s erősségű, több órán keresztül tomboló szélviharnak Csíkszeredában. A szakemberek szerint a keletkezett károkért ez alkalommal nem csak a szél erőssége, hanem a szélfúvás tartóssága is felelős.
A nyugati irányból érkező légáramlatok a helyi meteorológiai állomás adatai szerint elérték a 80km/órás sebességet és nemcsak a megye székhelyén, hanem az egész megye területén károkat okoztak. Marian Paul ezredes, a Hargita megyei Polgári Védelem parancsnoka több útlezárásról is tájékoztatott: a délelőtti órákban járhatatlan, valamint részben járhatatlan volt Gyergyóújfalu valamint Libán környéke, a Borszék-Maroshévíz, Kozmás-Kászonok és Csíkszereda-Csicsó közötti országút. A Villamossági Vállalat adatai szerint több mint húsz Hargita megyei település maradt elektromos áramellátás nélkül, és Bélborral megszakadt a telefon összeköttetés.A megyei polgárvédelmi parancsnokság délután három órakor még nem rendelkezett adatokkal a széldöntött erdőrészekre vonatkozóan, de elképzelhető, hogy Tusnádfürdő valamint a Libán tető környékén több ezer köbméternyi famennyiséget döntött ki a vihar.
Csíkszeredában több tucat fa lett a szélvihar áldozata, számos telefonfülke és ablak tört be, padok, autók rongálódtak meg, téglák és cserepek potyogtak, néhány esetben pedig a bádogtetőt kapta fel a szél. A Megyei Kórház sürgősségi osztályára öt személyt szállítottak be kisebb-nagyobb zúzódásokkal. Bogyó Csaba szolgálatos orvos szerint egy személy sérülése súlyos. A beteget bádogtető okozta baleset miatt, szem alatti sebével kezelik.

A szakemberek szerint Hargita megyében hasonló erejű szélvihar 1996-ban és 1998-ban volt, Csíkszeredában pedig a legerősebb széllökéseket1978-ban mérték: 34m/s-ot, akkor viszont nem tombolt ilyen hosszasan a szélvihar.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS