2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bőr alá ültetett személyi igazolvány

Gyöngyi Annamária Gyöngyi Annamária 2002. február 28. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

Egy amerikai cég hamarosan piacra dobja a testbe ültethető azonosító-chipet, amely biztonsági és gyógyászati célokat egyaránt szolgálhat. A szkeptikusok ellenben szabadságkorlátozásról, a teológusok a "gonosz jeléről" beszélnek.
Biztonsági és gyógyászati
<br />
célokra egyaránt használható
<br />
a VeriChip. (fotó: AP)Biztonsági és gyógyászati
célokra egyaránt használható

a VeriChip. (fotó: AP)
A floridai Applied Digital Solutions technológiai fejlesztésekkel foglalkozó cég a kormány jóváhagyását kérte egy olyan azonosító chip piacra dobásához, amely az emberi testbe lenne beültetve -- adta hírül az AP. A bőr alá helyezett chip titkos kódok és fontos orvosi információk tárolására egyaránt alkalmas.


Rögzített személyazonosság

A cég VeriChip nevű terméke újabb bizonyítéka annak, hogy a szeptember 11-i események mély nyomott hagytak az amerikai köztudatban, zöld utat biztosítva ezzel a biztonsági szakemberek elsőre talán túl merésznek tűnő elképzeléseinek. Az új, a sci-fi határait súroló azonosítási módszer a repülőterek, a nukleáris központok és katonai egységek biztonságát illetően valóban rendkívül hatékonynak bizonyulhat. Az ötletnek azonban rögtön akadtak ellenzői, akiknek legfőbb érvük az, hogy mint minden találmány esetében induláskor itt is a pozitív célokkal érvelnek, de figyelembe kell venni a tényt, hogy a jövőben mi mindenre lesz majd használható a technológia.

A chip szinte lehetetlenné tenné -- legalábbis egyelőre -- hogy valaki lecserélje személyazonosságát és becsapja a biztonsági rendszereket. Az aprócska szerkezet eltávolítása vagy hamisítása komoly technikai felkészültséget igényelne. A cég ráadásul egy olyan másik beültetethető szerkezet tervén is dolgozik, amely a VeriChip-el együttműködve lehetővé tenné a személyek műholdas követését. A gyártók szerint ez jelentősen megnehezíthetné az emberrablók dolgát. Ugyanakkor a chipben tárolt orvosi információk a kórházak sürgőségi osztályai számára jelentenek komoly segítséget.

Az Applied Digital azt állítja, az Élelmezési és Gyógyszerészeti Szövetségi Hatóság engedélyeinek elnyerése után csupán olyan cégek számára fogják a technológiát szolgáltatni, akik kellő biztosítékát adják annak, hogy csak önkéntesen ajánlkozó embereken alkalmazzák.


Az aprócska szerkezet hamisítása 
<br />
komoly technikai felkészültséget
<br />
igényelne. (fotó: AP)Az aprócska szerkezet hamisítása
komoly technikai felkészültséget
igényelne. (fotó: AP)
A mellékhatásokról kérdezze orvosát...

Egy chip ára várhatóan 200 dollár körül lesz, a bőr alá való beültetését pedig valószínűleg a családi orvos végzi majd egy speciális szerkezet segítségével. Az elhelyezést követően néhány hétig megfigyelés alatt kell tartani a pácienst, nehogy a chip elmozduljon, vagy fertőzést okozzon. A kódolni kívánt információkat már előzőleg az Applied Digital viszi be a chipbe, leolvasásukhoz pedig egy szintén speciális szkennerre lesz szükség.

A chip egy egymilliméteres mágneses szalagot tartalmaz, amely a bőr fölött elhúzott szkenner hatására aktiválódik. Egy apró rádióadó továbbítja a rajta tárolt információkat, amelyekhez a szkenner nélkül nem lehet hozzáférni. Az Applied Digital úgy nyilatkozott, a szkennert ingyen kívánja a kórházak rendelkezésére bocsátani."A VeriChip nem a gonosz jele"

A VeriChip az emberjogi szervezetek mellett, akik az egyéni szabadságjog korlátozásának eszközét látják benne, egyes vallások érdeklődését is felkeltette. Terry Cook teológus és író afölött érzett aggodalmát fejezte ki, hogy a chip tulajdonképpen azonos lehet a Bibliában említett "gonosz jelével", amelyet a világ vége előtt minden embernek kötelezően viselni kell majd. Az Applied Digital válaszként egy vallásos tévéműsorban teológusok közreműködésével igyekezte meggyőzni a nézőket, hogy a chip nem felel meg a Bibliai leírásnak, mivel a bőr alatt, a szem elől elrejtve található.

Az ellenérvek ellenére máris akadnak jelentkezők, akik önként ajánlkoznak a chipek első gazdáinak. A kaliforniai Jeff Jacobs már felvette a kapcsolatot a céggel, mivel a többféle allergiás betegsége miatt úgy érzi, a chip hasznára lenne az orvosainak a diagnózis-készítésben és a megfigyelésében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS