2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Számolj le a jó ízlés elavult, értelmetlen szabályaival

F. N. 2007. december 21. 18:19, utolsó frissítés: 15:58

Száz éve még égbekiáltó #b#bűnnek számított kéket zölddel#/b# viselni, mára viszont ez a színkombináció ugyanolyan elfogadott, mint az örök fekete-fehér. És ki mondta, hogy a sörreklámos póló ciki?
1. megsértendő szabály: Ne viselj harisnyát nyitott orrú cipőhöz. Rendben, az áttetsző nylonharisnyából kikandikáló lábujjak valóban randán néznek ki. De mi van a vastag, színes strimflikkel? A divattervezők szerint nagyon jól egyeznek főleg egy robusztusabb szandállal – persze csak akkor, ha nem kimondottan elegáns vagy formális eseményre indulsz.2. megsértendő szabály: Ne kombináld a kockásat csíkossal. Ugyan miért ne, ha a színek azonosak vagy találnak? A legtöbb ruhatervező mégsem kísérletezik ennek a szabálynak az áthágásával, mert attól tartanak, hogy a kollekciók majdani viselői nem tudnak majd mértéket tartani, és két lábon járó karácsonyfává változnak az össze-vissza minták és színek miatt. Ám ha van egy kis érzéked a színekhez, nincs mitől tartanod. Vagy hívj segítségül egy webes színkombinálót. Ugyanez érvényes a pöttyös, virágos vagy absztrakt mintákra is.

3. megsértendő szabály: Egyes színeket nem szabad párosítani. Például a kéket zölddel vagy a barnát feketével, netán pirosat rózsaszínnel. Ám ha éppen ezeket szereted, a több mint kétezer létező szín közül csak akad két olyan árnyalat, amelyik talál egymással. A barna és fekete például kimondottan elegáns együtt, akkor is, ha erre csak mostanában jöttek rá. Persze ehhez is jó színérzék és sok fantázia szükségeltetik.

4. megsértendő szabály: Télen sötét, nyáron világos színekbe öltözz.

Ezt a szabályt mára csak néhány hiperelegánsan öltözködő úriember tartja be. Legalább öt éve ugyanis a fehér téli divatszínnek számít.
Amúgy lényegében nem a szín, hanem a szövet vastagsága lényeges, és az is inkább amiatt, hogy ne fázz meg vagy ne izzadj.

5. megsértendő szabály: Ne kombináld az aranyat ezüsttel. Ezt mintha az ékszerészek találták volna ki, azért, hogy kétszer annyi ékszert vásároljanak az emberek. A legegyszerűbb, ha keresel egy eleve aranyat és ezüstöt is tartalmazó darabot, és ahhoz igazítod a többit. Vagy a kövek színéhez, illetve az ékszerek stílusához igazodsz. Az azért fontos, hogy a kidolgozás, a nemesfémek árnyalata találjon: például matt aranyat matt ezüsttel, antikot antikkal és így tovább.6. megsértendő szabály: A cipőnek és a táskának, férfiak esetében a cipőnek és az övnek azonos színűnek kell lennie. Nagyon elegáns ugyan, csak egy kissé unalmas. A cipő és táska vagy cipő és öv között kismillió ruhadarab helyezkedik el, amelyek színe mind hozzájárulhat ahhoz, hogy megteremtsd a kívánt harmóniát. Ha továbbra sem hiszed, hogy egy barna táska jól nézhet ki fekete cipővel, képzeld el az egészet egy barna nadrággal és fekete kabáttal. Nos? Vagy pedig itt is eljátszadozhatsz a komplementer színekkel.

7. megsértendő szabály: A termetes, duci, netán túlsúlyos nőknek nem állnak jól a rájuk simuló ruhadarabok. Szó se róla. Minden jól áll nekik, ha a megfelelő méretet választják. Azaz: ne vegyél fel olyasmit, ami túl szűk, hurkákat kreál a testedre, de ne is rejtsd magad vitorlaként lobogó ruhadarabokba. A túlméretezett ruhákban csak még nagyobbnak látszol, mint amekkora vagy.

8. megsértendő szabály: A cipőfűzőt párhuzamosan, nem keresztbe kell befűzni. Egy nagyon-nagyon-nagyon drága és elegáns cipő esetében talán még vitatható, hogy van-e létjogosultsága ennek a szabálynak. De ha bakancsról, sportcipőről vagy egyszerűen egy pár mindennapi bőrcipőről van szó, teljesen fölösleges a párhuzamos fűzőkkel bajlódni. És ráadásul nem is mutat jól.

9. megsértendő szabály: A sörreklámos póló ciki. Általánosságban semmi baj nincs ezzel az előírással, elvégre cseppet sem kellemes a szemnek egy kopott, bő sörreklámos pólóban rohangáló pasi. Viszont ha a póló nincs agyonmosva, megfelelő méretű és ízléses, ugyan miért lenne gond éppen azzal a sörmárka-felirattal ott a sarokban?10. megsértendő szabály: A fémpántos óra mindennel talál. Kakukktojás: a szabály, amelyik túl megengedő, és túl sokan alkalmazkodnak hozzá. Csakhogy a fémpántos óra ravasz kiegészítő: mindennapi vagy enyhén elegáns cuccokkal jól mutat, ám alkalmi, nagyon elegáns ruhadarabokkal soha nem lenne szabad párosítani. Érdemesebb egy fekete bőrpántot választani, az garantáltan mindennel megy.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS