2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kezdő egyetemista nem menni Desperado, menni Róma

szerk. 2007. december 08. 14:10, utolsó frissítés: 13:24

Mitől lehet érdekes ugyanaz a forgatókönyv tizennyolcadszorra? A körítés és az, hogy a forgatókönyv emberekkel van feltöltve, sokat tehet az ügy érdekében. #b#18. KMDSZ Gólyabál#/b#.

Az évente megrendezett eseményekkel mindig van egy nagy baj: nevezetesen az, hogy minél többször veszel részt rajta, annál inkább az az érzésed, hogy az első, amin résztvettél, az jobb volt. Például azért, mert éppen akkor voltál gólya, vagy mert a studház kisebbik terme helyett az épület nagytermében, vagy a román operában zajlott a gálaest. Vagy azért, mert jobbak voltak a zenekarok, vagy jobb volt a közönség. Pedig tulajdonképpen


csak az igények változnak.Amikor például én voltam gólya a Kolozsvári Magyar Diákszövetség gólyabálján, nagyon jó volt a gálaest utáni buli a Frigó kantinjában, a világvégén, a Knock Out zenekarral. Kilenc évvel később ismét Knock Out, de ezúttal csak előzenekarként, és a sportcsarnokban. Egyébként a kolozsvári együttes volt az idei egyetlen olyan fellépő, aki érdekelt, a Desperado és az Insect sem engem, sem a diákság többségét nem hozta izgalomba a jelek szerint: öt-hatszázan váltottak csak jegyet a péntek esti rendezvényre.


Összehasonlításképpen: négy évvel ezelőtt a Heaven Street Sevenen 2300 fizető vendég volt, és még csak nem is ez volt a legnagyobb buli volt a kolozsvári gólyabálok történetében, ahol a Republickal kezdődött a nagy koncertek sorozata, ami többek közt a Kispál és a Borzzal, az Animal Cannibalsszel és az Anima Sound Systemmel folytatódott. Ezek után jött a tavalyi Kerozin és az idei Desperado – senki ne csodálkozzon hát, ha


az úri közönség kisebb számban tombol

egy ilyen rossz irányba tett minőségi váltás után. A kevés néző remélhetőleg (és a támogatóknak, többek közt az ANT-nek köszönhetően) nem volt túl nagy érvágás a KMDSZ-nek, amely mostanában mintha éppen kezdett talpra állni. No de ne beszéljünk a buliról, ha már ott sem voltunk.


Merthogy a gálaesten ott voltunk, és még csak nem is volt rossz. Köszönhető ez elsősorban a Csíki Játékszín három művészének, akik újabban Székelylend humortársulat néven futnak, és akik a műsor előtt félórával tudták meg, hogy nem csak fellépésük lesz, hanem műsorvezetői feladatokat is kapnak.


Három műsorvezető, két mikrofon.


Ja, és nem mellékesen: hét pár gólya, akik a fődíjért, egy három napos római kirándulásért versenyeztek. A próbák ötletesek voltak, de nem elég látványosak (az egyiknél például az előadás végéig sem derült ki, mik voltak a gólyák megoldásai, és helyesek voltak-e), és hiba volt rögtön a bemutatkozás után leléptetni három párt a hétből. Ha már valaki elég bátor a benevezéshez, adni kell neki némi esélyt.


A studház Európa terme nagyjából tele volt, ami jó jel, az embereket mégiscsak érdekli a gólyabál, ennek ellenére nem volt örömmámor, ováció, engeddelahajam. Ennek van némi köze egyébként a technikához is: a csúcspontnak szánt Székelylend-előadás szinte élvezhetetlen volt a csapnivaló hangosítás miatt, a playbackes dance-paródiákra épülő produkció


szinte önmaga paródiájává vált.


És épp itt mutatkozott meg a három színész profizmusa, akik nem váltak égővé ilyen körülmények közt sem – látszik, hogy keményen megedződtek a Csík környéki falvak végighaknizása közben.


A gólyapárok produkciói, improvizációi vegyesre sikeredtek, a legjobb az volt, amikor a végül győztesnek kikiáltott pár bemutatkozott, úgy, hogy a fiú és a lány egyszerre mesélte saját történetét, ami így érthetetlen, de legalább élvezetes volt. Tudták, hogy úgysem érdekelnek senkit az életrajzi adatok, és erre alaposan rá is játszottak. Szerencsére annak ellenére sem vált unalmassá a műsor, hogy már a bemutatkozáskor egyértelművé vált, ki lesz a győztes.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS