2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Válassz utónevet, okosan

Szarvas Zsuzsa 2007. december 14. 17:03, utolsó frissítés: 16:12

Nyári Olimpia, Para Zita – ilyen névvel szinte biztos, hogy folyton céltábla leszel. A szülők vállára szép kis teherként nehezedik a névválasztás, hogy ne bélyegezzék meg vele születendő gyermeküket. #b#[erdély fm]#/b#
Már az családi viszályt okozhat, hogy kinek a nevét vigye tovább a baba, annál is inkább, ha elsőszülött. A lista hosszú, a leendő szülőknek egypárszor biztos sikerül hajba kapni a témában. Van úgy, hogy a gyermek megszületéséig sem sikerül dűlőre jutni. Ilyenkor az anyakönyvvezető képében jöhet a segítség:
>>Olcsó poén utónevekkel? Galla Miklós bohózata rácáfol >>"Elsősorban a szülők döntik el a gyermekük nevét – mondja Feleki Ildikó. Hogyha véletlenül olyan nevet adnak, ami helytelen, akkor mi szólunk, hogyan kell helyes beírni a gyereknek a nevét, hogy a későbbiekben ez ne okozzon gondot például az iskolában vagy bármely más közösségben. Azonban befolyásolni nem mindig tudjuk a feleket, mert néha ragaszkodnak hozzá, hogy azt a nevet írjuk be, amit ők adnak a gyereküknek” – meséli.

Az anyakönyvvezetőnek tapasztalatát nem érdemes mellőzni, hiszen névválasztáskor sok szempontot kell figyelembe venni: például azt, hogy


tetszik-e a név becézett változata,

a hossza, a hangzása, de a monogram is döntő lehet. Például a Weinstein névhez nem tanácsos a Cecíliát választani.

Feleki Ildikó elmondta, az anyakönyvvezető felhívhatja a figyelmet például arra, hogy az utónév a vezetéknévvel összhangban legyen, ne legyen ezzel ellentétes és kimondáskor ne sértse senki fülét.


A szülők többsége gondosan választ nevet, de végtére is megtehetik, hogy viccesen viszonyuljanak a dologhoz: bioszülők növénynevek közül válogathatnak, az autók szerelmesei márkanevekből, az ókor rajongók mondahősöktől kölcsönözhetnek. A keresztelési statisztikák azonban azt mutatják, hogy vannak örök kedvencek: “A Krisztián, a Dávid nevek dívnak jelenleg. Régebben nagyon sok kislányt neveztek Annának, és most a Réka mellett újból menő lett.


„Megnyugtató, hogy nem futkorásznak Dzseniferek közöttünk, és hogy a régi magyar, Attila, Csaba, Levente nevek sem kopnak el – sommáz Feleki Ildikó.

Azonban aki nevet keres, nem egyszer éppen azért találja nehéznek a feladatot, mert bőség zavarával találkozik.

Az anyakönyvvezető beszámol arról, hogy Romániában nincs hivatalos névjegyzék: “Van egy utóneves könyvünk, mikor jönnek, és esetleg érdeklődnek, hogy tudunk-e segíteni, ezt oda szoktuk adni nekik, vagy itt megbeszéljük közösen, hogy melyik névre gondoltak, kikeressük, megmutatjuk, hogy mit jelent, illetve azt, hogy mikor van a névnap.” – biztosít az anyakönyvvezető.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS