2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismerd meg ellenséged, ismerd fel barátod! Angyalka-tipológia

B. D. T. B. D. T. 2007. december 21. 17:01, utolsó frissítés: 16:07

Egyiket az ünnepi vacsora közbeni #b#böfögés#/b# riasztja el, a másik a vízesést imitáló #b#lámpácskafüzértől#/b# fut ki a világból, de olyan is van, aki szívesen elmosogat zabálás után.

Elszaporodtak, érzik, hogy közeleg az ő idejük, kirakatokból, plakátokról és felhőkből kukucskálva lesik az előkészületeket. Az angyalka sunyin és látszólag élettelenül fityeg a szekrénykilincsen vagy csücsül a kredencen, de közben megfigyeli, mit teszel és mondasz, rád bámul a nemrég kapott üdvözlőlapról, és alaptermészetétől függően megsértődik vagy sem, ha giccsesnek titulálod.


Nem. Más legyen.


Az Angyalka szemben ül veled a buszon, könyököddel véletlenül meglököd, amikor leszállsz; a pénztárnál sorban állva eléd tolakszik vagy éppen előreenged; morcosan felcsattan vagy mosolyog, amikor hozzászólsz; bakancsa csúszik a jeges havon, kipirosodik az orra, mire hazaér, hátizsákjában az ajándékoddal. Vagy valaki máséval.

Angyaljegyek: Szalma, Agyag, Horgolt, Fröccsöntött, Porcelán, Gipsz, GumiSzalma

Könnyen kezelhető, engedékeny egyéniség, mindenhez alkalmazkodik, mindent elfogad, mindenbe beleegyezik, ám nem biztos, hogy ha cselekvésre – például ünnep előtti nagytakarításra – kerül a sor, betartja szavát. Ahol tanyát ver, a kevésnek is örülnek, a narancsot gerezdekre bontják, és együtt eszik meg az emberek.

Amivel elriasztod: a csillagszórót, petárdát, esetenként a gyertyalángot sem állhatja, illetve nem jó felügyelet nélkül hagyni nyílt tűz társaságában. Pirofóbiája valószínűleg gyerekkori trauma következménye, de nem szereti, ha félelmeit szóba hozod és “ki akarod beszélni”.

Amitől otthon érzi magát: lágy, melegsárga lámpafény, fonott kosárban kalács, klasszikus fenyőillat.

Ajándéka: jellemzõen valamilyen egyedi és személyre szabott apróság, példának okáért kivájt kókuszhéjba öntött gyertya vagy kézzel festett borosüveg.Agyag

Szereti hangsúlyozni az ünnep profán hétköznapiságát: ez is csak egy nap a 365 közül. Akik nem ismerik, akár földhözragadtnak is tarthatják, pedig egész egyszerűen csak gyakorlatias, szó szerint a földön áll. Nehéz is lenne elszállni ezekkel az agyagszárnyakkal.

Amivel elriasztod: csillogó, számára haszontalan tárgyak, túldíszített karácsonyfa, vízesést imitáló lámpácskafüzér.

Amitől otthon érzi magát: ha megkéred, mosogasson el ünnepi vacsora után.

Ajándéka: karácsonyi szalvéta, tusfürdő, szélsőséges esetekben mosogatószer vagy éppen ágynemű, törölköző – minden, ami “bármikor jól fog”.Horgolt

Ő az, aki nem mulasztaná el semmiért az ünnepi szertartásokon való részvételt, legyen az mise, templomi koncert vagy közös éneklés – de nem a feltűnésvágy hajtja, egyszerűen fehér és tiszta akar lenni, megbékélni, szálakat elvarratlanul nem hagyni, újjászületni.

Amivel elriasztod: jézusos viccek mise után, elégedett böfögések vacsora közben.

Amitől otthon érzi magát: klasszikus zene, egyszerű, letisztult formák és fogások az asztalon, közös ima, néma séta a parkban.

Ajándéka: könyv, CD- vagy DVD-lemez.Fröccsöntött

A mozgás, a kavalkád, a tömeg a lételeme. A plázák tűsarkú angyala ő, mindig ad pénzt a szokásos karácsonyi gyűjtőakciók alkalmával, lelkesedik a szabadtéri tömegünnepségekért, mámorosan veti magát bele a vásárlásba és aztán az osztogatásba.

Amivel elriasztod:
szarkasztikus megjegyzések a karácsonyi bevásárlásipar jómunkásembereiről és konzumidiótáiról.

Amitől otthon érzi magát: barátok, pia, buli.

Ajándéka:
mivel jó szeme van az akciós árakhoz, mindig meg tud lepni: kozmetikumcsomag bónusz serpenyővel, teakészlet fényképalbummal – bármi elképzelhető.Porcelán

Neki a karácsony elsősorban a szűk családi körben esik jól, fogékony a diós-mákos, fahéjillat, fenyő, szeretet és béke hívószavakra.

Amivel elriasztod: veszekedés, váratlan vendég, politikai vita, éles gesztikulálás és átkiabálás a töltött káposzta romjai fölött.

Amitől otthon érzi magát: ha “mindannyian együtt vagyunk”.

Ajándéka: semmi pénzt nem sajnál, kitalálja a megajándékozott legtitkosabb vágyát, és gyakran mondogatja: a legnagyobb ajándék te vagy.Gipsz

Kínszenvedésként, terhes kötelességként éli meg, hogy mivel egyszerre mindenki megbolondult, neki is be kell állnia a sorba, és legalább úgy tennie, mintha élvezné az ünnepet. Ha csak teheti, panaszáradattal tiltakozik a sok kellemetlenség ellen, ha valamit tennie kell, akkor kibírhatatlanul viselkedik.

Amivel elriasztod: nem lehet elriasztani azt, aki már így is legszívesebben kifutna a világből vagy előrevinné az időt legalább két héttel, hogy lehetőleg addig az ünnepre emlékeztető szemetet is tüntessék el szem elől.

Amitől otthon érzi magát: ha valaki hozzá hasonlóan gondolkodik, és együtt szidhatják Télapót, Orcsányt, Băsiceanut, a rendszert, a bokrot.

Ajándéka: jelképes apróság a 39 ezer lejes boltból, olcsó bizsu.Gumi

Nyugtalan nonkomformista, legszívesebben elutazna az egyetlen személlyel, akit társául választott, valahová messzire, távol a tömegtől.

Amivel elriasztod: látványos lelkesedés a karácsonyipar termékei iránt, a “milyen meglepit kapok tőled?” mondta állandó ismételgetése.

Amitől otthon érzi magát: kétszemélyes utazás ismeretlen tájakon, kevés csomag, szabadságérzés, nulla kötelesség, kényelem.

Ajándéka: vagy nem ajándékoz semmi megfogható dolgot, vagy éppen: Ticket To Heaven.


Melyik angyalkától szeretnél ajándékot kapni?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS