2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Befizetnek a reklámokra az ingyenkoncertek országában

B.P.E. 2007. december 17. 18:06, utolsó frissítés: 16:43

A #b#Reklámzabálók éjszakája#/b# nem siker, hanem sikersorozat: két hónap alatt 14 városban összesen több mint tízezren váltottak jegyet az egész éjszakás reklámmaratonra.

Október 12. és december 14. között tartott a Reklámzabálók éjszakája (Noaptea Devoratorilor de Publicitate) eddigi legnagyobb romániai rendezvénysorozata. A karaván 14 várost járt végig a két hónap alatt, és a szervezők legnagyobb megelégedésére több mint tízezer nézőt mozgatott meg. Hatalmas elégtétel, hogy miközben kint


egy rózsaszín bank avatója zajlik


ingyenkoncertekkel, a mi fizetős rendezvényünkön legalább annyian vannak – fogalmazott az elsősorban műsorvezetői feladatokat ellátó Cassa Loco trió. Ők új lemezüket, az Oacadi-t (az Oameni care distreaza, azaz Emberek, akik szórakoztatnak rövidítése) promózták a turnén, bár ízelítőül csak két dalt hallhattunk tőlük, igaz, egyiket párhuzamos videóklip-vetítéssel.

Az MSA igazgatója, Răzvan Crişan és Dan ChişuAz MSA igazgatója, Răzvan Crişan és Dan Chişu

A kolozsvári zárórendezvényt megelőző sajtótájékoztatóra egyébként hivatalos volt Jean Marie Boursicot, a Reklámzabálók szülőatyja is, de mivel nem ment el, így hát hivatalos életrajzának a bemutatójával se foglalkoztak. Ott volt viszont a rendezvény producere, Dan Chişu, aki amellett, hogy jó sztorikkal traktált, még a szponzorokról is tudott úgy beszélni, hogy ne legyen kényelmetlen az újágírók számára sem, ha megemlítik őket. Látszik, hogy a Bucovina a hivatalos partnerünk, mert


jóval több ásványvizet hoztak,

mint az Euro GSM – mondta Chişu, és igaza volt: az ásványvízgyártó minden vendéget vízzel kínált. Ezen kívül mindenki kapott ajándékba sálat és kesztyűt meg néhány apróságot.

A Cassa Loco a sajtótájékoztatónA Cassa Loco a sajtótájékoztatón

Chişu egyébként rendkívül büszke rá, hogy Románia az egyetlen ország, amely befolyásolni tudta a Reklámzabálókat: miután Boursicot megnézte a bukaresti Sala Polivalentăben szervezett, négy kivetítős műsort – amely több mint hatezer nézőjével a legnagyobb esemény volt a rendezvény nemzetközi történetében, ő is azon kezdett gondolkodni, hogy sportcsarnokba vigye az eseményt – mutatott rá a producer, aki hozzátette: Boursicot két évvel ezelőtt komolyan fontolóra vette, hogy a világ legnagyobb


reklámfilm-kollekciójával együtt Romániába költözzön.

Hogy végül Svájcot választotta, csak azon múlt, hogy utazás szempontjából jóval egyszerűbb volt így. Boursicot svájci filmtárja egyébként nagy károkat szenvedett az októberi árvizek során, így talán mégsem választott jól – fűzte hozzá a producer.


Amúgy nem mindenki tudja, de a Reklámzabálók-show produceri munkálatait tavaly óta teljes egészében Romániában végzik. Az eredménnyel és a lebonyolító cég, az MSA munkájával elégedett lehet a közönség: a 22 órakor teltházzal kezdődő reklámmaratonon hajnali fél ötkor is háromnegyed ház volt.

A Reklámzabálók nagy érdeme, hogy az előző év legjobb reklámszpotjai mellett régi és még


régebbi reklámokat is bemutatnak:

volt itt árnyjáték, absztrakt animáció, filmbe szőtt reklám és egyéb érdekességek – igaz, ezek többsége pörgősségben, cselekményben és látványban meg sem közelíti a mai felhozatalt, így a hajnali órákra álmosítóvá válhat egy-egy ilyen blokk.


Nehéz lenne egy reklámot kiemelni a több száz közül, de feltűnő volt például a társadalmi célú hirdetések által átadott


üzenetek erőszakossága.

Ugyanakkor imádtuk a Svédország unalmasságára építő kekszreklámokat és a Nike letisztult, plasztikus képi világát.

Ami visszásnak tűnt, az a szponzorok szpotjainak vetítése. Ezzel nem erkölcsi, hanem esztétikai gondjaink voltak, ugyanis ezek a reklámok csúfosan alulmaradtak a nemzetközi felhozatallal szemben: ebben a mezőnyben inkább ártottak, mint használtak megrendelőiknek. Az eredmény valami olyasmi volt, mint ha egy nemzetközi mesterszakács-versenyen McDonalds menüt osztogatnának ebédre.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS