2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Velencei karnevál – Románia a díszmeghívott

F. N. 2008. január 29. 16:45, utolsó frissítés: 14:01

Mindenki álarcot visel, és senki nem mond nemet egy fotóra. Az idei karnevál vendége Románia, elsimítandó a Reggiani-gyilkosság kiváltotta romángyűlöletet, a repülő angyal pedig Coolio, a rapper. #b#Farsangi ízelítő, sok-sok fényképpel.#/b#
Vasárnap elkezdődött a velencei karnevál, amelynek díszmeghívottja idén Románia – a szervező polgármesteri hivatal így kíván szembeszállni a románokról a Reggiani-gyilkosság óta Olaszországban terjengő rémhírekkel. De közrejátszott az is, hogy a szervezők nyitni akarnak a kelet-európai országok felé, újra felfedezni ezek kultúráját.


Románia, a hatodik érzék


Az idei karnevált az öt érzékszervnek dedikálják, címe ezért Sensation – 6 sensi per 6 sestieri (a sensation érzést, érzékelést egyaránt jelent). A hatos szám ugyanakkor azt jelzi: a hatodik “érzékszerv” maga Románia. Erre utal a mottó is: Romania... in tutti i sensi, tutti i sensi in festa! (Románia... minden értelemben, ünnep minden érzéknek).A rendezvényen először szerepel díszmeghívott, ám ezzel hagyományt kívánnak teremteni – mondta el Calogero Lo Giudice, a karnevál művészeti és technikai felelőse a Hotnews hírportálnak. A január 25-étől február 5-éig tartó rendezvénysorozat több mint negyven eseményén mintegy 150 művész lép fel, közülük sokan romániaiak – ebben az önkormányzat mellett nagy szerepe volt a velencei román kulturális és humanisztikai kutatási központnak.

Meghívták többek között Dan Puric színész-rendezőt, a bukaresti Maszk Színház társulatát, a fővárosi filharmóniát, a Căluşarii táncegyüttest, és számos román énekest és együttest, a jazztől az alternatív műfajig. Fellép a Fanfara Savale és a Shukar Collective is. Tegnap este a Szent Márk téren a Bukaresti Filharmónia koncertezett, akik a hely szelleméhez illő zeneműveket választottak: Vivaldi, Corelli, Mozart, Respighi és Enescu műveit szólaltatták meg.Tyson túl sokat kért az angyalszerepért

Vasárnap volt látható Az angyal repülése, a velencei karnevál egyik hagyományos fénypontja. A tradíció onnan ered, amikor egy török fogoly egy kötélbe kapaszkodva átsiklott a Harangtoronyból a Dózse-palotához, ahol ajándékot mutatott be a város vezetőjének, azt remélve, hogy ezzel visszaszerezheti szabadságát. A történet egyik változata szerint a fogoly leesett a kötélről, és szörnyethalt.

Ennek emlékére minden évben egy-egy sportoló siklott végig a két épület közötti kötélen, néhány évig pedig egy mechanikus galamb helyettesítette. Idén először fekete férfi “repült” át az épületek között, aki ráadásul nem is sportoló. A híres rapper, Coolio Mike Tysonnal szállt versenybe az angyal szerepéért. A velencei pletykák szerint csupán azért nem választották a bokszolót, mert túl sokat kért: 200 ezer eurót akart bezsebelni a kétperces repülésért.
Álarcosoknak tilos a belépés


Ami a maszkokat illeti, a választék végtelen. Tetőtől talpig pazar, középkori stílusú jelmezbe öltözött, legtöbbször középkorú párok sietnek valamelyik zártkörű, méregdrága bálba. Amerikaiak sétálnak a legszebb maszkokat viselve, amiket az üzletekben árulnak – farmerrel és tréningfelsővel. Japán lányok próbálnak elrejtőzni a színpompás jelmezek mögött, ám gyakori meghajlásaik elárulják őket.

Az általános szabály: senki nem mond nemet, sőt, nem is türelmetlenkedik, ha le akarják fotózni. Egyes álarcosok egész nap egy-egy téren álldogállnak, láthatólag minden egyéb elfoglaltság nélkül, csak azért, hogy lefényképezhessék őket. A legtöbb templom ajtaján pedig táblácska jelzi: álarcosoknak tilos a belépés.

Aki saját szemével akarja látni a velencei karnevált, jó, ha már ősszel eldönti, melyik céggel utazna, november elejéig ugyanis kedvezményes áron lehet helyet foglalni. A legtöbb cég többnapos, repülőjegyet, szállást és különböző programokat is magában foglaló ajánlatokat kínál, körülbelül 300 eurótól 600 euróig terjedő áron.

Többet akarsz látni? Vasárnapi fotógaléria itt, hétfői pedig itt, Velence hivatalos honlapján.A fényképek az I Carciofoni című blogról, illetve Velence hivatalos honlapjáról származnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS