2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szilveszter, a virslin és pezsgőn túl

F. N. 2007. december 31. 13:51, utolsó frissítés: 12:46

A kocsonya szerencsét hoz, a kiteregetett ruha halálesetet jelent, a fokhagyma megjósolja az időjárást. Megtudhatod, mit kell tenned ahhoz, hogy 2008-ban egészséges, szerencsés, gazdag #b#és minden egyéb#/b# legyél.

Óév utolsó napján eszedbe ne jusson takarítani, mosni, mert ez balszerencsét hoz – cseppet sem mellékesen ez jó kifogás arra, hogy elblicceld a szilveszteri buli előtti rendcsinálást. Viszont a száradó ruhákat hajigáld be a szekrénybe, mert ellenkező esetben


haláleset történhet a családban.


A félig üres konyhai fűszertartókat töltsd meg, mert amiből szilveszterkor kevés volt, abból az év további részében is hiányt fogsz szenvedni.

A főzést nem úszod meg ilyen könnyen. A szilveszteri babonák jelentős része a hasunkhoz kötődik, a legnépszerűbb talán a lencseevés. A bibliai hüvelyesből újév napján, első étkezésként zabálj be, hogy jövő szilveszterig ne ürüljön ki a pénztárcád.Faluhelyen szokás volt mandulát vagy hasonló oda nem illő apróságot főzni a lencsébe, mert az a lány, aki megtalálta, az új évben férjhez ment. Aki pedig utálja a lencsét, helyettesítheti rizzsel vagy babbal.

A másik kötelező fogás a malacsült, mert a hiedelem szerint a disznó előtúrja a szerencsét. Ám eszébe se jusson senkinek a rántott husi: aki mázlista akar lenni,


egyen fület, farkot, körmöt, csülköt

– valamennyi megtalálható egy jófajta kocsonyában. A csirkemell viszont tilos, lévén hogy a baromfi hátrakaparja a szerencsét.

Még az örökös szilveszteri virslihez is fűződik hiedelem, miszerint húsban gazdag éve lesz annak, aki megeszi. Aki rétest majszol, hosszúra nyúlik a gazdagsága, aki pedig egész kenyeret szeg meg, annak egész évben lesz kenyere. Az üzletemberek egyenek gyümölcsöt, hogy gyümölcsöző évük legyen.

A szerelmesek idejében szerezzenek be mézet, mert ha éjfélkor mézzel megkent ajkakkal váltanak csókot, édes és hosszú lesz a szerelmük (és összeragadnak, de valószínűleg úgysem bánják). Szokás volt a gyerekek száját is bekenni mézzel, hogy édes beszédű,


kedves ember váljék belőlük.

És a kicserepesedett ajkaknak is jót tesz.

A szilveszteri szerencsesütik egyikébe egy pénzérmét kell elrejteni, aki pedig megtalálja, az lesz a legnagyobb mázlista jövőre. A háziasszonyok biztosan sikert aratnak vele, mert a hiedelem szerint csak akkor hatékony, ha szilveszter előtt az összes süti elfogy. Ha viszont a többi kajából másnapra is marad, a babona szerint így az új évben sem fogsz hiányt szenvedni.

A kötözködő szomszédot, akit zavar, hogy rezegnek az ablakai a te bulidról kiáramló decibelek miatt, le lehet szerelni azzal, hogy egy ősi népszokásnak tesztek eleget, miszerint az óévtől minél zajosabban kell búcsúzni, elijesztendő az ártó szellemeket. (Hogyha nem jött be, próbáld meg leitatni.)

A horoszkóp-mániások számtalan féle-fajta jóslással foglalhatják el magukat. Az időjárásról


a fokhagyma-kalendárium nyilatkozik:

vegyél tizenkét fokhagymát, tegyél beléjük sót, nevezd el őket a hónapokról, és várd meg a reggelt. Amelyik hagyma reggelre átnedvesedik, az annak megfelelő hónapban csapadékra számíthatsz.

Ha újév első napján süt a nap, egész évben szép idő lesz. Ha csillagos az ég, rövid lesz a tél. Ha piros a hajnal, szeles lesz az esztendő. Szerintünk inkább hallgasd meg az időjárásjelentést. Időjárástól függetlenül vegyél új zoknit vagy harisnyát szilveszter éjszakáján, mert szerencsés azzal átlépni az új esztendőbe.

A bridzsitdzsónszok főzzenek gombócot, és tegyenek mindegyikbe egy férfinevet – amelyik először felbukkan a víz színén, az tartalmazza a jövendőbelijük nevét. Ha van a környéken disznóól, szaladj ki és rúgd meg az oldalát: ha a lakói röfögnek,


tutibiztos, hogy férjhez fogsz menni

az új évben. Önthetsz forró ólmot vagy viaszt hideg vízbe, és a kialakuló formából (kellő szimbolisztikai képzettséggel) megfejtheted a jövő titkait.

A falusi népszokásokkal a férfiak is elfoglalhatták magukat, amíg a lányok jósoltak: szivatták egymást, meg a vénlányokat. Szalmabábut próbáltak csempészni a pártában maradt lányok házának tetejére, ám ez kockázatos vállalkozás volt, mert ha a gazda lefülelte őket, elvitte a létrát és ott ragadtak a tetőn reggelig.

Vagy kecskét kötöttek a kilincshez, hogy a háziak ne tudják kinyitni az ajtót. Esetleg leszerelték az egész ajtót vagy kaput, és kicserélték, vagy elrejtették. A pechesebb gazda akár


napokig is kereshette a sajátját.

A hiedelmek szerint január elseje meghatározó az egész évre nézve, azaz amit csináltál újévkor, azzal fogsz foglalkozni egész évben (valóságértéke kétes, mert ebből kiindulva az emberek túlnyomó részének egész évben másnaposan kellene kóvályognia). Mindenesetre újév napján ne veszekedj, hogy békében teljen az új éved.

Bármennyire fáj is a fogad, vagy netán kiment a bokád, messziről kerüld el az orvost, mert ellenkező esetben egész évben betegeskedni fogsz. Helyette inkább igyál valami rövidet, attól elmúlik. Ne kérj és ne adj semmit kölcsön, ami pedig maradt, azt újév napjáig szolgáltasd vissza a jogos tulajdonosnak. Ellenkező esetben egész évben kölcsön kell majd kérned, illetve adnod.Amikor a buli romjait tünteted el, ügyelj, hogy ne seperj a házból kifelé, lévén hogy az szegénységet jelent. Az összegyűjtött szemetet, netán a porszívózsákot ne ürítsd ki, és általában, semmit ne vigyél ki a házból. Egy (meglehetősen hímsovén) népszokás szerint jószerencsét hoz, ha a ház küszöbét az új évben először férfivendég lépi át.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS