2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Karácsonyi hangulatjelentés Európából

Tudósítóinktól 2007. december 13. 10:05, utolsó frissítés: 2007. december 12. 17:13

Németországban a magyar lángos a legnépszerűbb, Ausztriában a kelet-európaiak vásárolnak hosszú listákkal. Fotók három városból (Chemnitz, Graz, Bécs)A chemnitzi karácsonyi vásár jellegzetességeként tartják számon az Érchegység (Erzgebirge)-beli faragott figurákat, melyek a házak ablakát díszítik egész decemberben. Kicsiben karácsonyfadíszként is használják őket, nagyobb méretben utcadíszeket készítenek belőlük.
Jellegzetes a szászországi fabábu-piramis, melynek eredeti (kisebb) változatában a talapzaton gyergyák égnek, és a felszálló hő forgatja a piramist.


Grazban kicsit más a karácsonyi hangulat: nem egyetlen, nagy vásár van, hanem szinte minden terecskén akad néhány bódé, ahol karácsonyi csecsebecséket, forralt bort, zsíros kenyeret és virslit lehet vásárolni. A virsli és a zsíroskenyér ára 1,8-2 euró, a forralt bor 3 euró körül mozog. A pohárért 2 euró garanciát kell fizetni.
Chemnitzben is a forralt bor a sláger: a minimum 60-70 bódé kb. egynegyede ezt árusít. Ára 2 euró, és itt csak 1 euróba kerül a Weinachtsmarkt feliratú csésze, amit aztán akármelyik forralt boros bódénál visszaváltanak.
A chemnitzi vásárban két magyar különlegességeket árusító bódé is van, mindkettő nagyon népszerű a látogatók körében. Az egyikben sült és főtt kolbászt, gulyást, székelygulyást és egyéb magyar jellegzetességeket árulnak, a másikban lángost.

Az összes bódé közül mindig a lángosnál van a leghosszabb sor. Egy tejfölös, sajtos lángos ára 2,60 euró, de kapható sonkás, pirosparikával megszórt, almás, cukros és fahéjas lángos is. Egy szál kolbász ára egy zsemlével és kevés mustárral 2 euró.


Bécsben a karácsonyi vásár környékén akkora a tömeg, mint egy fesztiválon. Főleg a hétvégére gyűlnek össze az emberek, a kelet európai csoportok hosszú listákkal indulnak vásárolni. A bódék este 10-ig tartanak nyitva.
A chemnitzi vásár terének egyik sarkában nem a szokásos fabódéban árulnak, hanem saját készítésű sátrakban, jurtákban, vagy kinek mire futja. Itt a hagyományos mesterségeket mutatják be: a kovács a vásárlók szeme láttára készíti a tárgyakat kis műhelyében, a kemencében zöldséggel töltött cipók sülnek.
Grazban még decemberben is lehet teraszon ülve borozgatni és élvezni a város hangulatát, ezért külön takarókat mellékeltek a bár kinti asztalaihoz.
Németországban az esős, szeles időjárás nem csábította vásárlásra az embereket december első hetében. A szél az egyik városban a karácsonyi vásár nagy fenyőfáját is felborította.Fotók: Bartha Lóránd, Kassay Gábor, Matekovits Hajnalka

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS