2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két év után mégis feléled a kronika.ro

kérdezett:Sipos Géza 2002. március 07. 16:09, utolsó frissítés: 16:09

A #b#kronika.ro#/b# domén-név meglehetősen fordulatos sorsa egyidős a Krónika erdélyi közéleti napilap két és féléves történetével. #b#Miért kellett#/b# a lapot neten olvasóknak mindeddig várniuk a www.kronika.ro honlap megszületésére?
A Krónika erdélyi közéleti napilap első száma 1999. november 1-én jelent meg, a domén-nevet pedig a székelyudvarhelyi Teleház foglalta le még azon év decemberében -- nem kifejezetten haszonszerzési céllal. A név regisztrációjáért 150 dollárt fizettek. Az udvarhelyi Teleház akkor még egyetlen ilyen intézményként működött Romániában, a Teleház Alapítvány előtt a Studio Nova Kft. működtette. Így a domén ehhez a céghez került, a kft. jelenleg a teleház-mozgalom támogatói között szerepel.

A Teleház ekkor a Krónika névvel indított volna információs honlapot, illetve a www.kronika.hu oldalon levő magyarországi könyvesbolt terjesztője lett volna. (Az oldalon jelenleg mindössze a Kronika.hu szó olvasható, de annakidején egy jól menő e-könyvesbolt működött rajta).

A teleházasokat 2000 januárjában kereste meg a Krónikától "egy harmadvonalbeli marketinges" -- emlékszik vissza Novák Lajos, az udvarhelyi Teleház egyik alapítója --, és 100 dollárt ajánlott a doménért.


Viszont ezt az összeget a szerkesztőség az ajánlat szerint nem készpénzben, hanem reklámmal törlesztette volna. A Teleház ezt a megoldást nem fogadta el. 2000. februárjában vezetőségváltás következett be a Krónikánál: Werner Péter, a Krónika Kiadó Rt. vezérigazgatója vette át megbízottként a főszerkesztői szerepkört is.

Werner Péter 2000 végén közvetítőn keresztül érdeklődött a domén iránt. Az udvarhelyi Teleház ekkor együttműködést javasolt: felajánlotta a szerkesztőségnek a ház infrastruktúráját arra, hogy Udvarhelyen ott működjön a napilap tudósítója. A névért cserébe nem pénzt, hanem fénymásolót kértek, ráadásnak egy éves Krónika-előfizetést.

"Használt gépet is elfogadtunk volna, és csak a használati joghoz ragaszkodtunk. Akkoriban a használt másolók ára 200 dollár alatt volt. Ha sikerült volna a megegyezés, nagyot lendített volna a teleház-mozgalmon -- de ezután válaszra sem méltattak, csend lett mostanáig" -- mondta el Novák Lajos.

Ekkor jelentkezett a New York-i és budapesti székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány, közismert rövidítéssel HHRF. Az alapítvány biztosít 1995-től ingyenes tárhelyet romániai magyar lapok honlapjainak. Papp Tamás, a HHRF irodavezetője kérdésünkre, hogy miért lépett most az alapítvány a kronika.ro ügyében, így nyilatkozott:

"Az egyre bűvülő sajtókínálatból régóta hiányzott a Krónika c. napilap, amelyet a honlapgyűjtemény olvasói e-mailben tett visszajelzések formájában erősen igényeltek, olykor számonkértek. Mi magunk már a Krónika megjelenésekor 1999. őszén felajánlottuk a lap számára az ingyenes és korlátlan tárhelyet, valamint a szakmai segítségnyújtást az újság internetes megjelenése érdekében, bár ez akkor nem talált visszhangra. Úgy látszik, az azóta eltelt idő alatt mégis beérett az ügy, amiben tagadhatatlanul szerepe volt az olvasók folyamatos kérésének, hogy a Krónika olvasható legyen a HHRF honlapján."

A HHRF megkeresésére a Teleház ismét ajánlatott tett: két darab használt, PentiumII-es processzorú számítógépet kérnek a névért cserébe. Erre van most szüksége a teleház-mozgalomnak a leginkább: ugyanis a névért kapott gépeket kiegészítve két 486-os számítógéppel egy újabb teleházat tudnának létrehozni Székelyvarságon vagy Sófalván. Az új háznak lenne támogatója ilyen formában a HHRF. "-- Mi megtettük az első lépést a megegyezés érdekében, a domén-nevet a HHRF szerverére irányítottuk át. Ezt egyébként a Krónikának is megtettük volna az első szép szóra. A domén-nevet mindenképpen a teleház-mozgalom javára szerettük volna fordítani, és ezt most sikerült is" -- teszi hozzá Novák Lajos.

Marton Sándor, a Krónika Kiadó Rt. technikai igazgatója a történetet nem kívánta különösebben kommentálni, szerinte a fő szempont, hogy a Krónika honlapja hamarosan megújult, praktikusabb szerkezettel indul útjára. Hozzátette még: -- "Kissé kilógott a lóláb, mikor valaki 1999. őszén megvette a kronika.ro domént azzal, hogy valamilyen más tartalmat szolgáltatna rajta. Aki ebben így valamilyen tárgyalási lehetőséget látott, az nem a legjobb üzletet kötötte. Minket az egész nem zavart különösebben, hiszen 2000 tavaszától megvolt és megfelelően működött a www.kronika.dntcj.ro című oldalunk. Másrészt megvehettük volna a kronika.org vagy a kronika.net neveket is."

Arról, milyen változások várhatók néhány napon belül a Krónika honlapjával kapcsolatban, Papp Tamás HHRF-irodavezető így számolt be:

1. A Krónika olvasható lesz a www.kronika.ro címen.
2. Az archívum, amely eddig csak néhány napra visszamenően volt kereshető, ezután folyamatos lesz, akárcsak a többi erdélyi napilap esetében, hiszen a korlátlan tárhely a HHRF szerverén erre lehetőséget biztosít.
3. Megszűnik a lap kivonatos változata, helyette a teljes lapszám kerül fel az internetre, minden nap az aznapi szám legkésőbb délelőtt 11 óráig.

Novák Lajos hozzátette még: ugyan a HHRF-fel írásos megállapodás még nem született, de reményeik szerint hamarosan megszületik a megegyezés. Ebben reménykednek feltehetően azok a nem Erdélyben élő Krónika-olvasók is, akik eddig időnként hol a honlap lassúsága miatt bosszankodhattak -- hol pedig azért érezhették hátrányban magukat azokhoz képest, akik a lapot papíron olvashatták, mert a Krónika a friss számot mindeddig csak kivonatosan tette elérhetővé számukra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS